Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από COVID-19 στην Ευρώπη είναι υψηλότερος σήμερα από ό, τι ήταν την ίδια περσινή περίοδο, δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε, ο οποίος ανέφερε ότι η χρήση του εμβολίου AstraZeneca πρέπει να συνεχιστεί, καθώς τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Κλούγκε είπε ότι η κατάσταση με την πανδημία είναι πιο επείγουσα σε περιοχές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που κατάφεραν να ελέγξουν την ασθένεια τους πρώτους έξι μήνες του 2020 και εξήγησε ότι στην Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Βαλτικής τα περιστατικά, οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Είπε ότι κάθε εβδομάδα, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι στην ευρωπαϊκή περιφέρεια χάνουν τη ζωή τους από τον ιό. Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από COVID-19 στην Ευρώπη είναι τώρα υψηλότερος από ό, τι ήταν την ίδια περσινή περίοδο, τόνισε.
Κυριαρχεί η μετάλλαξη Β.1.1.7
----------------
Ανέφερε ότι περίπου 48 από τις 53 ευρωπαϊκές χώρες ή περιοχές έχουν αναφέρει την μετάλλαξη Β.1.1.7, η οποία σταδιακά κυριαρχεί στην περιοχή. Ωστόσο, είπε, αρκετές χώρες - συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της Δανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου - έχουν μειώσει γρήγορα τη μετάδοση αυτή.
Να συνεχιστεί η χρήση του AstraZeneca
------------------------
Αναφερόμενος στο θέμα της προσωρινής αναστολής της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca από κάποιες χώρες, είπε ότι
αυτό έγινε για προληπτικούς λόγους μετά από αναφορές για σπάνιες διαταραχές της πήξης του αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο.
Τόνισε ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν αυτά προκλήθηκαν από το εμβόλιο και είπε ότι ο ΠΟΥ αξιολογεί τα πιο πρόσφατα δεδομένα ασφάλειας και μόλις ολοκληρωθούν τα ευρήματα, αυτά θα δημοσιοποιηθούν.
"Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων του - και η χρήση του πρέπει να συνεχιστεί, για να σώσει ζωές" είπε.
Προχωρούν οι εμβολιασμοί
------------------
Μέχρι σήμερα, είπε, συνολικά 46 χώρες στην περιοχή έχουν χορηγήσει περισσότερες από 107 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Τρία τοις εκατό του πληθυσμού σε 45 χώρες έχουν λάβει μια ολοκληρωμένη σειρά εμβολιασμού και στοιχεία από 23 χώρες δείχνουν ότι το 51% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.
Ανέφερε ότι ενώ 27 χώρες βρίσκονται σε μερικό ή ολικό λοκντάουν, 21 χώρες σταδιακά χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα. "Κάποιοι το κάνουν με βάση την υπόθεση ότι η αύξηση των εμβολιασμών θα οδηγήσει αμέσως σε μια βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση. Τέτοιες υποθέσεις είναι πολύ νωρίς για να γίνουν", τόνισε.
Είναι πολύ ενωρίς, είπε, να αποδειχθεί η επίδραση των εμβολίων σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες και τους θανάτους καθώς η κάλυψη εμβολιασμού στην περιφέρεια κυμαίνεται από λιγότερο από 1% έως 44%. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα πρώτα στοιχεία από το Ισραήλ, τη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα κατά σοβαρής ασθένειας με τα εμβόλια Pfizer / BioNTech και AstraZeneca, είναι πολλά υποσχόμενα και δείχνουν ότι σώζονται ζωές.
(ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις