ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Πάμε στην πρώτη συνάντηση με βάρκα την... ελπίδα - Οι τοποθετήσεις των κομμάτων διχάζουν

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Πάμε στην πρώτη συνάντηση με βάρκα την... ελπίδα - Οι τοποθετήσεις των κομμάτων διχάζουν

Λίγες μόνο ώρες μας χωρίζουν από την πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, με τα κόμματα να τοποθετούνται φανερώνοντας τις διαφοροποιημένες προσεγγίσεις που έχουν για την εξέλιξη των συνομιλιών.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Σημειώνουμε πως η συνάντηση θα γίνει στην κατοικία της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην περιοχή του παλαιού αεροδρομίου, η ώρα 19:00 το απόγευμα.

Αρνητικές οι πρώτες ενδείξεις Τατάρ - Δύσκολο το εγχείρημα Αναστασιάδη

Ομολογουμένως, οι πρώτες ενδείξεις από τον κ. Τατάρ είναι άκρως ανησυχητικές, καθώς έκανε ρητή αναφορά, μαζί με τον Ερντογάν, για αλλαγή πλεύσης και λύση δύο κρατών, εννοώντας ενδεχομένως μια λύση συνομοσπονδίας ή και διχοτόμηση. Παράλληλα, με χθεσινές του δηλώσεις βρέθηκε ξανά σε κατάσταση άμυνας, μιλώντας για απομόνωση και εμπάργκο των Τ/κ με ευθύνες Ε/κ, αγνοώντας προφανώς το διεθνές δίκαιο και τις διαχρονικές, αλλά και πρόσφατες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Ως εκ τούτου, από την στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε να προχωρήσει σε επαφές, το διακύβευμα δεν είναι απλώς να αποδείξει την βούληση της πλευράς μας για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, αποφεύγοντας έτσι την διεθνή κατακραυγή και κερδίζοντας δηλώσεις συμπόνοιας. Το πραγματικό ζητούμενο είναι αφενός να καταδείξει τον πραγματικό υπαίτιο για την κατρακύλα και αφετέρου, να καθοριστούν ευνοϊκοί όροι συνομιλίας που δεν θα οδηγήσουν μαθηματικά σε ένα ακόμη αδιέξοδο που βολεύει την κατοχική δύναμη.

Σε αυτό το σημείο, ερωτηματικό παραμένει και ο ρόλος που θα επιδιώξει να έχει ο ΟΗΕ, καθώς για την ώρα δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση να κατονομάσει ευθύνες και υπαίτιους, προχωρώντας παράλληλα στις απαραίτητες απαντητικές ενέργειες.

Διαφορετικές προσεγγίσεις από τα κόμματα 

Ο ΔΗΣΥ τοποθετείται υπέρ της συνάντησης εμμένοντας στην ανάγκη για συνομιλίες, αποφεύγοντας έτσι την πιθανή διεθνή κατακραυγή. Από την άλλη, το ΑΚΕΛ, ενώ επισημαίνει τις αρνητικές εξελίξεις, εντούτοις, θεωρεί πως το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από την δική μας εμμονή στις συνομιλίες και στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, χωρίς να γίνεται στην ανακοίνωσή του ρητή αναφορά σε ειδικές ευθύνες. Το ΔΗΚΟ συμφωνεί στην επαφή ζητώντας ξεκάθαρες τοποθετήσεις, ενώ η ΕΔΕΚ διαφοροποιείται αισθητά επιμένοντας πως η όποια συνάντηση πρέπει να γίνει μετά τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.

ΔΗΣΥ 

Το κυβερνών κόμμα, με σημερινή ανακοίνωσή του φαίνεται να εστιάζει, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ανάγκη για μια πρώτη επαφή, καθιστώντας σαφές το ότι «είμαστε έτοιμοι από την πλευρά μας, όποτε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ αποφασίσει, για επανεκκίνηση των συνομιλιών το συντομότερο. Με σκοπό την επίλυση του κυπριακού πάνω στη συμφωνημένη βάση λύσης».

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, από την άλλη, τοποθετείται πιο συγκεκριμένα επισημαίνοντας πως «η αποψινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων πραγματοποιείται σε ένα αρνητικό περιβάλλον δεδομένης της τουρκικής επιθετικότητας και των τετελεσμένων που δρομολογεί στο Βαρώσι, της τουρκικής αξίωσης για λύση δύο κρατών και του παρατεταμένου διαπραγματευτικού κενού στο Κυπριακό». Στηλιτεύοντας παράλληλα την στάση του Τατάρ, θεωρεί πως ο μόνος δρόμος είναι να εμμένει η Ε/κ πλευρά στην ίδια διαδικασία συνομιλιών, με τρόπο «πειστικό στην ετοιμότητά της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ είναι επίσης υπέρ της διενέργειας της συνάντησης, απαιτώντας από τον ΠτΔ «να ζητήσει σήμερα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ να τοποθετηθούν επι της απαράδεκτης προώθησης εκ μέρους του Τατάρ, της διχοτόμησης μέσω λύσης δυο κρατών και να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους». Η ανακοίνωση τοποθετείται επίσης κριτικά στην «σιωπή των Ηνωμένων Εθνών» και επισημαίνει τις «κακές τουρκικές προθέσεις».

ΕΔΕΚ

Τέλος, η ΕΔΕΚ διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα κόμματα καθώς θεωρεί πως η σημερινή συνάντηση «σε μια περίοδο όπου η προκλητική συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος αλλά και του ιδίου του κ. Τατάρ και της Άγκυρας στο θέμα της Αμμόχωστο και της λύσης του Κυπριακού είναι στην κορύφωσή της, είναι μη παραγωγική και άσκοπη». Διευκρινίζει στην συνέχεια πως αυτή η πράξη δεν θα εκτιμηθεί ως κίνηση «καλής θελήσεως» αλλά ως «στάση αδυναμίας». Αντί αυτού, το σοσιαλιστικό κόμμα προτείνει συνάντηση αφού «διακοπεί η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και ο τερματισμός της διαδικασίας για τον εποικισμό της Αμμοχώστου».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top