Ένα από τα πλέον αξιόπιστα και γρήγορα διαγνωστικά τεστ τεχνολογίας PCR για τον κορωνοϊό είναι πλέον διαθέσιμο προς παραγγελία για παράδοση και χρήση κατ’ οίκον στη Βρετανία.
Πρόκειται για το τεστ που ανέπτυξε ο Βρετανοκύπριος Βασιλικός Καθηγητής Μηχανολογίας στο Imperial College του Λονδίνου Κρις Τουμάζου, το οποίο διατίθεται στην αγορά μέσω της εταιρείας του DnaNudge.
Το τεστ διεξάγεται ήδη εδώ και μήνες σε πολλά βρετανικά νοσοκομεία, καθώς έχει διαπιστωθεί πως έχει ευαισθησία 98% στον εντοπισμό των θετικών δειγμάτων και επιστρέφει αποτέλεσμα σε κάτι παραπάνω από μία ώρα.
Όλη η επεξεργασία του δείγματος σάλιου που απαιτείται γίνεται σε μια μικρή θήκη στην οποία περιέχεται μια πλακέτα με χημικούς «βιοδείκτες» ικανούς να ανιχνεύουν τον γενετικό κώδικα του SARS-Cov-2. Η θήκη αυτή τοποθετείται σε ένα μεγαλύτερο κουτί στο μέγεθος κουτιού παπουτσιών, όπου διενεργείται η διαδικασία PCR, δηλαδή η ενίσχυση του γενετικού δείγματος με διαρκή εναλλαγή θέρμανσης-ψύξης.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ o καθηγητής Τουμάζου είπε ότι πλέον ο καθένας στη Βρετανία μπορεί στην ουσία να αποκτήσει ένα μοριακό εργαστήριο συνεπτυγμένο σε ένα μικρό κουτί: «Όλα γίνονται επί τόπου σε μια μικρή θήκη, ένα δοχείο. Εδώ εστιάζεται λοιπόν η καινοτομία. Βασικά φέρνουμε το εργαστήριο στον ασθενή, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά».
Με κάθε τέτοια συσκευή που διατίθεται μπορούν να ελέγχονται ταυτόχρονα τα δείγματα δέκα ατόμων, κάτι που χρησιμεύει στον ταυτόχρονο έλεγχο μελών μιας οικογένειας ή «φούσκας», εργαζομένων στην ίδια επιχείρηση, αθλητικών ομάδων κτλ. Το κόστος για κάθε συσκευή είναι 100 λίρες, άρα δυνητικά έως και μόνο δέκα λίρες κατ’ άτομο. «Αν μόνο ένα άτομο μπορούσε να εξεταστεί κάθε φορά με μία θήκη, οικονομικά και από άποψη αποτελεσματικότητας δεν θα ήταν μία πολύ καλή διαδικασία», εξήγησε ο καθηγητής Τουμάζου.
Όπως συμπλήρωσε, αν μεταξύ των δειγμάτων βρεθεί κάποιο θετικό, τότε εξετάζονται ξεχωριστά τα δείγματα που έχουν κρατηθεί μεμονωμένα για να διαπιστωθεί το άτομο που έχει προσβληθεί. «Έχουμε αποδείξει ότι με μία συσκευή μπορούν να εξεταστούν ταυτόχρονα έως και 40 άτομα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα εξετάσαμε μεμιάς σχεδόν ολόκληρη τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου!» συμπλήρωσε.
Πρακτικά αυτό το τεστ έχει χρησιμότητα σε διάφορες περιπτώσεις. «Ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό και δεν θέλουν να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες μπορούν να κάνουν αυτό το γρήγορο τεστ», σημείωσε ο Κύπριος καθηγητής, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου όσοι έρχονται στο Ην. Βασίλειο από «κόκκινες» χώρες, όπως η Κύπρος, θα υποβάλλονται σε τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξή τους ώστε να λήγει η απομόνωσή τους αν είναι αρνητικοί στον ιό.
«Επίσης έχουμε πολύ κόσμο που θέλει να ταξιδέψει και πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν μόνο τεστ PCR γιατί μόνο αυτό δέχονται πολλές αεροπορικές αρχές ανά τον κόσμο ή αεροπορικές εταιρείες. Βλέπουμε επίσης οικογένειες να παραγγέλνουν το τεστ ενόψει Χριστουγέννων διότι θέλουν να βρεθούν με τους αγαπημένους τους και προσφέρεται η δυνατότητα να διασφαλίσουν ότι είναι αρνητικοί στον ιό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η DnaNudge έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και ήδη σε μια πρώτη επαφή με τον καθηγητή Τουμάζου έχουν έρθει και αρμόδιοι εργαστηρίων για τη διενέργεια μοριακών ελέγχων στα κυπριακά αεροδρόμια.
