Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο POLITICO ότι «εάν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, θα καταστρέψει τον διάλογο», ενώ «αντίθετα, αν επιλέξει να αποφύγει τις κυρώσεις και να αναζωογονήσει τις ενταξιακές συνομιλίες, τότε η Άγκυρα είναι έτοιμη να προσπαθήσει να πληροί όλα τα κριτήρια».
Ο Υπουργός δήλωσε στο Politico πως «είπα σε όλους ότι τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα… αυτός ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, ώστε κανείς να μην μπορεί να δικαιολογήσει περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας».
«Ξεκινήσαμε να δίνουμε θετικά μηνύματα επειδή πήραμε την κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου ως τεταμένο χέρι της ΕΕ προς την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανταποκριθήκαμε», ανέφερε.
Υποστήριξε δε ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο του Οκτωβρίου ήταν απλώς «απειλητική», ενώ η γλώσσα τον Δεκέμβριο ήταν «καλύτερη», αλλά εξακολουθούσε να περιέχει «σημεία με τα οποία δεν συμφωνούσε η Άγκυρα».
Ο Υπουργός ανανέωσε την έκκληση της Τουρκίας προς την ΕΕ να επανεξετάσει και να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Μαρτίου 2016, τις δεσμεύσεις για την ελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη δέσμευση για αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης.
«Εάν μπορούμε να επικαιροποιήσουμε αυτήν την κοινή δήλωση, θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας όπως κάναμε στο παρελθόν», είπε. «Χρειαζόμαστε καλύτερη συνεργασία, περισσότερες υποχρεώσεις από τις δύο πλευρές και η Τουρκία θα το κάνει αυτό. Εάν αναζωογονήσουμε τη διαδικασία πρόσβασης στις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία θα ανταποκριθεί σε όλα τα σημεία ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων».
«Τώρα, ανεξάρτητα από αυτήν τη σχέση με την ΕΕ, επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην ημερήσια διάταξη της μεταρρύθμισης», είπε. «Είχαμε τραύματα στο παρελθόν, επιχειρήθηκαν πραξικοπήματα… και τώρα εργαζόμαστε για το σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε χθες λίγο και είπε ότι είναι σχεδόν έτοιμο και [υπάρχει] επίσης μια στρατηγική δικαστικής μεταρρύθμισης [και] άλλες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την Τουρκία, για τη δημοκρατία και για την οικονομία».
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις «θα είναι επίσης χρήσιμες για την αλλαγή της ατμόσφαιρας, ιδίως με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα αλλάξει ολόκληρη η ατμόσφαιρα».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσαβούσογλου υπερασπίστηκε την αγορά του πυραυλικού συστήματος S400 από τη Ρωσία από την Άγκυρα, η οποία ανησυχεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ώθησε τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα και είδε την Τουρκία να ανασταλεί από το να βοηθήσει στην κατασκευή του νέου μαχητικού F35.
«Το συζητήσαμε και του είπα ότι η πρότασή μας προς την προηγούμενη κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι, για τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει πολύ προσεκτικά τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σε αυτό», είπε. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, αντί για κυρώσεις», ανέφερε.
«Αυτό που είπα ήταν πολύ ξεκάθαρο: εκτός αν είμαστε εγγυημένοι για την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες… ή από άλλους συμμάχους… πρέπει να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις