Το είπε και το έκανε ο Τατάρ με τα τερτίπια του – Από το Κραν Μοντανά στη λύση δύο κρατών

Το είπε και το έκανε ο Τατάρ με τα τερτίπια του – Από το Κραν Μοντανά στη λύση δύο κρατών

Στροφή προς τα πίσω φαίνεται να έγινε μετά και την πρώτη διερευνητική επαφή μεταξύ Αναστασιάδη και Τατάρ. Όμως, παρά τις μεγάλες διαφωνίες που υπάρχουν, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μια άτυπη Πενταμερή.

 Γιώργος Τάττης

Τα πρώτα συμπεράσματα της συνάντησης
Εάν κάτι μπορεί να εξαχθεί από την χθεσινοβραδινή συνάντηση, είναι το ότι πλέον, οι δύο πλευρές συμφωνούν πως ούτε στο πλαίσιο λύσης δεν υπάρχει συναντίληψη. Κάτι το οποίο μεταφέρει τις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης χρόνια πίσω, αποδεικνύοντας πως οι τουρκικές στοχεύσεις επιδιώκουν ένα «εποικοδομητικό χάος», μεθοδεύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς.

Κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως «επέμενα ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι πώς επανενώνεται ο τόπος και η προοπτική για το μέλλον και ο ίδιος επέμενε πως ύστερα από τόσα χρόνια, θα πρέπει να δούμε και άλλες μορφές λύσεις».

Ο ρόλος του ΟΗΕ και η λειψή ανακοίνωση
Εύλογα ερωτήματα αφήνει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε ο ΟΗΕ, το οποίο εν μέρει ασπάζεται αυτή την ασάφεια, αποφεύγοντας να εισάγει την διαχρονικά συμφωνημένη βάση λύσης. Κάτι το οποίο προφανώς και αποτελεί παραδοξότητα, καθώς πριν την συνάντηση κυβέρνηση και Πρόεδρος επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια όχι μόνο να επιβεβαιώσουν το συμφωνημένο πλαίσιο, αλλά και να καταδείξουν τις έκνομες ενέργειες στο Βαρώσι.

Η πιθανή συνέχεια
Η ανωτέρω τοποθέτηση του ΠτΔ, σε συνδυασμό με την μετριοπάθεια που επέδειξε ο ΟΗΕ, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το ποια είναι η εναλλακτική της κυβέρνησης, αλλά και για το ποια θα είναι τα πιθανά σενάρια και οι στόχοι της σε μια συνέχιση των διαπραγματεύσεων με δομικές διαφωνίες στο τραπέζι.

Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε την διαδικασία κάτω από την οποία θα προχωρήσει η σύγκληση της Πενταμερούς Διάσκεψης, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις κάτω από τους οποίους θα γίνουν οι όποιες διαπραγματεύσεις. Με αυτά που μπορούν να συζητηθούν να παραμένουν επίσης με ερωτηματικό.

Παρά, λοιπόν, την «εγκάρδια ατμόσφαιρα» που επικαλείται η ανακοίνωση, Τατάρ και Αναστασιάδης ««εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύγκλησης μια άτυπης πενταμερούς συνάντησης, συν τον ΟΗΕ, σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο κατάλληλο στάδιο».

Από το Κράν Μοντανά στην λύση δύο κρατών
Την ίδια στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να επαναφέρει την κατάσταση σε σημεία Κραν Μοντανά, Τατάρ και Τουρκία απομακρύνονται αισθητά θέτοντας ακόμη πιο μαξιμαλιστικές επιδιώξεις και εντάσσοντας στο «παζάρι» με περίτεχνο τρόπο τις αξιώσεις τους για ισομερή κατανομή των υδρογονανθράκων και μάλιστα, πριν από την λύση.

Εν κατακλείδι, το κυπριακό μπαίνει σε δύσβατα μονοπάτια. Το θετικό είναι ότι ξεκαθαρίζονται επιτέλους οι προθέσεις. Εάν εισαχθεί στην εξίσωση και η απαθής στάση του διεθνούς παράγοντα σε σχέση με τις παρανομίες της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, τότε οι εξελίξεις αναμένονται δύσκολες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Eurovision 2025: Η Αυστρία μεγάλη νικήτρια, 6η η Ελλάδα με την Klavdia - Αναλυτικά όσα έγιναν στον τελικό

Eurovision 2025: Η Αυστρία μεγάλη νικήτρια, 6η η Ελλάδα με την Klavdia - Αναλυτικά όσα έγιναν στον τελικό

Με ένα φαντασμαγορικό φινάλε ολοκληρώθηκε ο τελικός της Eurovision 2025 στη Βασιλεία της Ελβετίας, με την Αυστρία να ανακηρύσσεται μεγάλη νικήτρια του φετινού διαγωνισμού, ενώ η Ελλάδα με την Κλαυδία και το τραγούδι «Αστερομάτα», κατέκτησε την 6η θέση, σε μία πολύ σημαντική πρόκριση. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε το Ισραήλ, ενώ την τρίτη θέση η Εσθονία. Την 5αδα συμπλήρωσαν η Σουηδία και η Ιταλία. Δείτε πιο κάτω αναλυτικά όσα έγιναν στον μεγάλο τελικό 

BEST OF TOTHEMAONLINE