«Η ΕΕ θα είναι και στη Γενεύη, θα είναι και στις μετέπειτα διαπραγματεύσεις με το ίδιο καθεστώς που είχε στο Κραν Μοντανά», δήλωσε ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ.
Η πιθανότητα επιβολής μέτρων από πλευράς ΕΕ κατά της Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, (όπως πρόσθετες καταχωρήσεις ονομάτων προσώπων ή οντοτήτων), αν και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει βελτιωθεί δήλωσε σήμερα ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ - FAC) της ερχόμενης Δευτέρας.
Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος ανέφερε «η έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου θα είναι περιεκτική και θα περιέχει περιγραφή για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, θα λάβει υπόψιν όλες τις διαφορετικές πιθανότητες. Τα μέτρα προφανώς παραμείνουν στο τραπέζι, δεν αποσύρονται και αυτό θα είναι τμήμα της πολιτικής μας καθοδήγησης».
Ερωτηθείς για το που βρίσκεται το ζήτημα της ιδέας για τη διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι «είχαμε καλή προετοιμασία για αυτό, αλλά τώρα το επίκεντρο είναι η προετοιμασία της έκθεσης».
Σε σχετική ερώτηση, ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η ΕΕ παρακολουθεί και την κατάσταση σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, αλλά το αν θα υπάρξει αντίδραση, όπως για παράδειγμα κυρώσεις βάσει του νέου καθεστώτος της ΕΕ, «εναπόκειται στα κράτη μέλη», σε επόμενη φάση.
Σε σχέση με το συντονισμό της πολιτικής της ΕΕ με τις ΗΠΑ για το θέμα της Τουρκίας, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν με τους Αμερικανούς», αλλά εξήγησε ότι η «κατάσταση στην Ουάσιγκτον είναι περίεργη επειδή δεν έχουν λάβει την εντολή τους όλα τα άτομα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Ανέφερε δε ξανά ότι «η κατάσταση έχει βελτιωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο», και προσέθεσε ότι «η θετική ατζέντα που καλύπτει τα πάντα στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η συζήτηση για την Τουρκία στο ΣΕΥ θα προετοιμάσει τη συζήτηση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής. Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καλύτερη, αλλά οι ηγέτες θα πρέπει να συζητήσουν και μια σειρά άλλων περιφερειακών ζητημάτων που σχετίζονται με την Τουρκία, τις διμερείς σχέσεις Κίνας - ΕΕ.
Η συζήτηση για την Τουρκία θα τροφοδοτήσει με τις παρατηρήσεις των κρατών μελών την έκθεση που προετοιμάζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος και θα παρουσιάσει στους ηγέτες, εξήγησε ο αξιωματούχος.
Όπως έγινε γνωστό, η έκθεση θα απευθύνεται στους ηγέτες και όχι στον Τύπο. Ως εκ τούτου το μόνο που θα δημοσιευθεί θα είναι τα όποια συμπεράσματα των 27 μετά τη Σύνοδο.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι «δεν γνωρίζω αν η όποια θετική ατζέντα (ως μέρος της έκθεσης) θα υιοθετηθεί τώρα ή στο επόμενο Συμβούλιο (Ιούνιο), θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις και τις συζητήσεις των ηγετών».
Ο ίδιος εξήγησε ότι η Τουρκία είναι ένα από τα θέματα της συνεδρίασης των Υπουργών τη Δευτέρα και επεσήμανε ότι «στο Συμβούλιο επικρατεί περισσότερη ενότητα από ποτέ για το θέμα της Τουρκίας μεταξύ των κρατών μελών».
Σημείωσε ότι «είναι μια δύσκολη σχέση», αλλά επεσήμανε ότι «οι πράξεις της Τουρκίας βελτίωσαν το περιβάλλον». Διευκρίνισε δε ότι η χώρα «μένει πολλά να κάνει, για να έχουμε πραγματικά καλές σχέσεις με την Τουρκία».
«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σκοπεύει να θέσει τη σχέση με την Τουρκία στο σωστό δρόμο, σε όλα τα θέματα, τα εσωτερικά της, το μεταναστευτικό, τις σχέσεις με τα κράτη μέλη, τη σχέση με την ΕΕ», είπε.
Σημείωσε δε ότι είναι «μια υποψήφια χώρα, όχι απλά περιφερειακή δύναμη, αλλά μια χώρα κλειδί».
«Πρέπει να μπούμε σε ένα δρόμο που θα μπορούμε να τα συζητάμε και να τα λύσουμε όλα», τόνισε.
Νωρίτερα ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ΕΕ θα βρίσκεται στην διάσκεψη υπό τον ΟΗΕ, τόσο στην αρχική φάση στη Γενεύη, όσο και στην επόμενη φάση των εις βάθος διαπραγματεύσεων.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «η ΕΕ θα είναι και στη Γενεύη, θα είναι και στις μετέπειτα διαπραγματεύσεις με το ίδιο καθεστώς που είχε στο Κραν Μοντανά». «Αυτό είναι ξεκάθαρο», τόνισε ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος.
Υπενθύμισε δε τη επίσκεψη Μπορέλ στην Κύπρο και τη συνάντηση με τον Ερ.Τατάρ για το θέμα.
Ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι «το κυπριακό είναι ένα από τα πιο δύσκολα διπλωματικά θέματα, όμως όποια και αν είναι η λύση, θα υλοποιηθεί με το νησί μέσα στην ΕΕ, έχουμε το κοινοτικό κεκτημένο, είναι λογικό επακόλουθο ότι θα είμαστε εκεί». Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι η ΕΕ δεν είναι εγγυήτρια δύναμη και δεν είναι κάποιος από τους 5+1, αλλά «ο ρόλος της είναι πολύ συγκεκριμένος».
Το Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 09:00 τοπική ώρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16:30.
Το Συμβούλιο θα έχει τέσσερα σημεία στη ατζέντα, τις τρέχουσες υποθέσεις, μια ανταλλαγή με αξιωματούχο του ΟΗΕ Μισέλ Μπασελέ, την Τουρκία και τη Νότια Γειτονία και μετά οι Υπουργοί θα μπορούν να θέσουν και άλλα ζητήματα.
Στις τρέχουσες υποθέσεις, οι ΥΠΕΞ θα εξετάσουν 5 θέματα. Αρχικά τις σχέσεις με τη Ρωσία, ενόψει και της αντίστοιχης συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, την κατάσταση στη Μιανμάρ με το πραξικόπημα, τις εξελίξεις στη Γεωργία, τη Βενεζουέλα και τέλος τα Δυτικά Βαλκάνια μετά τις τελευταίες συζητήσεις του Υπάτου Εκπροσώπου με ηγέτες της περιοχής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις