Διάφορες αντιδράσεις και σχόλια προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου την περασμένη Παρασκευή για το μοντέλο λύσης του Κυπριακού με τον τ/κ Τύπο να αναφέρει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί με γραπτή του δήλωση ανάφερε ότι οι αναφορές ότι «δεν είναι εφικτή πλέον η λύση στη βάση ομοσπονδίας και δεν είναι εφικτή λύση στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ», έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση.
«Δεν είναι η δουλειά μας να τρέχουμε πίσω από πράγματα που είναι ανέφικτα. Πρέπει να λέμε τις πραγματικότητες στο λαό μας», δήλωσε ο κ. Ακιντζί ο οποίος είπε ότι ήταν φυσιολογικό μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κράν Μοντανά να εκφράσει την απογοήτευση του, λέγοντας μάλιστα και στον ΓΓ των ΗΕ ότι «χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία».
«Έχω αντιληφθεί και είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν διαπραγματευτούμε με αποφασιστικότητα το συντομότερο για μια ομοσπονδιακή λύση, αυτό θα οδηγήσει τον τουρκοκυπριακό λαό στη μη λύση και θα παγιώσει πλήρως τη διχοτόμηση στην Κύπρο», πρόσθεσε θεωρώντας ότι η ε/κ πλευρά δεν θα έλεγε ποτέ «ναι» σε μια λύση συνομοσπονδίας με δυο κυρίαρχα κράτη.
«Δεν είναι δουλειά μας να τρέχουμε πίσω από πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε τις πραγματικότητες στο λαό μας. Ο λαός μας είναι αυτός που θα ψηφίσει για τη μοίρα του στις 11 Οκτωβρίου», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί.
Σε εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TGRT, ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος», Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως το 2017 χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού στο Κρανς Μοντανά και υποστήριξε ότι ακόμα και ο Μουσταφά Ακιντζί είχε δηλώσει πως «η ομοσπονδία τέλειωσε και πως αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία της γενιάς μας να λύσει το Κυπριακό». Ωστόσο αργότερα υπαναχώρησε από αυτή τη δήλωση, πρόσθεσε.
«Δεν έχει σημασία ποιος λέει τι. Αυτό που έχει σημασία είναι τα εθνικά μας συμφέροντα και οι προσδοκίες των ανθρώπων μας. Οι πολίτες μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν συμφωνία βάσει της πολιτικής ισότητας», είπε ο κ. Τατάρ και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί αγώνας για την επίτευξη μιας συμφωνίας στην βάση της πολιτικής ισότητας και με τις εγγυήσεις της Τουρκίας και πρόσθεσε πως οι τελευταίες δηλώσεις που γίνονται στην Τουρκία, στηρίζουν αυτή την άποψη.
Ερωτηθείς για το ποιο δρόμο θα ακολουθήσει όσον αφορά την λύση του Κυπριακού, ο κ. Τατάρ είπε ότι «η ειρήνη ήρθε στην Κύπρο το 1974. Εμείς δεν αποφεύγουμε το τραπέζι των συνομιλιών για λύση. Ωστόσο, καθόμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών, ρωτούμε ανοικτά και ξεκαθαρίζουμε το έδαφος και το χρονικό πλαίσιο (των συνομιλιών). Αν ανοίξει μια διαπραγματευτική διαδικασία, εμείς δεν θα φέρουμε στο τραπέζι μόνο την ομοσπονδία αλλά και εναλλακτικές λύσεις. Θα πιέσουμε για λύση ίσης πολιτικής κυριαρχίας. […] Τίποτε δεν είναι όπως παλιά πλέον».
Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ, σε γραπτή του δήλωση, είπε ότι μόνο ο τ/κ «λαός» έχει το δικαίωμα και την αρμοδιότητα να καθορίζει το μέλλον του και κανείς δεν έχει το δικαίωμα όπως είπε να παρεμβαίνει και να αναμιγνύεται στα του οίκου τους.
Η πιο λογική, εφικτή και ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι η λύση στη βάση της ομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση δεν θα είναι εφικτή, πρόσθεσε και σχολιάζοντας τις αναφορές Τσαβούσογλου πως αν συσταθεί άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό θα αξιολογήσουν άλλες επιλογές εκτός από την ομοσπονδία, δηλαδή λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία, ο κ. Όζγιγιτ είπε ότι η μόνο ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι αυτή της ομοσπονδίας.
Ο Σιενέρ Ελτσίλ, της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων είπε ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα να κάνουν τέτοιου είδους δηλώσεις και υπογράμμισε την ανάγκη για τους Τούρκους πολιτικούς να επιδεικνύουν σεβασμό στις δύο κοινότητες που ζουν στην Κύπρο, αλλά και σεβασμό στα «συμφωνηθέντα που υπεγράφησαν στο παρελθόν».
Ο κ. Ελτσίλ επέκρινε έντονα τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για την εσωτερική, εξωτερική και οικονομική πολιτική που εφαρμόζει και πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών τους, η Τουρκία έχει απομονωθεί από την περιοχή.
Ο Ιζζέτ Ιζτζιάν, πρόεδρος του ΚΕΚ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ λέγοντας ότι οι δηλώσεις Ακσόϊ θυμίζουν διχοτόμηση και στόχο έχουν να τινάξουν στον αέρα την διαπραγματευτική διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού.
Ο κ. Ιζτζιάν επανέλαβε τη στήριξη του για λύση στην Κύπρο στη βάση της ομοσπονδίας και τόνισε την ανάγκη για την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο που έγινε αποδεκτό στις συνόδους του Βερολίνου και του Κραν Μοντανά.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις