Αντιτίθενται στη μεταφορά εργοστασίων ασφαλτικού στην Κόσιη, Δήμοι και Κοινότητες επαρχίας Λάρνακας .
Δήμοι και Κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας αντιτίθενται στη μεταφορά των εργοστασίων ασφαλτικού από το Δάλι στην Κόσιη, με τον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα να δηλώνει πως «η Λάρνακα δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Κύπρου και δεν είναι το τελευταίο αποκούμπι του κράτους σε ό,τι οχληρό θέλει να εγκαταστήσει», ενώ την αντίθεσή τους με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ εκφράζουν ο ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ο Κοινοτάρχης Λυμπιών Μιχάλης Γεωργίου και ο Ερμής Χριστοδούλου, μέλος της Επιτροπής «Oχι στο ασφαλτικό Κόσιης/Αραδίππου».
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «δυστυχώς για δεκαετίες η επαρχία Λάρνακας είναι η εύκολη λύση, αφού έχουν χωροθετηθεί το Ενεργειακό Κέντρο και ο ΟΕΔΑ Κόσιης. Ο κόσμος μας έχει κουραστεί η Λάρνακα να είναι ο σκουπιδότοπος της Κύπρου και δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς».
Πρόσθεσε ότι «ακόμα και ο μεγάλος μας αγώνας για μετακίνηση από το παραλιακό μέτωπο της πόλης των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα, μετακινούνται σε άλλη περιοχή της Λάρνακας, αφού η περιοχή Βασιλικού εμπίπτει στην επαρχία μας. Δεν μπορεί ό,τι οχληρό υπάρχει να μεταφέρεται στη Λάρνακα γιατί είναι η εύκολη λύση». Σημείωσε πως «το θέμα δεν είναι να τσακωνόμαστε με άλλες πόλεις ή επαρχίες. Το θέμα είναι ότι υπάρχει ο τρόπος, χωρίς αντιπαραθέσεις, να βρεθεί πού καλύτερα στρατηγικά μπορούν να τοποθετηθούν αυτές οι οχληρές βιομηχανίες που σίγουρα είναι αναγκαίες, αφού δεν μπορούμε να μείνουμε χωρίς άσφαλτο».
Ωστόσο σημείωσε «δεν γίνεται ό,τι πρέπει να φύγει από κάπου αλλού να έρχεται στη Λάρνακα και δεν μπορούμε ως Λαρνακείς πλέον να ανεχτούμε αυτή τη λογική των εκάστοτε κυβερνήσεων πως ό,τι δεν χωράει αλλού, χωράει στη επαρχία Λάρνακας. Εφτασε πλέον ο κόμπος στο χτένι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς και δίνουμε οργανωμένα πλέον το μήνυμα πως η επαρχία Λάρνακας δεν είναι ο φτωχός συγγενής και δεν είναι το τελευταίο αποκούμπι του κράτους σε ό,τι οχληρό θέλει να εγκαταστήσει».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «πρέπει να γίνει μια σοβαρή και οργανωμένη δουλειά ώστε να σταματήσει να υπάρχει αυτό το αίσθημα της αδικίας στους Λαρνακείς.
Ερωτηθείς για την αντίδραση των Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού για τη μεταφορά ασφαλτικού στη Καλαβασό, ο Δήμαρχος Λάρνακας απάντησε πως «οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής αποδέχθηκαν μεν τη μεταφορά του Ενεργειακού Κέντρου, ωστόσο λένε φτάνει για τη μεταφορά του ασφαλτικού». Επιτέλους πρέπει να σκεφτούμε άλλες περιοχές της Κύπρου στις οποίες μπορεί να εγκατασταθούν τέτοιου είδους βιομηχανίες, είπε και σημείωσε πως «το κράτος θα πρέπει σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνουν μια σοβαρή μελέτη με στόχο να εξευρεθούν λύσεις που θα είναι κοινά αποδεκτές από όλους, ώστε να υπάρχει μια ισόνομη κατανομή αυτών των εγκαταστάσεων και όχι επιβάρυνση μιας συγκεκριμένης επαρχίας».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «η Λάρνακα, ο Δήμαρχος Αραδίππου και η Συντονιστική Ομάδα που αντιτίθεται στη μεταφορά του ασφαλτικού στη περιοχή της Κόσιης, έχουν συναντήσει αρκετές φορές τον Υπουργό Γεωργίας και συζητήσαμε για το θέμα. Ωστόσο δεν δεχόμαστε τη λογική, σύμφωνα με την οποία γίνονται μελέτες που θα καταδείξουν τον κατάλληλο χώρο για να μετακινηθούν τα εργοστάσια ασφάλτου, αφού είμαι σίγουρος πως οι μελέτες δείχνουν πολλές φορές τι θέλουμε να δείξουν».
Σημείωσε ακόμα πως «εάν αυτές οι εγκαταστάσεις ήταν αθώες τότε δεν υπήρχε ανάγκη να μετακινηθούν από εκεί που βρίσκονται. Η πιο καλή απόδειξη ότι αυτές δεν είναι τόσο αθώες, όσο πιθανόν θέλουν κάποιοι να μας πείσουν, είναι ότι σωστά θα φύγουν από οικιστικές περιοχές στις οποίες υπάρχουν και σχολεία». Πρόσθεσε ότι «δίκαια διαμαρτύρονται στο Δάλι για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων, αφού η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Ωστόσο, δεν μπορούμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση να τη μετακινήσουμε σε μια άλλη οικιστική περιοχή, απλώς για να μετακινήσουμε το πρόβλημα».
Πρέπει, συνέχισε «να βρεθεί μια οριστική λύση του προβλήματος και όχι μετακίνηση του από μία περιοχή στην άλλη. Η καλύτερη μελέτη είναι το παράδειγμα, είναι η πρακτική εφαρμογή, είναι η πράξη και στην πράξη βλέπουμε πόσο οχληρές και επικίνδυνες είναι αυτές οι εγκαταστάσεις».
Εξάλλου, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε πως «οι Δήμοι και οι Κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας συντονίζονται στο θέμα της μετεγκατάστασης των εργοστασίων ασφαλτικού στη περιοχή της Κόσιης. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι βεβαρημένη αφού υπάρχει το ΟΕΔΑ Κόσιης και οι πάσσαλοι της Αρχής Ηλεκτρισμού, αλλά ταυτόχρονα είναι και οικιστική περιοχή αφού τα σπίτια βρίσκονται σε απόσταση μόλις ενάμιση χιλιομέτρου, ενώ μελλοντικά θα κατασκευαστούν και οικίες πιο κοντά».
Πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει πως θα έχουμε τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν στο Δάλι και στις άλλες περιοχές. Αυτό που επιβάλλεται είναι να γίνει μια εθνική στρατηγική για το πού θα τοποθετηθούν οι βαριές βιομηχανίες, ώστε να μην υπάρχουν συνεχώς τα προβλήματα και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων». Σημείωσε πως «ο κόσμος αντιλαμβάνεται πλέον ότι το περιβάλλον για τα εργοστάσια ασφαλτικού είναι τοξικό και αντιδρά».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ευαγγελίδης είπε πως «στην περιοχή Κόσιης σύντομα θα κατασκευαστεί σχολείο και δεν είναι η καλύτερη επιλογή του κράτους για τέτοιου είδους οχληρές αναπτύξεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι αναπτύξεις πρέπει κάπου να γίνουν και είμαστε στη διάθεση του κράτους και της πολιτείας για να βρούμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση την καλύτερη λύση στο πρόβλημα».
Οσον αφορά την κατασκευή φραγμάτων στην Αραδίππου, ο Δήμαρχος είπε πως «το πρώτο φράγμα ήδη ξεκίνησε, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσει και το δεύτερο. Το ένα φράγμα βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα από όπου λέγεται ότι θα μεταφερθεί το ασφαλτικό και δεν θα είναι η κατάλληλη επιλογή γι’ αυτού του είδους τις επιχειρήσεις».
Ο Κοινοτάρχης Λυμπιών Μιχάλης Γεωργίου σημείωσε από πλευράς του ότι «δυστυχώς για ακόμα μια φορά η Κοινότητα βρίσκεται μπροστά σε μια απόφαση του κράτους που θα τη φέρει αντιμέτωπη με τις Αρχές, αφού παρά το γεγονός ότι έχουμε γραπτές αποφάσεις πως δεν θα μεταφερθούν άλλες οχληρές βιομηχανίες στη περιοχή μας, εντούτοις ενημερωθήκαμε πως έχουν επιλέξει την Κόσιη ως περιοχή για μετακίνηση των εργοστασίων ασφαλτικού».
Πρόσθεσε ότι «αυτό δεν πρόκειται να το αφήσουμε να περάσει. Εχουμε αγωνιστεί στο παρελθόν, ωστόσο δυστυχώς δεν καταφέραμε να εισακουστούμε και να πείσουμε ότι η περιοχή αυτή αξίζει να παραμείνει όπως είναι αφού είναι NATURA. Σήμερα όμως ελπίζουμε με τη βοήθεια των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου θα τα καταφέρουμε και το κράτος θα σκεφθεί πού στρατηγικά πρέπει να τοποθετηθούν αυτές οι βιομηχανίες».
Ο Ερμής Χριστοδούλου, μέλος της Επιτροπής «Oχι στο ασφαλτικό Κοσιης/Αραδίππου» είπε πως «ως ομάδα πολιτών ενάντια στο ασφαλτικό στη Κόσιη, θέλουμε να δηλώσουμε ότι το πρώτο πρόβλημα είναι το στρατόπεδο. Στις εκθέσεις λέγεται πως δεν υπάρχουν Κοινότητες στη γύρω περιοχή, ωστόσο το στρατόπεδο είναι μια Κοινότητα από μόνη της και βρίσκεται 300 μέτρα από το σημείο όπου θα εγκατασταθεί το εργοστάσιο, και αυτό είναι απαράδεκτο. Επίσης είναι το θέμα της γεωλογικής μορφής της περιοχής, αφού όλα καταλήγουν σε ένα ποταμό και όλα τα λύματα θα καταλήξουν στα φράγματα της Αραδίππου».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στα «χημικά κρεόζωτο, που βγαίνουν από τους πασσάλους της ΑΗΚ, που είναι εμποτισμένοι με διάφορα χημικά. Υπάρχει μεν πισίνα ασφαλείας στην περιοχή, ωστόσο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, η πισίνα υπερχειλίζει και το μολυσμένο νερό καταλήγει σε ποταμό που με τη σειρά του θα καταλήγει στα δύο φράγματα της Αραδίππου».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις