Οδηγίες με τις γενικές προς τους εμβολιαζόμενους με το εμβόλιο της Moderna εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.
Ο εμβολιασμός COVID-19 μειώνει τον κίνδυνο προσβολής ενός ατόμου από τον ιό SARS-CoV-2 ο οποίος προκαλεί τη νόσο COVID-19.
Όπως όλα τα φάρμακα, κανένα εμβόλιο δεν είναι απολύτως αποτελεσματικό και χρειάζονται λίγες εβδομάδες μετά το εμβόλιο για τη δημιουργία προστασίας από τον οργανισμό. Γι’ αυτό ακόμη και μετά τον εμβολιασμό το άτομο πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις συνήθεις πρακτικές ατομικής καθαριότητας και προστασίας, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, διατήρηση κοινωνικής απόστασης και χρήση μάσκας προσώπου.
Ορισμένα άτομα ενδέχεται να προσβληθούν από COVID-19 παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο ο εμβολιασμός θα μειώσει τη σοβαρότητα της τυχόν λοίμωξης. Τονίζεται ότι, απαιτείται εμβολιασμός και με τις δύο (2) δόσεις εμβολίου για να μειωθεί η πιθανότητα ένα άτομο να νοσήσει σοβαρά ή να πεθάνει.
Το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει τη νόσο COVID-19 στον εμβολιαζόμενο.
Όπως όλα τα φάρμακα, τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές είναι ήπιες και δεν διαρκούν πολύ και σίγουρα δεν συμβαίνουν σε όλους. Τονίζεται ωστόσο ότι, ακόμα και αν παρουσιάσετε κάποια συμπτώματα μετά την 1η δόση, θα πρέπει να κάνετε και τη 2η δόση για καλύτερη προστασία.
Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου COVID-19 mRNA Moderna περιλαμβάνουν:
-τοπική ευαισθησία/πρήξιμο/ερυθρότητα στο σημείο εμβολιασμού
-ρίγος
-αίσθημα κόπωσης
-πονοκέφαλος
-ναυτία, εμετός
-μυϊκός πόνος (μυαλγία) ή πόνος στις αρθρώσεις (αρθραλγία)
-αίσθημα πυρετού
-πρήξιμο αδένων (λεμφαδενοπάθεια)
Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λιγότερο από μία εβδομάδα. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματά σας φαίνεται να επιδεινώνονται ή εάν ανησυχείτε επικοινωνήστε με τον Προσωπικό σας Ιατρό.
Υπενθυμίζεται ότι οποιεσδήποτε εικαζόμενες ή ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάζονται σε όσους λαμβάνουν το εμβόλιο COVID-19 πρέπει να αναφέρονται μέσω του Εθνικού Συστήματος Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών στις
Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, Υπουργείο Υγείας, με την υποβολή της Κίτρινης Κάρτας με τους εξής τρόπους:
Ηλεκτρονική υποβολή: http://www.kitrinikarta.gov.cy
Έντυπη αποστολή της Κίτρινης Κάρτας διαθέσιμης από την ιστοσελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών: https://www.moh.gov.cy/phs
-Μέσω ταχυδρομείου (ατελώς): Μονάδα Φαρμακοεπαγρύπνησης, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, Υπουργείο Υγείας CY-1475, Λευκωσία, τηλέφωνο 22608607
-Υποβολή μέσω τηλεομοιότυπου στον αριθμό +357 22608669
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις