Τη σημασία της διασφάλισης ποιότητας προϊόντων στην ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων, τόνισε η Υπ. Ενέργειας.
Στη μεγάλη σημασία που κατέχει για την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, που αποτελεί και μια από τις βασικές επιδιώξεις του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αναφέρθηκε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου σε χαιρετισμό της στο Διαδικτυακό Συνέδριο Ποιότητας 2020 με θέμα «Πανδημία, Διαχείριση Ρίσκου και Επιχειρησιακή Συνέχεια», το οποίο διοργάνωσε το μέλος της ΟΕΒ, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Ποιότητας (ΚΟΠΠ).
Η κ. Πηλείδου είπε ότι «πέρα από την υλοποίηση σχετικών δράσεων στο πλαίσιο της νέας μας Βιομηχανικής Πολιτικής 2019-2030, αλλά και την εφαρμογή στοχευμένων Σχεδίων Χορηγιών για στήριξη της επιχειρηματικότητας, προωθούμε έμπρακτα και την υιοθέτηση Προτύπων από τις επιχειρήσεις μας».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπογράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο συμφωνία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης για λειτουργία του «Σχεδίου Ειδικού Συνδρομητή», σύμφωνα με το οποίο ο Οργανισμός θα διαθέτει Πρότυπα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δωρεάν, έναντι Ειδικής Ετήσιας Συνδρομής, η οποία θα καταβάλλεται από το Υπουργείο.
Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή ο ΚΟΠΠ διαδραματίζει, ως ο Εθνικός Φορέας Διαπίστευσης, σημαντικό ρόλο στις προσπάθειές μας να στηρίξουμε τις εγχώριες εταιρείες να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά και να επιβιώσουν σε καιρούς πανδημίας.
Η Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «όταν διάγουμε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, όπως οι σημερινές με την πανδημία, είναι σημαντικό οι απαιτήσεις για συμμόρφωση σε Πρότυπα να μην αποτελούν εμπόδια, είτε στην εγχώρια αγορά είτε στις ευκαιρίες για εξαγωγές».
Ανέφερε ότι στην προσπάθεια του προσωπικού του ΚΟΠΠ να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προκλήσεις της αγοράς, εξετάζεται, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο ο Οργανισμός να υιοθετήσει, όπως και αρκετοί Φορείς Διαπίστευσης του εξωτερικού, τις εξ’ αποστάσεως αξιολογήσεις, στη βάση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για τη Διαπίστευση (European Cooperation for Accreditation). Πρόκειται για πρακτική που αποσκοπεί στην απρόσκοπτη συνέχιση της διαπίστευσης των φορέων αξιολόγησης της συμμόρφωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αναφορικά με τον ΚΟΠΠ, η κ. Πηλείδου είπε ότι μέχρι τώρα έχει διαπιστεύσει εκατό έξι (106) εργαστήρια, φορείς ελέγχου και φορείς πιστοποίησης, καλύπτοντας όλο το φάσμα δραστηριοτήτων αξιολόγησης της συμμόρφωσης.
«Χωρίς αμφιβολία, η διαπίστευση παρέχει την πιο έγκυρη τεκμηρίωση αξιοπιστίας και την χρειάζονται τα εργαστήρια δοκιμών και διακριβώσεων, οι φορείς ελέγχου και πιστοποίησης και, γενικά, όλοι οι οργανισμοί αξιολόγησης της συμμόρφωσης με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και απαιτήσεις, αφού καθορίζει την τεχνική τους ικανότητα, την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους», κατέληξε.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις