ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμη η μελέτη το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ – Βλέπουν έγγραφα του διαγωνισμού

Μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμη η μελέτη το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ – Βλέπουν έγγραφα του διαγωνισμού

Μας χώριζαν αρκετά τις προηγούμενες εβδομάδες, τώρα έχουν μείνει πάρα πολύ λίγα και τις επόμενες μερικές μέρες θα διαβουλευθούμε με την ΑΗΚ για να κλείσει οριστικά το θέμα, ώστε να μπορέσουμε να δημοσιεύσουμε τα αναθεωρημένα έγγραφα του διαγωνισμού για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου, η οποία εξέτασε τις προτάσεις της Κυβέρνησης για τα ζητήματα της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός, οι βασικές ενστάσεις πριν από μερικές εβδομάδες ήταν “να μην είναι η μελέτη καθοδηγούμενη σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα”.

Το αντικείμενο της μελέτης, είπε, δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση, απλά ήταν το θέμα ποιες επιλογές θα έπρεπε να εξετάσει αυτή η μελέτη, ουσιαστικά ποιοι όροι εντολής θα αναφέρονται μέσα.

Με τη στενή εργασία και εκπροσώπων της ΑΗΚ φτάσαμε σε ένα ισορροπημένο κείμενο που θα μας δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε ως Κυβέρνηση”, δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε δοθεί παράταση στη διαδικασία μέχρι 29 Μαΐου, εξήγησε όμως ότι θα πρέπει να δημοσιευθούν οι όροι της μελέτης τουλάχιστο 20 μέρες νωρίτερα από αυτή προθεσμία.

Μίλησε για πολύ εποικοδομητική συζήτηση αναφορικά τη μελέτη που θέλει το Υπουργείο να διεξαγάγει για την ΑΗΚ, λέγοντας ότι “έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο”.

“Έχουμε δουλέψει τις προηγούμενες εβδομάδες με τους εκπροσώπους της ΑΗΚ για να διαμορφώσουμε το κείμενο, το οποίο να αποτυπώνει τα σημεία εκείνα τα οποία θέλουμε να εξετάσουμε στη διαδικασία των προσφορών για τη μελέτη”, ανέφερε.

Ευχαρίστησε τέλος τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου και τα μέλη της, την ΑΗΚ που συμμετείχε στη διαμόρφωση αυτών των όρων και τις συντεχνίες για την κατανόηση που έχουν επιδείξει στη διάρκεια της διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν δύο επιλογές, ή να δώσουν τα χέρια ή να ανταλλάξουν γροθιές, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι πριν ένα μήνα υπήρξαν διαφορές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και ότι μέσα από το διάλογο, την καλή θέληση όλων, του Υπουργείου, του Υπουργού,  της ΑΗΚ και των εργαζομένων “οι θέσεις έχουν πλησιάσει πάρα πολύ”.

“Αυτή τη στιγμή έχει συμφωνήσει η ΑΗΚ με Υπουργείο για τους όρους της μελέτης, όλες οι πλευρές είναι πολύ κοντά η μια στην άλλη, και οι συντεχνίες και το Υπουργείο και η ΑΗΚ. Είναι τόσο κοντά και έχουν δύο επιλογές, ή να δώσουν τα χέρια και να πορευθούν από κοινού ή να ανταλλάξουν γροθιές. Εμείς από πλευράς μας ότι μπορούσαμε να κάνουμε το έχουμε κάνει”, είπε ο κ. Ζαχαρίου.

Ο Χρήστος Μέσης του ΑΚΕΛ είπε ότι παρά τη βελτιωμένη πρόταση, το κόμμα του έχει εντοπίσει και υποδείξει τέσσερα σημεία, με το πρώτο να αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Φωτογραφίζει, είπε, ότι αυτό θα είναι η ιδιωτικοποίηση και αυτό σε συνδυασμό και με το χθεσινό νομοσχέδιο για δημόσιους κρατικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις και τις υπερεξουσίες στο ΥΠΟΙΚ.

Το δεύτερο σημείο, με βάση τα λεγόμενα του κ. Μέση, είναι ότι η μελέτη δεν ασχολείται με τους εργαζόμενους και το τρίτο είναι αυτό που αφορά την εθνική ασφάλεια.

“Εκεί έχουμε εντοπίσει σοβαρή παράλειψη, η ΕΦ δεν είναι ο στρατός των ΗΠΑ που έχει δυνατότητες να είναι αυτόνομος, το κόστος από μια τέτοια ενέργεια θα έπρεπε να περιληφθεί στη μελέτη”, σημείωσε.

Το τέταρτο σημείο, είπε ο κ. Μέσης, είναι το θέμα από ποιους είναι δυνατό να αγοραστεί η ΑΗΚ σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση, υποδεικνύοντας την περίπτωση να υπάρξει πρόθεση και δυνατότητα αγοράς από εχθρικά συμφέροντα.

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Όθωνας Θεοδούλου δήλωσε ότι η ΑΗΚ συμμετείχε με μια ομάδα έμπειρων τεχνοκρατών της στην ομάδα εργασίας για την εκπόνηση των όρων της μελέτης και σύμφωνα και με την παραδοχή του Υπουργού,  “η συμβολή της ομάδας αυτής ήταν θετικότατη”.

Υπάρχει, είπε, μια κατάληξη στους τελικούς όρους για τους οποίους υπήρχαν μικρές ενστάσεις εκ μέρους της ΑΗΚ οι οποίες και με τις εξηγήσεις και τις διευκρινίσεις του Υπουργού, αίρονται εν πολλοίς.

Ανέφερε ότι η ΑΗΚ θα περιμένει το τελικό πόρισμα και θα το αξιολογήσει την κατάλληλη στιγμή.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος δήλωσε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και επιφυλάξεις και ότι οι συντεχνίες θέτουν το θέμα της ασφάλειας το οποίο και θα πρέπει να απασχολήσει το κράτος προτού προχωρήσει σε μελέτες.

Διατύπωσε καταγγελίες ότι η προσπάθεια της Επιτροπής Εμπορίου τορπιλίστηκε, όπως είπε, από την κυβέρνηση με την κατάθεση νομοσχεδίων ΚΟΚΕ ( Κρατικοί Οργανισμοί Κρατικές Επιχειρήσεις) το οποίο εάν περάσει, στερεί στην ΑΗΚ τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί στον ελεύθερο ανταγωνισμό και συγκρούεται με τις νομοθεσίες.

Ο κ. Πανόρκος είπε ότι τα μέτρα αναστάληκαν και ότι οι συντεχνίες δίνουν εύλογο διάστημα για να δουν τι περιέχουν οι νέοι όροι. Πρόσθεσε ότι τα χρονικά περιθώρια για τους εργαζόμενους είναι στενά και βρίσκονται σε αναμονή για να δουν την τελική κατάληξη.

Βιομηχανία-Προβλήματα και προοπτικές

Στην Επιτροπή εξετάστηκαν και τα προβλήματα των βιομηχανιών στην Κύπρο με τον Πρόεδρό της Ζαχαρία Ζαχαρίου να δηλώνει ότι η Κύπρος πριν αρκετά χρόνια προσέφερε από τη βιομηχανία 18% στο ΑΕΠ, ενώ σήμερα αυτό το ποσοστό είναι στο 5%.

“Έχει γίνει καταγραφή των προβλημάτων της κυπριακής βιομηχανίας- και της παραδοσιακής και των καινοτόμων εφαρμογών- με στόχο να πάμε εξειδικευμένα να δούμε τον τομέα της βιομηχανίας κομμάτι-κομμάτι, να μπορέσουμε να προσθέσουμε περισσότερα στο ΑΕΠ από αυτό τον τομέα και θεωρούμε ότι χρειάζεται άμεσα χάραξη συγκεκριμένης εξειδικευμένης  στρατηγικής στους τομείς τους οποίους μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, με βάση τις δυνατότητες της Κύπρου”, ανέφερε.

“Έχουν ζητηθεί από όλους τους συμμετέχοντες να καταθέσουν εντός 15 μερών τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τις εισηγήσεις και τις προτάσεις τους, και ακολούθως θα συνεχίσουμε το ίδιο θέμα ξεκινώντας με την αναγκαιότητα χάραξης στρατηγικής για να μπορέσουμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ, ο τομέας της βιομηχανίας είναι ένας τομέας που δεν του έχουμε δώσει την απαιτούμενη προσοχή και θεωρούμε ότι υπάρχει έδαφος και μπορούμε να προσφέρουμε δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στην πατρίδα μας αυξάνοντας το ΑΕΠ”, κατέληξε ο κ. Ζαχαρίου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα φιλοξενήσει στις 27 Νοεμβρίου, την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top