Σε δημόσια τοποθέτηση προέβη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, υποστηρίζοντας πως η καταγγελία από μόνη της δεν είναι αρκετή, αλλά χρειάζονται και μέτρα. Παράλληλα, επισήμανε πως όταν το κυπριακό φτάνει σε τέλμα, η Τουρκία δημιουργεί νέα τετελεσμένα.
Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού:
Η ενέργεια της Τουρκίας και του κ. Τατάρ να επεκτείνουν το παραλιακό μέτωπο στην περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων είναι παράνομη και καταδικαστέα. Παραβιάζει τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και ως τέτοια θα πρέπει να καταγγελθεί στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα διεθνή φόρα.
Στόχος θα πρέπει να είναι ο τερματισμός των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η αναίρεση των νέων τετελεσμένων που επιχειρούνται σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η καταγγελία από μόνη της δεν είναι αρκετή για να επιλύσει το πρόβλημα. Χρειάζεται να συνοδεύεται και από μέτρα που θα το επιλύουν. Τα μέτρα αυτά πρέπει να αποφασιστούν με τη λογική και όχι το συναίσθημα και στη βάση του διαχρονικού στόχου που έχουμε.
Ο στόχος της Τουρκίας είναι σε πρώτη φάση η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και σε βάθος χρόνου η ολοκληρωτική της κατάληψη.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις εξαγγελθείσες τουρκικές ενέργειες για τα Βαρώσια
Όλες οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει, στοχεύουν στην εξυπηρέτηση αυτού του στόχου.
Ο δικός μας στόχος είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Η παρεμπόδιση της υλοποίησης του στόχου της Τουρκίας. Οι ενέργειες στις οποίες θα προβούμε πρέπει να εξυπηρετούν αυτό το στόχο.
Η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου δείχνει το δρόμο. Η καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας πρέπει να συνοδεύεται από την ανάληψη πρωτοβουλιών για τερματισμό των Τουρκικών προκλήσεων, αποκλιμάκωση της έντασης και έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Το πλαίσιο είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η αφετηρία είναι το σημείο στο οποίο μείναμε στο Κραν Μοντανά. Στη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες, του κοινού ανακοινωθέντος του Φλεβάρη του 2014 και των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μέχρι τώρα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς επιμένουμε σε ενωμένο κράτος, με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, ένα κράτος στο οποίο δεν θα υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα από τον οποιοδήποτε τρίτο και το οποίο θα αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θα μπορούσαμε να ασκήσουμε κριτική για πολλά θέματα στην Κυβέρνηση σε ότι αφορά το Κυπριακό και ιδιαίτερα στο θέμα της Αμμοχώστου. Δεν είναι τώρα η ώρα. Τώρα είναι η ώρα να εργαστούμε όλοι μαζί για να ανατρέψουμε τα νέα τετελεσμένα που μεθοδεύει η Τουρκία. Δεν μπορούμε όμως παρά να επισημάνουμε ότι η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα υποτιμήσαν τους κινδύνους. Όταν τον Ιούνιο του 2019 έγιναν σχετικές δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους, ο ΥΠΕΞ τις χαρακτήρισε «επικοινωνιακά τεχνάσματα». Το κυβερνών κόμμα στις 31 Αυγούστου 2020 δήλωνε ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο τουρκικών κινήσεων στην Αμμόχωστο. Αυτή η προσέγγιση δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να επισημάνουμε κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει να μας καθοδηγούν σε όλες μας τις ενέργειες.
1. Όταν το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι συνομιλίες σε αποτελμάτωση η Τουρκία προχωρεί σε δημιουργία νέων τετελεσμένων. Αυτό είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο, φτάνει κάποιος να ανατρέξει στην ιστορία του Κυπριακού και θα το διαπιστώσει. Χρειάζεται λοιπόν να αναλαμβάνουμε συνεχείς πρωτοβουλίες για να μην είμαστε σε αποτελμάτωση.
2. Όταν η Τουρκία προβαίνει σε δημόσιες εξαγγελίες και απειλές είναι θέμα χρόνου να τις υλοποιήσει. Απλώς ψάχνει την κατάλληλη ευκαιρία.
3. Δεν είναι όλοι οι Τουρκοκύπριοι το ίδιο. Οι χτεσινές αντιδράσεις των κκ Ακκιντζί, Ερχιουρμάν και άλλων, αυτό αποδεικνύουν. Όσες διαφορές και αν έχουμε θα πρέπει να επιδιώξουμε τη συνεργασία μαζί τους για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της κοινής μας πατρίδας.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΒΑΡΩΣΙΑ: Αλληλοκατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ - Επαναφέρουν τις κυρώσεις στο προσκήνιο - 'Κάναμε ό,τι μπορούσαμε'
Οι εξελίξεις είναι αρνητικές. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αυτή τη στιγμή απαιτείται η συλλογική σοφία, η επικράτηση της λογικής και η κοινή δράση. Στόχος μας πρέπει να είναι η αποτροπή των νέων τετελεσμένων, ο τερματισμός της τουρκικής επιθετικότητας, η αποκλιμάκωση της έντασης και η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.
Η Κύπρος θα χαθεί αν δεν επανενωθεί. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Το χρωστούμε στα παιδιά, τα εγγόνια και τους εαυτούς μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις