Στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού υποδέχτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού συνοδευόμενος από συνεργάτες του, τον καθηγητή και σύμβουλο Προέδρων της Δημοκρατίας για το κυπριακό, κ. Κώστα Αποστολίδη. Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:
«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συνομιλήσω για το κυπριακό μ’ ένα βαθύ γνώστη του κυπριακού, όχι μόνο των οικονομικών πτυχών αλλά και πτυχών που αφορούν το περιουσιακό αλλά και θέματα που αφορούν συνταγματικές πτυχές. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Κώστα Αποστολίδη που διετέλεσε σύμβουλος σχεδόν όλων των Προέδρων της Δημοκρατίας που ασχολήθηκαν με το Κυπριακό. Μετά τη συνάντηση βγαίνω πιο ενημερωμένος και για κάποιες πτυχές που χρειάζονται να έχεις και τη γνώση ενός τεχνοκράτη και ο Κώστας Αποστολίδης δεν υπήρξε ποτέ πολιτικός παρά ένας τεχνοκράτης που προσέφερε τις υπηρεσίες του στα θέματα που καλέστηκε να συμβουλέψει ή να καταθέσει μελέτες ή απόψεις. Ως προς το κυπριακό συζητήσαμε και κάποια πράγματα που δημιουργούνται τρεις μεγάλοι φόβοι στην κοινωνία και που καλλιεργούν αυτούς τους φόβους είτε γιατί τους πιστεύουν κάποιοι είτε τους καλλιεργούν για να μπορούν να υπερασπίζονται τις δικές τους θέσεις. Σεβαστές οι θέσεις τους άσχετα από που ελαύνονται τα κίνητρα τους.
Ποιοι είναι οι τρεις φόβοι που καλλιεργούν στην κοινωνία εδώ και δεκαετίες, ότι με τη λύση του κυπριακού θα αλλάξει η καθημερινότητα σας, με τη λύση του κυπριακού κινδυνεύουμε να τουρκέψουμε και τρίτον, με τη λύση του κυπριακού θα παττίσουμε. Αυτοί είναι οι τρεις μεγάλοι φόβοι που καλλιεργήθηκαν εδώ και δεκαετίες στην κυπριακή κοινωνία.
Όσον αφορά την καθημερινότητα εξήγησα στις τελευταίες μου παρεμβάσεις ότι η καθημερινότητα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων δεν πρέπει να αλλάξει με τη λύση του κυπριακού. Να υπάρχει σχεδόν μια πλήρη αυτονομία στις συνιστώσες πολιτείες, διασφαλίζοντας ότι η καθημερινότητα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων δεν θα αλλάξει.
Δεύτερον, υπάρχει η κινδυνολογία ότι με τη λύση θα τουρκέψουμε. Εγώ θα το πω απλά, ναι υπάρχει κίνδυνος να τουρκέψουμε εάν δεν λυθεί το κυπριακό.
Το τρίτο, ότι με τη λύση θα καταστραφούμε οικονομικά ότι θα παττίσουμε. Θα πω απλά πράγματα, κατανοητά. Η αξία των περιουσιών τω Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα ίσως να είναι της τάξης ή και περισσότερα των 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι σημερινές εκτιμήσεις μπορεί να είναι και περισσότερα δεν θα μπω σ΄ αυτό, βάζω ένα νούμερο περίπου 10 δισεκατομμύρια. Σήμερα δυστυχώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες πρόσφυγες και μη, η αξία τους είναι μηδέν. Δεν μπορούν να πάνε σε μια τράπεζα να βάλουν υποθήκη το ακίνητο τους γιατί δεν αναγνωρίζεται δυστυχώς η αξία. Την ίδια ώρα, άλλοι νέμονται τις τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές αλλά και αυτές που είναι για αξιοποίηση ή για καλλιέργεια από πρόσφυγες, δεν έχουν αξία ως ιδιόκτητη περιουσία. Άρα και κάποια δισεκατομμύρια αξία των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, δεν προσθέτει αυτή την αξία στα περιουσιακά στοιχεία των προσφύγων.
Το δεύτερο, θεωρούν ότι αν λυθεί το κυπριακό θα πέσουν οι αξίες των ακινήτων. Αν λυθεί το κυπριακό οι αξίες των ακινήτων θ’ αυξηθούν και στις σημερινές περιοχές υπό κατοχή αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο. Να μην έχουν έγνοια ούτε οι Παφίτες, ούτε οι Λεμεσιανοί ότι με τη λύση του κυπριακού θα πέσουν οι αξίες. Με τη λύση του κυπριακού ν’ αρθεί η πολιτική αστάθεια και να έχουμε μια Κύπρο ενωμένη στην ενωμένη Ευρώπη, όλα θα πάνε πάνω και οι αξίες των ακινήτων σε ολόκληρη την Κύπρο. Το τρίτο, μιλούσαμε για το πόσο σημαντική είναι στην κυπριακή οικονομία ο τομέας ανάπτυξης γης. Να χτίζουμε πολυκατοικίες ή πύργους πέντε δέκα ή είκοσι και είπαμε και ήταν και πραγματικότητα, δούλευαν χιλιάδες εργαζόμενοι και πολλές ειδικότητες απασχολούνταν. Θέλω απλά να φανταστούμε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου. Είναι πολλά δισεκατομμύρια που θα μπουν στην οικονομία, πολλαπλάσια από οποιαδήποτε ανάπτυξη έζησε αυτός ο τόπος μετά το 1974. Και αν κάτι θα χρειαστούμε και το πιστεύω ακράδαντα με τη λύση του κυπριακού, είναι πως θα βρούμε τον τρόπο να κρατήσουμε τα χαλινάρια της οικονομίας γιατί η ορμή και η δυναμική που θα πάρει η ανάπτυξη της οικονομίας, θα μιλούμε μεσοπρόθεσμα μετά τη λύση σε ποσοστά οικονομικής ανάπτυξης που θα είναι σε διψήφιους αριθμούς που δεν τα ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες ούτε η Κύπρος, ούτε καμιά ευρωπαϊκή χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον αγαπητό Κώστα για την χρησιμότατη συνάντηση και υπόσχομαι πως θα συνεχίσουμε τις επαφές γιατί χρειάζονται τα μυαλά και οι γνώσεις ανθρώπων όπως του Κώστα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις