ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ : Γιατί δεν αποφασίστηκαν σκληρότερα μέτρα για Λεμεσό - Πάφο - Ο λόγος που δεν μπορεί να γίνει τεστ σε όλο τον πληθυσμό

ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ : Γιατί δεν αποφασίστηκαν σκληρότερα μέτρα για Λεμεσό - Πάφο - Ο λόγος που δεν μπορεί να γίνει τεστ σε όλο τον πληθυσμό

Θετικά αξιολόγησε τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι το ποσοστό αναπαραγωγής R έχει μειωθεί αυτή τη στιγμή στο 1 από 1,5 με 2 στο οποίο είχε ανέλθει τις προηγούμενες μέρες.

 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, προειδοποίησε ωστόσο ότι η εικόνα αυτή μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί και ζήτησε τη συνεργασία των πολιτών για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.
 
Παράλληλα, διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα των νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη αύξηση στους αριθμούς των εισαγωγών, παραθέτοντας στοιχεία για τη διαθεσιμότητα κλινών.
 
Σε ερώτηση γιατί δεν αποφασίστηκαν ακόμα αυστηρότερα μέτρα για Λεμεσό και Πάφο, αλλά οριζόντια επέκταση των μέτρων ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν είναι εύκολος ο γεωγραφικός διαχωρισμός και εύκολα διασπείρεται ο ιός από μια επαρχία στην άλλη.
 
«Για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει διασπορά του ιού πήραμε τα μέτρα παγκύπρια», είπε. Τόνισε ωστόσο ότι η στρατηγική, του Υπουργείου ήταν ανέκαθεν να προχωρήσει με κάποια τοπικά μέτρα και αντιλαμβανόμενο το πρόβλημα που υπάρχει ειδικά στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, πήραν και κάποια στοχευμένα μέτρα για τις συγκεκριμένες επαρχίες. Όπως είπε, όλα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση και αν χρειαστεί θα ληφθούν επιπλέον μέτρα.
 
Σημείωσε ότι το Υπουργείο απέδειξε ότι παίρνει εγκαίρως μέτρα και πήρε ήδη μέτρα από τον περασμένο Αύγουστο με ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο για καλύτερο προγραμματισμό, ενώ λήφθηκαν και τοπικά μέτρα στη Λάρνακα τον Σεπτέμβρη. Πρόσθεσε ότι εκεί και όπου χρειάζεται, ενεργούν άμεσα και λαμβάνουν μέτρα, και επανέλαβε ότι αυτό που ζητούν είναι τη στήριξη και συμπαράσταση του κόσμου.
 
Αποδοτικότητα των μέτρων

Ερωτηθείς κατά πόσο τα μέτρα που ήδη εφαρμόστηκαν σε Λεμεσό και Πάφο και τώρα εφαρμόζονται παγκύπρια έφεραν αποτέλεσμα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι τα οποιαδήποτε μέτρα παίρνονται, χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να έχουν αποτέλεσμα. Τα μέτρα στη Λεμεσό και Πάφο, σημείωσε, είναι τώρα στη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής τους. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και κρούσματα που ανακοινώνονται σήμερα, αλλά μπορεί να ήταν επαφές πριν 5-7 μέρες.
 
Παράλληλα είπε ότι είναι θετικό ότι από την ημέρα που λήφθηκαν τα μέτρα φαίνεται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, παρά το γεγονός,  όπως σε πολλές χώρες όπως στην Ελλάδα, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. Προς το παρόν, ανέφερε, φαίνεται να υπάρχει σταθεροποίηση, η οποία ωστόσο μπορεί, όπως είπε, ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί.
 
Σημείωσε ακόμα ότι ο δείκτης R της αναπαραγωγής των κρουσμάτων φαίνεται να κυμαίνεται γύρω στο 1 αυτή τη στιγμή από 1,5-2 που ήταν προηγουμένως και εξ’ ου δεν υπάρχει και αύξηση των κρουσμάτων. Εξήγησε ότι αν συνέχιζε ο δείκτης R στο 2, θα ήταν θέμα ημερών να υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα.
 
