ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος – Τι μας αποκαλύπτει η Ξένια Κωνσταντίνου

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος – Τι μας αποκαλύπτει η Ξένια Κωνσταντίνου

Ενώπιον της Βουλής αναμένεται να βρεθεί η πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή για Παγκύπριο δημοψήφισμα για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την ημέρα των Βουλευτικών εκλογών.

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζητείται εδώ και χρόνια ενώ κρίνεται ως μείζον θέμα και η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει τάχιστα στις μεταρρυθμίσεις.

Της Γαβριέλλας Ζάρτηλα

To Themaonline συζήτησε το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις μεταρρυθμίσεις με την βουλευτή ΔΗΣΥ Λευκωσίας και μέλος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Ξένια Κωνσταντίνου.  Το νέο μοντέλο θα προσφέρει καλύτερες, πιο ποιοτικές, πιο οικονομικές και περισσότερες υπηρεσίες προς τους δημότες μας ανέφερε η βουλευτής του ΔΗΣΥ. Εξοικονομήσεις και οικονομική αυτοτέλεια με αποτέλεσμα μεγαλύτερο αριθμό αρμοδιοτήτων είναι από τα θετικά του νέου μοντέλου αυτοδιοίκησης σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου.

Αναγκαίο κρίνει και το δημοψήφισμα το μέλος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, αφού συμφωνεί με την πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, πως τα δημοψηφίσματα πρέπει πάντα να προηγούνται της ψήφισης και εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση δε μπορεί να πραγματοποιηθεί “αλα καρτ”, μας αναφέρει χαρακτηριστικά η υποψήφια Βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Ξένια Κωνσταντίνου. «Η μεταρρύθμιση στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια για τη βιωσιμότητα της, όπως, την πληθυσμιακή πυκνότητα, το κατά κεφαλή εισόδημα, τη γεωγραφία και την οικονομική δραστηριότητα».

Τέλος σε ερώτηση μας αν ο χρόνος ενημέρωσης των πολιτών για να προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα την ημέρα των Βουλευτικών εκλογών είναι αρκετός η κ. Κωνσταντίνου συνυπολογίζοντας τα χρόνια που συζητείται το θέμα αλλά και την έντονη συζήτηση του από το καλοκαίρι μας ανέφερε ότι, «ο χρόνος είναι θεωρώ ικανοποιητικός για να μπούμε σε ένα νηφάλιο και εποικοδομητικό διάλογο για αυτό το τόσο καίριο ζήτημα»

Αυτούσια η συζήτηση με την βουλευτή ΔΗΣΥ Λευκωσίας και μέλος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Ξένια Κωνσταντίνου.

Γιατί το υπάρχον μοντέλο  τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να εκσυγχρονιστεί;

Κυρίως για να μπορέσει να προσφέρει καλύτερες, πιο ποιοτικές, πιο οικονομικές και περισσότερες υπηρεσίες προς τους δημότες. Για να μπορέσει όμως να γίνει αυτό, πρέπει να εφαρμοστούν νέα μοντέλα διοίκησης τα οποία θα προσφέρουν εξοικονομήσεις, τα οποία θα αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια και τα οποία βεβαίως θα έχουν μεγαλύτερο αριθμό αρμοδιοτήτων. Νέες εξουσίες θα δοθούν βάση του νομοσχεδίου για διαχείριση υποδομών, κοινωνική πρόνοια, σχολικές μονάδες, υγειονομικούς ελέγχους, ασφάλεια τροφίμων, παραλίες, διατηρητέα, παλιές οικοδομές, περιβάλλον, πολιτισμό, πάρκα, ευημερία των ζώων, προσβασιμότητα, δημοτική αστυνόμευση, πολιτική ένταξης και ενσωμάτωσης, έλεγχο τροχαίας, άδειες, ακόμη και ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Ποια μορφή πρέπει να λάβει η μεταρρύθμιση για να είναι βιώσιμος ο θεσμός και να προσφέρει σωστές υπηρεσίες στους πολίτες;

Κατ’ αρχήν πρέπει να δημιουργηθούν μεγαλύτερες και πιο εύρωστες οντότητες, στηριγμένες σε οικονομίες κλίμακος. Να μειωθούν δηλαδή οι δήμοι και ταυτόχρονα να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια για να έχουν τη δυνατότητα ταχύτητας και ευελιξίας.

Η μεταρρύθμιση στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια για τη βιωσιμότητα της, όπως, την πληθυσμιακή πυκνότητα, το κατά κεφαλή εισόδημα, τη γεωγραφία και την οικονομική δραστηριότητα και γι’ αυτό δε μπορεί να πραγματοποιηθεί “αλα καρτ”.

Οι νέοι δήμοι θα χρηματοδοτούνται από τα έσοδα κυκλοφορίας ιδιωτικών και δημοσίων οχημάτων επιπλέον από τα τέλη, εισφορές, δωρεές κλπ που λαμβάνουν και σήμερα.

Θεωρείτε πως κινείται προς την σωστή κατεύθυνση η πρόταση για ενιαίο δημοψήφισμα την ημέρα των βουλευτικών;

Ναι, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει ταχθεί θετικά σε αυτή την πρόταση. 1ο , επειδή συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, πως τα δημοψηφίσματα πρέπει πάντα να προηγούνται της ψήφισης και εφαρμογής της μεταρρύθμισης και 2ο , από τη στιγμή που η μεταρρύθμιση θα είναι καθολική για όλη την επικράτεια της Κύπρου, θεωρούμε ότι αντίστοιχα καθολικό πρέπει να είναι και το δημοψήφισμα και να ερωτηθούν όλοι οι πολίτες.

Σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα ποιο θα είναι το «το κατάλληλο ερώτημα» που θα πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες;

Πιστεύω πως το ερώτημα θα εστιάζει στο κατά πόσο συμφωνούν με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως προτείνεται στον σχετικό νόμο. Αλλά αυτό είναι κάτι που ακόμη δεν έχει συζητηθεί. Θα μας συμβουλεύσει σχετικά και η νομική υπηρεσία για να διατυπωθεί με τον πλέον ξεκάθαρο και σαφή τρόπο.

Πιστεύετε ότι υπάρχει χρόνος να ενημερωθούν οι πολίτες και να μπορούν να ψηφίσουν σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα;

Ναι, πιστεύω πως είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε στους πολίτες για τη σημασία της μεταρρύθμισης, τις πρόνοιες και τα οφέλη που θα επιφέρει. Εξάλλου είναι ένα θέμα που το συζητάμε εδώ και χρόνια και το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών από το περασμένο καλοκαίρι. Οπότε ο χρόνος είναι θεωρώ ικανοποιητικός για να μπούμε σε ένα νηφάλιο και εποικοδομητικό διάλογο για αυτό το τόσο καίριο ζήτημα.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top