Το ξέρατε: Γιατί οι πιλότοι χαμηλώνουν το φωτισμό στην προσγείωση και την απογείωση

Το ξέρατε: Γιατί οι πιλότοι χαμηλώνουν το φωτισμό στην προσγείωση και την απογείωση

Τα περισσότερα από τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται για τα ταξίδια με αεροπλάνο είναι γνωστά.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που οι επιβάτες έχουν απορία για κάποια από αυτά. Οπως για παράδειγμα για ποιο λόγο οι πιλότοι χαμηλώνουν το φωτισμό της καμπίνας κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης του αεροσκάφος.

Για τους επιβάτες χαμηλώνει ο φωτισμός

Η απάντηση σύμφωνα με πιλότους, και μέλη πληρώματος είναι απλή. Η απογείωση και η προσγείωση είναι τα δύο πιο κρίσιμα σημεία σε μία πτήση, καθώς μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα, να χρειαστεί ο πιλότος να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση και οι επιβάτες να πρέπει να εκκενώσουν άμεσα το αεροπλάνο. Οταν χαμηλώνουν τα φώτα λοιπόν (είναι αναμμένα όταν έξω είναι νύχτα) τα μάτια των επιβατών και του πληρώματος συνηθίζουν στο περιορισμένο φως.

Ετσι αν συμβεί ατύχημα το πιθανότερο είναι να πρέπει να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος μέσα στο απόλυτο σκοτάδι ή στην καλύτερη περίπτωση με πολύ λίγο φωτισμό. Επομένως αν τα μάτια τους έχουν εξοικειωθεί θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιδράσουν σωστά σε κρίσιμες στιγμές.

Ενδεικτικό είναι αυτό που λέει ένας πιλότος. «Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε σε ένα φωτεινό χώρο γεμάτο εμπόδια. Ξαφνικά κλείνουν τα φώτα και εσείς έχετε λίγα δευτερόλεπτα για να βγείτε έξω. Τι πιθανότητες έχετε για να βρείτε την έξοδο γρήγορα;»

Βέβαια κάποιοι υποστηρίζουν πως στην απογείωση, αλλά και την προσγείωση το αεροσκάφος ενδεχομένως να χρειαστεί όλη την διαθέσιμη ενέργεια, οπότε τα φώτρα χαηλώνουν για να εξοικονομηθεί ενέργεια.  

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.