«Άρα φαίνεται ότι τα μέτρα δουλεύουν, θα είμαστε όμως σε θέση να τα αξιολογήσουμε καλύτερα προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι για να δουλέψουν τα μέτρα χρειάζονται τη στήριξη από τον κόσμο.
 
Ετοιμότητα νοσοκομείων

Απαντώντας σε ερώτηση για την ετοιμότητα των νοσοκομείων να δεχθούν ασθενείς με COVID-19, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι έτοιμα, υπάρχει πλάνο που έχει εκπονηθεί εδώ και αρκετό καιρό και το προσωπικό είναι ενήμερο για αυτό
.
Όπως είπε, η μέγιστη δυνατότητα του Νοσοκομείο Αναφοράς είναι για 88 κλίνες αν και εφόσον εκκενωθεί ολόκληρο και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 40 άτομα με κορωνοϊό. Σε περίπτωση 100% πληρότητας του, τότε υπάρχει πλάνο από τον ΟΚΥπΥ για ενεργοποίηση και χρησιμοποίηση θαλάμων στο Γενικό Νοσοκομείο πρώτα της Λεμεσού και μετά της Λευκωσίας. Συνολικά στο πλάνο αυτό, είπε, προβλέπονται πέραν των 200 κλινών. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει και μετέπειτα πλάνο με σταδιακή χρησιμοποίηση και άλλων θαλάμων στα νοσοκομεία, με την ταυτόχρονη λειτουργία των υπόλοιπων υπηρεσιών και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, με εξαίρεση το Νοσοκομείο Αναφοράς. Όπως είπε, στα Νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας θα χρησιμοποιηθούν κάποιοι απομονωμένοι θάλαμοι για ασθενείς με COVID και θα συνεχίσει κανονικά η λειτουργία τους.
 
Προς ενίσχυση των νοσοκομείων, ανέφερε, θα υπάρξει και επιστράτευση από τον ιδιωτικό τομέα τόσο νοσηλευτών όσο και ιδιωτών γιατρών, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει.
 
Όσον αφορά τις εντατικές, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 115 μονάδες λόγω του περιορισμού στο ανθρώπινο δυναμικό, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 200 αναπνευστήρες. Ο αριθμός των 115, είπε, είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
 
Εμβόλια

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια για τον COVID-19, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η Κύπρος έχει δηλώσει συμμετοχή και στα τρία συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από την ΕΕ.
 
Όσον αφορά το εμβόλιο που ετοιμάζεται από την AstraZeneca, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι είναι το πιο υποσχόμενο, με το καλό σενάριο να λέει ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου θα μπορούν να δώσουν τις πρώτες ποσότητες. Η Κύπρος είπε, έχει εξασφαλίσει εμβόλια για 600,000 άτομα από την AstraZeneca, από την άλλη εταιρεία 200,000 και από την τρίτη εταιρεία που ετοιμάζει εμβόλιο δεν έχουν ακόμα ζητηθεί ποσότητες. Είπε ότι αυτές οι ποσότητες έχουν δοθεί μέχρι στιγμή από την ΕΕ και εκκρεμούν ακόμα τέσσερα συμβόλαια. Πρόθεση, είπε, είναι να εξασφαλιστούν περισσότερες ποσότητες απ’ ό,τι χρειάζεται για τον πληθυσμό της Κύπρου, με τον να μπουν παραγγελίες σε όλες τις εταιρείες, ώστε ανάλογα με το ποιες προσπάθειες ευοδωθούν πρώτα, η Κύπρος να έχει δεσμευμένες ποσότητες. Πρόσθεσε ότι ποσότητες που δεν θα διατεθούν μπορούν να δοθούν ή να μεταπωληθούν σε άλλα κράτη-μέλη ή σε τρίτες χώρες.
 
Εκδρομές μαθητών

Αναφορικά με τις εκδρομές αναψυχής μαθητών που προγραμματίζονται σε αγρπτικές περιοχές, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι έχει ήδη γίνει σύσκεψη με τις τοπικές αρχές και την αστυνομία και έχουν δοθεί οδηγίες από την Υπουργό Δικαιοσύνης και θα υπάρχει έντονη παρουσία της Αστυνομίας, για να βεβαιωθεί για την εφαρμογή των προνοιών των διαταγμάτων και ότι δεν υπάρχουν οποιαδήποτε παρατράγουδα.
 
Πέραν, αυτού, ανέφερε ο Υπουργός δεν μπορεί να εκδοθεί διάταγμα που να απαγορεύει στους μαθητές να κάνουν εκδρομές. Είπε επίσης πως αν απαγόρευαν μετακινήσει μαθητών, τότε θα έπρεπε να απαγορεύσουν και οποιεσδήποτε άλλες μετακινήσεις, κάτι που δεν αποφασίστηκε στην παρούσα φάση.
 
Απαγόρευση δραστηριοτήτων σε Λεμεσό και Πάφο
----------------------------------
Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η απαγόρευση αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων σε παιδιά κάτω των 18 είναι σωστό μέτρο. Διευκρίνισε ότι το μέτρο αφορά ομαδικά αθλήματα και οποιοσδήποτε λαμβάνει μέρος σε αυτά τα αθλήματα μπορεί να προπονηθεί ατομικά.
 
Κληθείς να πει γιατί λήφθηκε η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των γυμναστηρίων στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα γυμναστήρια είναι στην αξιολόγηση επικινδυνότητας στην πιο ψηλή βαθμίδα.
 
«Ταυτόχρονα αποφασίσαμε να σταματήσουμε τις ομαδικές δραστηριότητες. Επειδή έχουμε και τα παραδείγματα και γνωρίζουμε από πού προκύπτουν πολλά από τα θετικά κρούσματα. Περιπτώσεις σε ναυτικό όμιλο που επιμολυνθήκαν 7-8 άτομα, όπου υπάρχει συνάθροιση των παιδιών, εισήγηση και των ειδικών ήταν όπως σταματήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα διότι με την έξαρση των κρουσμάτων υπάρχει και πρόβλημα για σωστή ιχνηλάτιση. Άρα λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα πήραμε αυτές τις αποφάσεις», ανέφερε.
 
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι σε όλες τις χώρες οι πρώτες δραστηριότητες που κλείνουν είναι οι χώροι εστίασης, οι χώροι συναθροίσεων και οι κοινωνικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.
 
Συστάσεις για εργαζόμενους

Ερωτηθείς κατά πόσο η τηλεργασία, το κυκλικό ωράριο και η ομαδοποίηση εργαζομένων αφορούν μόνο τη Λεμεσό και την Πάφο, διευκρίνισε ότι πρόκειται για σύσταση για παγκύπρια εφαρμογή. Πρόσθεσε ότι όσον αφορά τη δημόσια υπηρεσία θα εφαρμοστεί παγκυπρίως και η σύσταση είναι αυτό να γίνει και στον ιδιωτικό τομέα παγκυπρίως.
 
Προγράμματα δειγματοληψίας

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση μέλους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τη διενέργεια τεστ σε όλο τον πληθυσμό, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Σλοβακίας που το έκανε, διευκρίνισε ότι είναι με τα τεστ αντισωμάτων και οι ενδείξεις τους έχουν μεγάλο ποσοστό λάθους και επίσης υπάρχει ο κίνδυνος εάν δεν κάνεις αυτές τις εξετάσεις σε δύο τρεις η μέρες, «θα χρειαζόμαστε μερικές εβδομάδες, αντιλαμβάνεστε για να έρθει η σειρά του τελευταίου, μπορεί στο μεταξύ να επιμολυνθούν κάποιοι άλλοι. Άρα δεν υπάρχει χρησιμότητα εάν δεν το κάνεις σε δύο ή τρία 24ωρα».
 
Επεσήμανε ότι έχει παρατηρηθεί πως πολλοί συμπολίτες μας έχουν κάνει τεστ αντισωμάτων και είπε ότι αυτά δεν ενδείκνυνται, και τα μόνα τεστ που ενδείκνυνται είναι τα μοριακά και επιπλέον, μέχρι τώρα δεν δηλώνονταν και για αυτό είχαμε κάποιους που μας έλεγαν είμαστε θετικοί και κανένας δεν μας πήρε τηλέφωνο.
 
Σημείωσε ακόμα ότι γίνονται στοχευμένα τεστ στην Κυπερούντα, στην Πόλη Χρυσοχούς και εκεί και όπου χρειάζεται και έχουμε παραγγείλει και τα τεστ αντιγόνων με ποσοστό ευαισθησίας 97% τα οποία θα παραληφθούν οι πρώτες 50.000 αυτή την Παρασκευή.
 
«Επομένως, θα ξεκινήσουμε κάποιες εξετάσεις σε οργανωμένα σύνολα, οι οδηγίες είναι στα σχολεία και στο στρατό, αλλά και αυτά θα επιβεβαιώνονται μετά και με μοριακό τεστ», υπογράμμισε.
 
Αρνητές του ιού - Εκκλησιασμός

 
Σε ερώτηση εάν προκαλούν προβληματισμό οι αντιδράσεις που υπάρχουν από αρνητές του ιού, ο κ. Ιωάννου απάντησε ότι υπάρχει προβληματισμός, διότι δημιουργούνται και αμφιβολίες στον πληθυσμό, αλλά υπάρχει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.
 
Σε σχέση με τον εκκλησιασμό, ο κ. Ιωάννου είπε πως υπάρχει πρωτόκολλο, που ετοιμάστηκε από την επιστημονική ομάδα και δόθηκε στην Αρχιεπισκοπή. Επιπλέον είπε, αποφασίστηκε όπως ο αριθμός ατόμων δεν υπερβαίνει τα 75 άτομα για οποιαδήποτε θρησκευτική τελετή. Αναφορικά με τη θεία κοινωνία ο κ. Υπουργός είπε πως πρόκειται για ένα ατομικό θέμα που ο καθένας αποφασίζει τα μέτρα για την προστασία του.
 
Τέλος, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε εκ νέου ότι το σημαντικότερο είναι πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χρειάζεται να μειώσουμε τις επαφές μας. «Βλέπω στην ιχνηλάτιση 50-60-70 επαφές. Όλα αυτά τα μέτρα που έχουμε πάρει στοχεύουν στο να μειώσουμε τις επαφές μας ώστε εάν προκύψει κρούσμα να έχουμε μειωμένο αριθμό επαφών», είπε καταληκτικά ο κ. Υπουργός.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

• Έκλεισε ραντεβού μαζί τους για αγορά κρυπτονομισμάτων και τον λήστεψαν - Τον χτύπησαν στο κεφάλι και του απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ

• Οδηγοί Προσοχή: Έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορές περιοχές της Κύπρου - Περιορισμένη ορατότητα στους αυτοκινητόδρομους

• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν

• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής

• Ευθύμιος Δίπλαρος και Αργυρώ Ροτσίδου εύχονται «καλά Χριστούγεννα» με τις πιτζάμες τους - Δείτε φωτογραφίες



Χριστουγεννιάτικο μήνυμα ΠτΔ: «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη - Mαζί αλλάζουμε την Κύπρο»

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα ΠτΔ: «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη - Mαζί αλλάζουμε την Κύπρο»

«Η Γέννηση του Χριστού αναδεικνύει τα μηνύματα της αγάπης, της πίστης, της προσφοράς και της ελπίδας.»,  αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ευκαιρία των Χριστουγέννων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top