ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΑΤΑΡ: 'Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τους Ε/κ να μας ελέγχουν στο βορρά' είπε στη Λουτ- Επιμένει στις θέσεις του

ΤΑΤΑΡ: 'Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τους Ε/κ να μας ελέγχουν στο βορρά' είπε στη Λουτ- Επιμένει στις θέσεις του

Υπάρχει ανάγκη για προσεγγίσεις που θα συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και όχι διαδικασίες που κατέρρευσαν λόγω επιμονής στην ίδια βάση λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ που – όπως είπε – εξήγησε στην Τζέιν Χολ Λουτ ότι το όραμά του για λύση δύο κρατών, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με ισότιμο διεθνές καθεστώς, επιτρέπει την επίτευξη αυτού του στόχου, με την αρχή της κατάστασης "win-win".


Μετά την συνάντηση μιάμισης ώρας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, στην παρουσία της διαπραγματευτικής του ομάδας υπό τον Εργκιούλ Ολγκούν, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι σήμερα συζήτησαν σε λεπτομέρεια το τι θα γίνει στην επικείμενη άτυπη συνάντηση 5 + 1 σε τεχνικό και διαδικαστικό επίπεδο. «Τι θα γίνει την 1η, την 2η, την 3η μέρα, οι ρυθμίσεις του ΓΓ, οι συναντήσεις όλων μαζί, οι διμερείς συναντήσεις, όλες τις λεπτομέρειες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Λουτ για όλες τις ενέργειές της».
 
Στην άτυπη πενταμερή, είπε, θα εκφράσουν όλοι τις νέες τους ιδέες και απόψεις και θα φανεί εάν υπάρχει ή όχι ένα κοινό έδαφος. Επανέλαβε ότι βρίσκονται σε συμφωνία με την Τουρκία πως εάν υπάρξει μια συμφωνία, πλέον αυτή θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα, με δύο ίσα κράτη που θα συνεργάζονται πλάι πλάι.
 
Οι Τ/κ ήταν εταίρος στην Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 και όλοι ξέρουν τι έχει συμβεί από τότε μέχρι σήμερα, συνέχισε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι υπενθύμισε και πάλι στην κ. Λουτ  τις ένοπλες επιθέσεις εναντίον των Τ/κ το 1963 που οδήγησε τους Τ/κ να έχουν διάφορες τοπικές οργανώσεις που έφτασε μέχρι την ίδρυση του ψευδοκράτους κι αυτό θεωρεί ο Τ/κ ηγέτης ότι είναι το δικαίωμα των Τ/κ να διοικούν τον εαυτό τους. Είναι το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και την κυριαρχία, πρόσθεσε.
 
Γι αυτό, συνέχισε, ο τ/κ «λαός», όπως είπε, θα στηρίξει, όπως πάντοτε, το δικαίωμά του για κυριαρχία, ανεξαρτησία, ελευθερία και διοίκησης του εαυτού του.

Επανέλαβε τα επιχειρήματα για το «ναι» των Τ/κ στο σχέδιο Ανάν, το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα και δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Η τ/κ πλευρά πλέον αναζητεί νέο έδαφος, είπε, υποστηρίζοντας πως στα επιχειρήματα και τις θέσεις του η κ. Λουτ έδειξε κατανόηση.
 
Διαβεβαίωσε τον τ/κ «λαό» - κατά την έκφρασή του – ότι δεν πρέπει κανείς να ανησυχεί, ούτε να έχει αμφιβολία ότι θα στηρίξει τις θέσεις του, την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ με τον καλύτερο τρόπο. Εξηγώντας και στην άλλη πλευρά με επιχειρήματα για να μπορεί να τον καταλάβει, όπως είπε.
 
Και ο ίδιος, ανέφερε, επιθυμεί μια λύση για το Κυπριακό, αλλά όχι μια όποια λύση, λέγοντας ότι εργάζεται εντατικά με την ομάδα του και τους συμβούλους του ενόψει της πενταμερούς.
 
Με την άτυπη πενταμερή, συνέχισε ο κ. Τατάρ, η Κύπρος θα βρεθεί στο επίκεντρο του κόσμου, και μπορεί η Κύπρος να είναι ένα μικρό νησί σε αυτή την περιοχή αλλά πολλές χώρες δίδουν σημασία σε αυτό το μικρό νησί. Λόγω, είπε, της στρατηγικής της θέσης και της σημασίας που δίδουν σημαντικοί παίκτες στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και των φυσικών της πόρων.
 
Ευχαρίστησε δε τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος προχθές δήλωσε ότι η Τουρκία θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι της για να διαφυλάξει τόσο τα δικά της συμφέροντα και δικαιώματα, όσο και των Τ/κ, σε αυτή την περιοχή.
 
Για τον αγώνα που δίνουν οι Τ/κ σε αυτή την περιοχή από το 1820, είπε ο κ. Τατάρ, «βρισκόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό στάδιο από πλευράς ιστορίας». Βρίσκονται, πρόσθεσε, σε ένα σημείο όπου το στάτους και η αξία του ψευδοκράτους αυξάνεται, όπως και η ύπαρξη της κυριαρχίας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των Τ/κ. Γι’ αυτό – πρόσθεσε, είμαστε στο κατώφλι μιας σημαντικής συνάντησης.
 
Ερωτηθείς ποια είναι η θέση των ΗΕ, εάν θέλουμε να είναι στην συνάντηση και η ΕΕ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η κ. Λουτ είναι έμπειρη διπλωμάτης και νομικός, καταλαβαίνει και δεν έχει επιβάλλει τίποτε. «Το έχω πει πολλές φορές, με οικονομικές υποσχέσεις ή άλλες, διάφορες πλάνες, κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι στην τ/κ πλευρά. Αυτή είναι μια εθνική υπόθεση. Εδώ υπάρχει ένα θέμα κυριαρχίας. Υπάρχει θέμα ελευθερίας. Υπάρχει θέμα ανεξαρτησίας. Υπάρχουν μια σειρά από συμφωνίες που κάναμε με την Τουρκία. Υπάρχουν εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο».
 
Το σημαντικό γι’ αυτούς, είπε, είναι να μπορέσουν να διαφυλάξουν με μια συμφωνία τα εθνικά τους συμφέροντα και οι επόμενες γενιές να μπορούν να ζήσουν εδώ με ειρήνη, σταθερότητα και ευμάρεια.
 
Οι Τ/κ, ανέφερε, δεν πρόκειται να γυρίσουν σε καθεστώς προ του 1980, ούτε σε θέματα εκλογών, ούτε σε θέματα κυριαρχίας. Αναφέρθηκε και πάλι στην πολιτική Μακαρίου μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πραξικόπημα αλλά και «την μεγάλη αδικία» με το ψήφισμα 186 του Μαρτίου 1964.
 
«Εμείς θα στηρίξουμε το δικό μας κράτος, την δική μας κυριαρχία. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τους Ε/κ να μας ελέγχουν στο βορρά, να επεκτείνουν την δικαιοδοσία τους στο βορρά», πρόσθεσε ο κ. Τατάρ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top