Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης, η κα. Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει να παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΣΕ, ακόμη και σε περιόδους κρίσεων. Σημείωσε δε τον ουσιαστικό ρόλο της Κ.Σ.ΟΑΣΕ, ειδικότερα δε της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, ο οποίος, όπως επεσήμανε, υπονομεύει σημαντικά τη συλλογική ασφάλεια.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή κρίση, η οποία έχει προκαλέσει τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.
Ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία είναι εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κινδύνους, καθότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους τομείς του τουρισμού και της παροχής υπηρεσιών. Επεσήμανε δε ότι, από την έναρξη της πανδημίας, η ευρύτερη τουριστική βιομηχανία (ταξίδια, μεταφορές, ξενοδοχειακός τομέας) έχουν πληγεί ιδιαίτερα, ενώ τα στοχοθετημένα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επεσήμανε επίσης ότι το παρατεταμένο κλείσιμο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και των χώρων εστίασης έχει αυξήσει το ποσοστό ανεργίας, τον ιδιωτικό δανεισμό ενώ έχουν μειωθεί τα κρατικά έσοδα.
Ανέφερε ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, έλαβε οικονομική στήριξη, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων, που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Σημείωσε δε ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, στο πλαίσιο του τρίπτυχου «τεστ – ιχνηλάτηση – εμβολιασμός», στο οποίο βασίζεται η στρατηγική της Κύπρου για περιορισμό της διασποράς του ιού.
Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία έχει ως στόχο να καταστήσει την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, γίνεται το βασικό εργαλείο στις προσπάθειες ανάκαμψης από την πανδημία. Σημείωσε δε ότι η Κύπρος, στα πλαίσια του Εθνικού της Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προωθεί έργα και δράσεις, τα οποία στοχεύουν στη μετάβασή της στην πράσινη ανάπτυξη.
Οι ενέργειες που αναλαμβάνουμε τώρα θα καθορίσουν την ταχύτητα και τη ποιότητα της ανάκαμψής μας, η οποία θα πρέπει να είναι βιώσιμη και καινοτόμος, κατέληξε ο κ. Πιττοκοπίτης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