Το αποτέλεσμα της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό θα εξαρτηθούν από τις τοποθετήσεις των διαφόρων πλευρών και πρωτίστως της τουρκικής που «απαράδεκτα επιμένει σε θέσεις οι οποίες δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την έναρξη της όποιας διαδικασίας», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από επίσκεψη στη Λαϊκή Αγορά του ΟΧΙ και την Λαϊκή Γειτονιά, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι έχει τεράστια σημασία πώς θα συμπεριφερθεί και η ε/κ πλευρά. «Πρέπει να συμπεριφερθεί με τρόπο που από την μια να αφαιρεί τα όποια προσχήματα από την Τουρκική πλευρά και από την άλλη να δημιουργεί προϋποθέσεις που θα σπρώχνουν, θα υποχρεώνουν την Τουρκία και την ηγεσία της Τ/κ κοινότητας να επιστέψει πίσω στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του κ. Αναστασιάδη».
Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ υπέβαλλε από τις 8 Δεκεμβρίου 2020 ολοκληρωμένη πρόταση για το πιο πάνω αλλά «δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν εισακουστήκαμε. Αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει ο κ. Αναστασιάδης, διότι αντιλαμβάνεστε εκείνος διαχειρίζεται το Κυπριακό. Δεν σας κρύβω ότι εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ για όλα όσα συζητιούνται τις τελευταίες μέρες».
Αναφερόμενος στις Βρετανικές ιδέες και τον ισχυρισμό ότι το ΑΚΕΛ τις απορρίπτει επειδή προέρχονται από την Βρετανία, ο ΓΓ του κόμματος είπε ότι «είναι μεγάλη ανοησία αυτό το πράγμα. Το ΑΚΕΛ απορρίπτει τις συγκεκριμένες ιδέες για το περιεχόμενο το οποίο έχουν, περιεχόμενο το οποίο αν υιοθετηθεί θα οδηγήσει σε συνομοσπονδία. Ε, δεν πρόκειται ποτέ το ΑΚΕΛ να δεχτεί ούτε δύο κράτη, ούτε συνομοσπονδία και αυτό νομίζω ότι το έχουμε καταστήσει ξεκάθαρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Δεν είναι σήμερα που είμαστε ξεκάθαροι ότι εμείς το μόνο που συζητούμε είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή ερμηνεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού λέγοντας ότι την πολιτική ισότητα την έχουμε αποδεχτεί από το 1991 ως Κυπριακή Δημοκρατία «και διερωτώμαι γιατί πρέπει να συζητούμε σήμερα για τα θέματα της πολιτικής ισότητας»
Πανδημία
Ερωτηθείς για την πανδημία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι και στην σύσκεψη των αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Τετάρτη είχε πει ότι σειρά προβλημάτων χρήζουν και εναλλακτικών επιλογών από την κυβέρνηση, που πρώτα και κύρια όπως είπε - θα πρέπει ν’ αρχίσει να εισακούει τις απόψεις των επιδημιολόγων.
«Δεν γίνεται οι επιδημιολόγοι να λένε ότι μπορούν να αναπτυχτούν διάφορες άλλες δραστηριότητες όπως πχ, κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα φτάνει να ακολουθούνται τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα και την ίδια στιγμή να λέει η κυβέρνηση δεν μπορώ να το εφαρμόσω γιατί δεν έχω επαρκείς δυνατότητες αστυνόμευσης ή επιτήρησης». Η κυβέρνηση , πρόσθεσε, οφείλει να εξεύρει τρόπους επιτήρησης και να λειτουργήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες..
Το δεύτερο, πρόσθεσε, δεν μπορεί να είναι «μπαμπούλας» ο μεγάλος αριθμός νοσηλευόμενων στο δημόσιο τομέα υγείας, αλλά χρειάζεται συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερες κλίνες «και να μην μας λένε ότι έχουν φτάσει στα όριά τους ο δημόσιος τομέας και να υποχρεωνόμαστε να κλείνουμε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας».
Ως τρίτο σημείο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στα εμβόλια λέγοντας πως ένα είναι η προμήθεια από την ΕΕ, κι άλλο οι συμπληρωματικές διαδικασίες που το κάθε κράτος θα πρέπει να ακολουθήσει για να επιλύσει τα προβλήματα.
«Εμείς απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν». Χρειάζεται, πρόσθεσε, η κυβέρνηση να στραφεί και σε άλλες αγορές -οι οποίες αντιλαμβάνομαι είναι σε διαδικασία έγκρισης από την ΕΕ τα συγκεκριμένα εμβόλια. Θα πρέπει να προλάβουμε να παραγγείλουμε ώστε μόλις εγκριθούν να μπορεί ο κόσμος να κυκλοφορεί ελεύθερα σε ολόκληρη την ΕΕ, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.
Αγροτικός τομέας
"Η άποψή μας είναι το κράτος θα πρέπει να δει με ιδιαίτερη προσοχή τον αγροτικό τομέα. Είναι ένας τομέας που, δυστυχώς, φθίνει συνεχώς. Χρειάζεται έντονη στήριξη από το κράτος για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες οι οποίες έχουν προκύψει, ιδιαίτερα τώρα με την πανδημία και τον περιορισμό του τουρισμού. Αντιλαμβάνεστε ότι οι συνέπειες και στον τομέα τον αγροτικό είναι τεράστιες" είπε.
Σημείωσε ότι θα πρέπει να καταβληθούν έντονες προσπάθειες έτσι ώστε για φέτος να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό τουριστών.
"Διαφορετικά, τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε ο αγροτικός τομέας πέρσι θα είναι και φέτος πάρα πολλά. Την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι θα πρέπει να στηριχτεί η προσπάθεια η οποία καταβάλλεται από την ΕΚΑ αλλά και τις υπόλοιπες αγροτικές οργανώσεις για να στηριχτεί το εμπορικό κομμάτι του Συνεργατισμού. Ένας τομέας πολύ υποστηρικτικός για τον αγροτικό τομέα. Και να εξασφαλίσουμε ότι θα περιοριστεί η μεσιτεία έτσι ώστε οι παραγωγοί να έχουν τα έσοδα τα οποία ανταποκρίνονται στον κόπο τον οποίο καταβάλλουν" είπε.
Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι "πέραν από αυτές τις γενικές αρχές, να πω ότι έχουμε ακούσει κάποια προβλήματα που υπάρχουν στον εδώ χώρο. Χρειάζεται νομίζω το οδόστρωμα να επιδιορθωθεί γιατί προκαλούνται διάφορα ατυχήματα. Και επίσης εκφράζονται παράπονα για το κόστος του ενοικίου από το Δήμο. Ένα ζήτημα το οποίο θα συζητήσουμε με τον Δήμο Λευκωσίας".
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις