ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γ. Γαβριήλ: Η εταιρεία CYPRA ενεργούσε με μυστικοπάθεια και προέβαινε σε σημαντικές παρεμβάσεις

Γ. Γαβριήλ: Η εταιρεία CYPRA ενεργούσε με μυστικοπάθεια και προέβαινε σε σημαντικές παρεμβάσεις

Σε παρεμβάσεις, παρατυπίες και ευνοϊκή μεταχείριση του σφαγείου Cypra αναφέρθηκε τη Δευτέρα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, που διερευνά την υπόθεση του σφαγείου CYPRA,  ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του σφαγείου Κοφίνου, Γιώργος Γαβριήλ, ο οποίος έκανε λόγο για «σημαντικές παρεμβάσεις» της εταιρείας CYPRA, η οποία φαίνεται να γνώριζε εκ των προτέρων όλες τις ενέργειες, που έκανε το σφαγείο Κοφίνου, για τη διάσωσή του μαζί με το κράτος και υπέβαλλε ενστάσεις εκ των προτέρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Η Cypra «ενεργούσε με μυστικοπάθεια»

Ο κ. Γαβριήλ, που κατέθεσε τη Δευτέρα στην Ερευνητική Επιτροπή, συγκεκριμένα ανέφερε πως η εταιρεία Cypra «ενεργούσε με μυστικοπάθεια», ενώ σημείωσε πως κινήθηκε εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου του σφαγείου Κοφίνου και Υπουργείων, υποστηρίζοντας πως το σφαγείο Κοφίνου τύγχανε παράνομων κονδυλίων.

Ο κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε σε καταγγελίες περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων, που γίνονταν από πλευράς Cypra προς τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων για το σφαγείο Κοφίνου, καταγγελίες όπως πρόσθεσε, που οι αρμόδιοι στο σφαγείο Κοφίνου της μάθαιναν εκ των υστέρων.

Σε σχέση με το σχέδιο διάσωσης του σφαγείου Κοφίνου μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι φαίνεται πως η εταιρεία CYPRA ήταν ενήμερη πριν από αυτούς για όλες τις κινήσεις που γίνονταν και υπέβαλλε ενστάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ συμπλήρωσε πως το σφαγείο CYPRA φαινόταν να είναι ενήμερο για τις κινήσεις του κράτους.

Σε ερώτηση του μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής, Λεμονιάς Καουτζιάνη, αν ήταν εύκολο για την εταιρεία Cypra να γνωρίζει τις ενέργειες, που γίνονταν για το σφαγείο της Κοφίνου, ο κ. Γαβριήλ απάντησε με βεβαιότητα πως αυτό συνέβαινε, αφού όπως είπε, κατά την ενημέρωση που τους γινόταν από τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων ενημερώνονταν ταυτόχρονα και για τις ενέργειες, που είχε ήδη κάνει η Cypra.

«Η εταιρεία Cypra ενεργούσε με μυστικοπάθεια. Κινήθηκε εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου του σφαγείου Κοφίνου, Υπουργείων και κυβερνητικών τμημάτων, υποστηρίζοντας πως το σφαγείο Κοφίνου τύγχανε παράνομων κονδυλίων», είπε ο κ. Γαβριήλ.

Εξάλλου, διαβεβαίωσε στην Επιτροπή ότι «δεν υπήρχαν παράνομες κρατικές ενισχύσεις».

Αν διασωζόταν το σφαγείο Κοφίνου θα έκλειναν όλοι οι άλλοι

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο διάσωσης του σφαγείου Κοφίνου, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Γαβριήλ ανέφερε πως το σχέδιο διάσωσης ήταν εκπρόθεσμο, για να σημειώσει ότι «αν διασωζόταν το σφαγείο Κοφίνου θα έκλειναν όλοι οι άλλοι, αφού η παραγωγή ξεπερνούσε την καθημερινή ζήτηση».

Αναφερόμενος περαιτέρω στο σχέδιο διάσωσης, είπε πως υπήρχαν τρία σενάρια, με την Κυβέρνηση να αποφασίζει ποιο σενάριο θα ακολουθούσε για τη διάσωση του σφαγείου.

Εξήγησε ότι η εφαρμογή του σχεδίου έπρεπε να γίνει σε έξι μήνες, ωστόσο, το σχέδιο κατέστη εκπρόθεσμο και μη εφαρμόσιμο και χρειαζόταν επικαιροποίηση.

«Η ευθύνη επιλογής του σεναρίου άνηκε στο ΥΠΕΣ. Δεν γνωρίζω για ποιους λόγους καθυστέρησε εγκληματικά για το σφαγείο», είπε.

Ερωτηθείς για άλλες οικονομικές βοήθειες που προσφέρθηκαν στο σφαγείο Κοφίνου, είπε πως η Ένωση Δήμων έδωσε περίπου μισό εκατομμύριο υπό μορφή δανείου, ώστε να πληρωθούν οι 13οι μισθοί του προσωπικού, σημειώνοντας ότι το δάνειο εξοφλήθηκε αμέσως με κρατικό τεμάχιο, που δόθηκε στην Ένωση Δήμων.

Σε ερώτηση αν τέθηκε θέμα αλλαγής ζωνών, ώστε να ανέβει η αξία του συγκεκριμένου τεμαχίου, ο κ. Γαβριήλ είπε πως δεν γνωρίζει.

Ωστόσο, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των εταιρειών Cypra και Cypra Bioenergy αναφέρθηκε ότι σε δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου αναφερόταν ότι ο τότε Υπουργός Εσωτερικών είχε πετύχει αλλαγή ζώνης στο συγκεκριμένο τεμάχιο.

Όσον αφορά τις οφειλές του σφαγείου Κοφίνου σε κτηνιατρικά τέλη και αν υπήρξε πίεση από αξιωματούχους, ώστε να πληρωθούν τα χρέη τελών ή να κλείσει το σφαγείο, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι το σφαγείο δέχονταν πιέσεις από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Σε ερώτηση αν περιήλθαν στην αντίληψή του παρεμβάσεις από την Γενική Λογίστρια του Κράτους, είπε ότι υπήρξε ένα έγγραφο προς τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, με το οποίο ζητούσε λεπτομέρειες για τις οφειλές και τα οικονομικά δεδομένα του σφαγείου Κοφίνου.

Ξεκαθάρισε πως αυτό έγινε μετά τη διάλυση του σφαγείου της Κοφίνου.

Τα 12 τουρκοκυπριακά τεμάχια

Εξάλλου, ο κ. Γαβριήλ άφησε αιχμές για δώδεκα τουρκοκυπριακά τεμάχια γης, που δόθηκαν στην εταιρεία Cypra για τη λειτουργία της και ζήτησε από τη Ερευνητική  Επιτροπή όπως ερευνήσει ποιος τους τα έδωσε.

Όπως είπε «δόθηκαν εκατομμύρια σε μια μονάδα, που δεν είχε καν άδεια λειτουργίας».

Το σφαγείο Κοφίνου δεν είχε ζηλέψει τίποτε από κανένα σφαγείο στην Ευρώπη

Επίσης, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι «αν το σφαγείο Κοφίνου συνέχιζε σήμερα τη λειτουργία του θα ήταν πρόβλημα για όλα τα υπόλοιπα», αφού όπως σημείωσε «ήταν μια μονάδα παραγωγής ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που δεν είχε ζηλέψει τίποτε από άποψη υγιεινής των παραγόμενων κρεάτων από κανένα σφαγείο στην Ευρώπη».

Για τους βανδαλισμούς που υπέστη το σφαγείο Κοφίνου, είπε ότι «αφέθηκε να διαλυθεί και να έχει τη σημερινή του μορφή, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του δημοσίου νωρίτερα».

Στο μεταξύ, για την εταιρεία Cypra είπε ότι το προσωπικό της εργαζόταν χωρίς συμβάσεις, πέραν του 8ωρου, με αλλοδαπό προσωπικό, το οποίο διέμενε σε εγκαταστάσεις δίπλα στο κτίριο της Cypra και για εφτά μέρες την εβδομάδα, σημειώνοντας πως το προσωπικό του Cypra εργαζόταν διπλάσιες ώρες και οι όροι ανταγωνισμού δεν ήταν ίσοι.

Σχετικά με το σφαγείο της Κοφίνου, είπε ότι εργοδοτούσε 358 άτομα και μελέτες που είχαν γίνει καταδείκνυαν ότι 120 άτομα θα έπρεπε να είχαν φύγει.

«Αν το σφαγείο Κοφίνου επιβίωσε 10 χρόνια οφείλεται στην προσπάθεια που κατέβαλα εγώ και οι συνεργάτες μου», είπε.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το σφαγείο Κοφίνου, λόγω των χρεών και του αθέμιτου ανταγωνισμού, ξεκίνησε να έχει προβλήματα, σημειώνοντας ότι άρχισε η μεταφορά δουλειάς από το σφαγείο Κοφίνου στην Cypra, λόγω του κόστους παραγωγής.

Εξάλλου, ανέφερε πως «το σφαγείο Κοφίνου διακατέχετο από συνδικαλιστική νοοτροπία και λόγω αυτού χάναμε δουλειά, αφού π.χ. στη 13:00 σταματούσαμε την παραλαβή ζώων».

Στις συνεδρίες της Ερευνητικής Επιτροπής παρευρίσκονται δικηγόροι των εταιρειών Cypra και Cypra Bioenergy, οι οποίοι παρακολουθούν τη διαδικασία και θέτουν μέσω των μελών της Επιτροπής ερωτήματα στους μάρτυρες, ενώ επιθεωρούν έγγραφα που κατατίθενται ως τεκμήρια.

Άδεια εξαγωγής Ερυθρών Κρεάτων στην Ευρώπη

Ερωτηθείς από το δικηγόρο των εταιρειών, Ηλία Στεφάνου, αν το σφαγείο Κοφίνου είχε άδεια Εξαγωγής Ερυθρών Κρεάτων στην Ευρώπη, ο κ. Γαβριήλ τόνισε εμφαντικά ότι «υπήρχαν και μάλιστα χωρίς παρατηρήσεις».

Σε σχέση με την τελική άδεια έγκρισης, ανέφερε πως καθυστέρησε λίγο αλλά την πήραν.

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Γαβριήλ υπήρξε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του σφαγείου Κοφίνου τα τελευταία δύο χρόνια, πριν την αναστολή των εργασιών του σφαγείου κατά τα έτη 2011 με 2013, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε Διευθυντής της Μονάδας Παραγωγής του σφαγείου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στην αναμονή για το e-kalathi: Έτσι θα επιλεχθούν τα προϊόντα – Η σημασία του γραμμικού κώδικα και η ανησυχία

• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»

• Αρχίζει από σήμερα η 48ωρη απεργία των γιατρών - Πώς θα λειτουργούν τα ΤΑΕΠ και τι θα γίνει με τα ραντεβού

• Καιρός: Πότε θα υποχωρήσει το τσουχτερό κρύο - Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές - Αναλυτικά η πρόγνωση



ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ που συγκάλεσε για σήμερα στις 4.30 το απόγευμα ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα συγκληθεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2025.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top