Η ΕΕ θα εξετάσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά τη διαπίστωση της διολίσθησης της χώρας αυτής στον αυταρχισμό, τη συγκρουσιακή τακτική έναντι της ΕΕ και την επιμονή να συντηρεί περιφερειακές κρίσεις, τόνισε ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, απευθυνόμενος σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Μόσχα για παραπληροφόρηση, κυβερνοεπιθέσεις και ένα
συγκρουσιακό μοντέλο σχέσης με την ΕΕ, το οποίο βασίζεται στη διαφορά ανάμεσα στις ανοικτές και κλειστές κοινωνίες.
Ο Ζ. Μπορέλ προειδοποίησε τους Ευρωβουλευτές ότι “η Ρωσία προσπαθεί να μας διαιρέσει”, σημείωσε ότι ως τώρα δεν το έχει καταφέρει και τόνισε ότι “δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους”.
Οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσία βρίσκονται ξανά στο σημείο της αφετηρίας προ της πτώσης του τοίχους του Βερολίνου, η Ρωσία δεν μετατράπηκε σε κανονική δημοκρατία και ο ενιαίος πολιτικός χώρος από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ ουδέποτε έγινε πραγματικότητα, επεσήμανε.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι από ταξίδι του εισέπραξε την άρνηση της Ρωσίας να ξεκινήσει ένα σοβαρό διάλογο με την ΕΕ, όσο η ΕΕ συμπεριλαμβάνει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ατζέντα.
Ο ίδιος επεσήμανε το πλαίσιο έντασης και το ρίσκο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε το ταξίδι του στη Μόσχα και προειδοποίησε ότι ανησυχεί πολύ περισσότερο μετά τις επαφές που είχε, καθώς η Ρωσία διολισθαίνει σε πλήρως αυταρχικό καθεστώς, χωρίς κανένα άνοιγμα για το δημοκρατικό πολίτευμα και το κράτος δικαίου.
Επιπλέον, ο Ζ. Μπορρέλ, επεσήμανε ότι η Ρωσία απομακρύνεται από την ΕΕ και θεωρεί το φιλελεύθερο δημοκρατικό σύστημα ότι αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την ίδια.
Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από πλευράς Ρωσίας να μπει σε συζητήσεις με την ΕΕ ούτε για τις περιφερειακές κρίσεις, την εισβολή στην Ουκρανία ή το καθεστώς της Λευκορωσίας και το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν τον πρόεδρό τους.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Ναβάλνι παρά τις εκκλήσεις του Υπάτου Εκπρόσωπου προς τον Σ. Λαβρόφ δεν υπήρξε καμία βελτίωση, ενώ παρομοίως η Ρωσία επέλεξε να προχωρήσει σε μια επιπλέον επιθετική κίνηση προς την ΕΕ με την απέλαση των τριών διπλωματών.
Επισημαίνοντας την προοπτική των κυρώσεων, ξεκαθάρισε ότι ταυτόχρονα η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών στη χώρα αυτή, η οποία δεν συμμερίζεται απαραίτητα τις επιλογές της ηγεσίας της.
Ζήτησε τέλος τη διατήρηση ανοικτών των διαύλων της επικοινωνίας, αλλά υπεραμύνθηκε της επιλογής του να ταξιδέψει στη Μόσχα, αφενός για να διαπιστώσει και να χαρτογραφήσει τις προθέσεις του ρωσικού καθεστώτος, αλλά και για να καταδείξει τη σημασία των θεμάτων που άπτονται του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επί τους εδάφους και “όχι από την ασφάλεια του γραφείου μου στην Κομισιόν ή την ΕΥΕΔ”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις