ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 81 έτη το προσδόκιμο επιβίωσης των νεογέννητων στην ΕΕ το 2018, στα 82,9 στην Κύπρο

Στα 81 έτη το προσδόκιμο επιβίωσης των νεογέννητων στην ΕΕ το 2018, στα 82,9 στην Κύπρο

Το 2018, το προσδόκιμο επιβίωσης ενός νεογέννητου στην ΕΕ ήταν 81,0 έτη και 82,9 στην Κύπρο (80,9 για τους άνδρες και 84,8 για τις γυναίκες), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Στην ΕΕ, το προσδόκιμο επιβίωσης ήταν 5,5 χρόνια υψηλότερο για τις γυναίκες (83,7 έτη) από τους άνδρες (78,2 έτη). Στην Ελλάδα, το προσδόκιμο επιβίωσης ενός νεογέννητου το 2018 ήταν 81,9 έτη (79,3 για τους άνδρες και 84 χρόνια για τις γυναίκες). Ομοίως, το προσδόκιμο επιβίωσης των γυναικών ήταν υψηλότερο από το προσδόκιμο επιβίωσης των ανδρών σε κάθε περιφέρεια επιπέδου 2 NUTS με διαθέσιμα δεδομένα. 

Το 2018, οι 10 περιφέρειες στην ΕΕ με τα υψηλότερα επίπεδα γυναικείου προσδόκιμου επιβίωσης κατά τη γέννηση εντοπίστηκαν όλες στην Ισπανία ή στη Γαλλία. Η ισπανική πρωτεύουσα είχε το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για γυναίκες (88,1 έτη), ενώ οι κορυφαίες 10 περιφέρειες συμπληρώνονται με έξι ακόμη ισπανικές περιφέρειες και τρεις γαλλικές περιφέρειες.

Μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα προσδόκιμου επιβίωσης ανδρών κατά τη γέννηση καταγράφηκαν στη βόρεια και κεντρική Ιταλία, με ανώτατο όριο 82,7 ετών στην Provincia Autonoma di Trento.

Το 2018, ένας κάτοικος της ΕΕ που είχε επιζήσει έως την ηλικία των 65 ετών θα περίμενε να ζήσει, κατά μέσο όρο, για άλλα 20,0 χρόνια.

Τα υψηλότερα επίπεδα προσδόκιμου ζωής σε αυτήν την ηλικία καταγράφηκαν σε μια ζώνη περιφερειών που εκτείνονται από τη βόρεια Ισπανία μέσω μεγάλου μέρους της δυτικής και νότιας Γαλλίας και σε βόρεια και κεντρικά μέρη της Ιταλίας, καθώς και στη βορειοδυτική ελληνική περιοχή του Ηπείρου.

Στην Κύπρο κάποιος που έζησε ως τα 65 θα περίμενε να ζήσει κατά μέσο όρο άλλα 20,5 χρόνια (19,1 για άνδρες και 21,8 για γυναίκες), στην Ελλάδα 20,6 χρόνια (19.1 για άνδρες και 21.9 για γυναίκες).

Σύμφωνα με τη Eurostat, μια πιο λεπτομερής ανάλυση των περιοχών NUTS επιπέδου 2 αποκαλύπτει ότι το 2018, ένα άτομο σε ηλικία 65 ετών που ζει στην Κομουνιντάντ της Μαδρίτης θα περίμενε να ζήσει άλλα 23,2 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το Île de France ήταν ένα ακόμη 23,0 χρόνια.

Αντίθετα, το προσδόκιμο ζωής στα 65 χρόνια ήταν σημαντικά χαμηλότερο στη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών στα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής. Τα χαμηλότερα επίπεδα προσδόκιμου ζωής στα 65 χρόνια καταγράφηκαν σε δύο βουλγαρικές περιοχές - όπου ένα 65χρονο άτομο θα μπορούσε να περιμένει να ζήσει, κατά μέσο όρο, άλλα 15,7 χρόνια.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απόδραση «κομμωτή»: Μαρτυρίες πολιτών «καίνε» τον ισοβίτη - Είχαν γνωριστεί στις φυλακές με τον 26χρονο

• Τροχαίο στη Λευκωσία: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 31χρονος μοτοσικλετιστής

• Υπερτουρισμός: Πρώτη ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται - Κόκκινη κάρτα σε δύο ελληνικά νησιά

• Έρχονται τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία - Ποιος ο σκοπός τους και πότε αναμένεται να λειτουργήσουν - Φωτογραφίες

• Οι IDF ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τον Νασράλα: «Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»

• Πυροβολισμοί σε καφενείο: Εντός του υποστατικού τρία πρόσωπα – Εντοπίστηκαν κάλυκες και στο όχημα του 42χρονου διαχειριστή  

• Γιώργος Μαζωνάκης: Πόζαρε γυμνός στο Instagram - «Οίκος ανοχής, μην μπερδεύετε την υπομονή μου με την ανοχή» - Φωτογραφία



Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ

Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα είναι και επίσημα νεκρός. Ο Νασράλα ο οποίος ανέλαβε τη θέση στην κεφαλή, σε μία από τις πιο επικίνδυνες και ισχυρές παραστρατιωτικές οργανώσεις στον κόσμο το 1992, εξουδετερώθηκε από ακόμη μία απόλυτα στοχευμένη επίθεση των ισραηλινών μαχητικών στα νότια προάστια της Βηρυτού έχοντας πάντως καταφέρει να γιγαντώσει σε κάθε επίπεδο τη Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top