Ο καθηγητής Τουμάζου δήλωσε ενθαρρυμένος από τις πρόσφατες θετικές ανακοινώσεις για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αλλά επισήμανε ότι οι διαγνωστικοί έλεγχοι θα είναι πάντα απαραίτητοι, ακόμα και αν εμβολιαστεί ο πληθυσμός.
«Για να το ξεκαθαρίσουμε, ακόμα και με τα εμβόλια τα τεστ θα είναι σημαντικά, διότι ο κόσμος θα έχει πάντα την αμφιβολία σε περίπτωση αναπνευστικής ασθένειας, ακόμα και αν έχει εμβολιαστεί κάποιος για τον κορωνοϊό. Ιδίως όταν αρχίσουν τα εμβόλια θα υπάρχουν πολλά τεστ παρακολούθησης, για να διασφαλιστεί ότι το εμβόλιο λειτουργεί».
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της πανδημίας, σε γενικές γραμμές ο 59χρονος καθηγητής συμφωνεί με την εκτίμηση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τζόνσον ότι περισσότεροι περιορισμοί θα αρθούν την προσεχή άνοιξη.
«Ναι, βλέπουμε τα πράγματα να βελτιώνονται. Έχουμε προετοιμάσει, άλλωστε, όλα τα “πυρομαχικά”, είναι έτοιμα, τώρα έχουμε τόση επίγνωση του τεστ, έχουμε τόση επίγνωση του τι γίνεται, ώστε κάθε φορά που θα επανέρχεται [ο ιός] έστω και σε μικρές δόσεις, τα εμβόλια, όλος ο “στρατός” αν θέλετε, θα είναι εκεί για τον πολεμήσει. Άρα ναι, θα έρθει ένα είδος κανονικότητας. Θα υπάρχει η παράνοια, όπως λέω, πάντα υπάρχει, αλλά ειλικρινά νομίζω ότι θα έρθει μια κανονικότητα προς τα μέσα του επόμενου έτους», είπε.
Το όνομα του κ. Τουμάζου βρίσκεται μεταξύ αρκετών άλλων ελληνικών ονομάτων στον κατάλογο των επιστημόνων που έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως της συνεργάτιδός του, βιολόγου και γενετίστριας Δρ Μαρίας Καρβέλα, του Κύπριου ερευνητή της Οξφόρδης Νικόλα Σιαηλή που αναπτύσσει το δικό του γρήγορο τεστ και των διευθυντικών στελεχών των Pfizer και AstraZeneca Αλβέρτου Μπουρλά και σερ Μένε Πάγκαλου, αντιστοίχως.
«Είναι επειδή είμαστε πολύ έξυπνοι», σχολίασε χαριλογώντας ο καθηγητής Τουμάζου και εξήγησε: «Νομίζω ότι οι Έλληνες παίρνουν ρίσκα και απλώς τολμούν. Ένα πράγμα που έχω μάθει με πολλούς από τους Έλληνες και Ελληνοκύπριους συναδέλφους μου είναι βασικά ότι κατά κάποιον τρόπο πολεμάμε τις συμβάσεις. Αν βασιζόμασταν στις συμβάσεις δεν θα πηγαίναμε πουθενά, καταλαβαίνετε. Επομένως είμαστε μπουλντόζες και νομίζω ότι αυτό είναι αλήθεια με όλους τους ανθρώπους που αναφέρατε, είναι στο αίμα μας. Απλά δε φοβόμαστε, παίρνουμε ρίσκα, έτσι μεγαλώσαμε και αυτή είναι η κουλτούρα μας. Είμαι πολύ περήφανος για αυτό».
Όσο για το πώς έχει βιώσει ως επιστήμονας και ως άνθρωπος την πανδημία, ο Κρις Τουμάζου επικεντρώθηκε στα θετικά, που έχουν να κάνουν με τη διεύρυνση των οριζόντων για την προσέγγιση της υγειονομικής περίθαλψης στο μέλλον:
«Για μένα ήταν σαν να πηγαίνω σε πόλεμο. Από μηχανικός να πηγαίνω σε νοσοκομεία να βλέπω ανθρώπους να πεθαίνουν δεν ήταν πολύ καλή εμπειρία. Παρόλα αυτά, κατά κάποιον τρόπο η πανδημία έστρωσε το δρόμο για την υγειονομική περίθαλψη του μέλλοντος, διότι ένα από τα πράγματα έχει κάνει είναι να ανοίξει τις πόρτες στην αποκέντρωση [της περίθαλψης], στην αποδοχή του ότι δε χρειάζεται όλα να γίνονται σε ένα εργαστήριο. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν είσαι σε καταστάσεις που χρειάζονται άμεσα τεστ, άμεσα αποτελέσματα», κατέληξε ο καθηγητής Τουμάζου.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις