Συγκέντρωση του τουρκικού στόλου στον Κόλπο του Ξηρού - Σε εγρήγορση οι ΕΔ στον Έβρο

Συγκέντρωση του τουρκικού στόλου στον Κόλπο του Ξηρού - Σε εγρήγορση οι ΕΔ στον Έβρο

Αυξημένη κινητικότητα καταγράφεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 19/10, στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου καθώς πληροφορίες θέλουν τις Ένοπλες Δυνάμεις στον νομό να έχουν τεθεί σε επιφυλακή τουλάχιστον για τις επόμενες ώρες. Αφορμή για την ελληνική επαγρύπνηση αποτελεί η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τουρκικών πλοίων στον Κόλπο του Ξηρού.

Πρόκειται για τον πλησιέστερο στην ελληνική επικράτεια τουρκικό κόλπο, ο οποίος βρίσκεται 30 περίπου ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και στα βόρεια της χερσονήσου της Καλλίπολης.

Μολονότι η γειτονική χώρα είθισται να πραγματοποιεί ασκήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή σε ετήσια και άλλοτε εξαμηνιαία βάση, αφενός ο όγκος του τουρκικού στόλου που έχει καταπλεύσει στο σημείο και αφετέρου η χρονική συγκυρία δεν περνούν απαρατήρητα, ιδίως όταν σενάρια που εξυφαίνονται το τελευταίο διάστημα και καταφθάνουν στην περιοχή κυρίως από την Κωνσταντινούπολη, δεν αποκλείουν τυχόν ένταση με τη γειτονική χώρα να εξαερωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και όχι στην Ανατολική Μεσόγειο (όπως θα αναμενόταν) σε μια κίνηση αντιπερισπασμού εκ μέρους της Τουρκίας, σε περίπτωση -ο μη γένοιτο- που ναυαγήσουν πλήρως οι διερευνητικές επαφές και ο νέος κύκλος διαλόγου, τον οποίο επιχειρεί να εκκινήσει η Αθήνα, αλλά και ο διεθνής παράγοντας.

kolpos-xirou_2

Με αυτά τα δεδομένα και στον απόηχο της παρουσίας του Πρωθυπουργού, Kυριάκου Μιτσοτάκη το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, τις Φερές και τη Σαμοθράκη, ο Κόλπος του Ξηρού έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αφού περιλαμβάνεται και στις περιοχές που περιγράφονται στις τελευταίες τουρκικές NAVTEX, μαζί δηλαδή με τη θαλάσσια ζώνη πέριξ του Καστελόριζου.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live από την ισραηλινή βουλή για την ιστορική ομιλία του Τραμπ, μοιράστηκαν καπέλα για τον Πρόεδρο της ειρήνης - «Μια σπουδαία μέρα»

Live από την ισραηλινή βουλή για την ιστορική ομιλία του Τραμπ, μοιράστηκαν καπέλα για τον Πρόεδρο της ειρήνης - «Μια σπουδαία μέρα»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έφτασε γύρω στις 11 το πρωί στην Κνεσέτ, στο πλαίσιο της σύντομης επίσκεψής του στο Ισραήλ πριν αναχωρήσει για την Αίγυπτο και τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας. Λίγο πριν από την ομιλία του στην ολομέλεια, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με οικογένειες ομήρων, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

BEST OF TOTHEMAONLINE