ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού: Οι πολίτες να επιλέγουν εμβολιασμό και όχι εμβόλιο, λένε οι αρμόδιοι

Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού: Οι πολίτες να επιλέγουν εμβολιασμό και όχι εμβόλιο, λένε οι αρμόδιοι

Με το μήνυμα ότι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέγουν τον εμβολιασμό και όχι  εμβόλιο, παρουσιάστηκε σήμερα το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού, το οποίο ανέλυσαν σε συνέντευξη Τύπου η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Όλγα Καλακούτα, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, ο Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για θέματα εμβολίων, Χρίστος Πέτρου και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση έγινε μία μέρα μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού κατέληξε πως τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν του κινδύνου.

Μετά την απόφαση του ΕΜΑ η Κύπρος επαναρχίζει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, η κ. Καλακούτα είπε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού με AstraZeneca έχει επαναρχίσει από σήμερα, για να προσθέσει ότι το άνοιγμα της Πύλης αποκλειστικά για επαναπρογραμματισμό των ραντεβού που ακυρώθηκαν θα γίνει στις 22 και 23 Μαρτίου του 2021.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι αύριο θα ανοίξει η Πύλη για την ηλικία άνω των 66 ετών με 9.000 περίπου ραντεβού για εμβόλια και θα μείνει ανοικτή μέχρι μεθαύριο 21 Μαρτίου.

Επίσης, ανέφερε ότι συνεχίζεται ο εμβολιασμός των ατόμων με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Σχεδόν 130 χιλιάδες εμβολιασμοί μέχρι σήμερα

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς, η κ. Καλακούτα είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 129.438 εμβολιασμοί, σημειώνοντας ότι οι 93.475 έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση και οι 35.963 με τη 2η δόση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 1.491 άτομα από ευπαθείς ομάδες και 207 άτομα με κατ’ οίκον νοσηλεία.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή εκείνο που είναι προτεραιότητα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ομάδων, συμπληρώνοντας ότι η Ad hoc Επιτροπή που διόρισε ο Υπουργός Υγείας για την ιεράρχηση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού έχει διεκπεραιώσει ένα πολύ μεγάλο όγκο εργασίας και με πολλή προσπάθεια κατάφερε αρχικά να ιεραρχήσει τις ομάδες αυτές και στη συνέχεια να τις εντοπίσει μέσα από διάφορες πηγές, ώστε να ειδοποιηθούν σταδιακά για εμβολιασμό.
 
Η κ. Καλακούτα ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις επιστημονικές εταιρείες για τη συνεισφορά τους σε αυτή την προσπάθεια εντοπισμού των ασθενών, καθώς και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για την πολύ καλή συνεργασία.

107 αναφορές για εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μέχρι τις 17 Μαρτίου, οι 8 ήταν σοβαρές

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσίων, Έλενα Παναγιωτοπούλου, τόνισε ότι υπήρξαν συνολικά, 107 αναφορές για εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες εκ των οποίων οι 8 ήταν σοβαρές και οι 99 ήταν ήπιες/μέτριες.

Συγκεκριμένα, είπε οι 66 αναφορές προέρχονται μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer, οι 40 από εμβολιασμό με AstraZeneca και μία από εμβολιασμό με Moderna.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι 82.623 άτομα έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο της Pfizer, 40.771 με AstraZeneca και 4.389 με Moderna.

Σε σχέση με τον τρόπο που γίνεται η αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, εξήγησε ότι «όταν εγκριθεί το φάρμακο μετά έχουμε τα πραγματικά γεγονότα, δηλαδή το φάρμακο βγαίνει στην αγορά, αλλά εξακολουθεί να παρακολουθείται».

«Εδώ έχουμε την φαρμακοεπαργύπνηση και είναι περί αυτού που έχουμε την παρακολούθηση των ανεπιθύμητων ενεργειών. Ο στόχος είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, η διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα, ο εμπλουτισμός της γνώσης των ανεπιθύμητων ενεργειών γιατί εφόσον στις κλινικές δοκιμές είχαμε εθελοντές, οι οποίοι ήταν υγιείς, δεν μπορούμε να βάλουμε ασθενείς που ήταν στις ευάλωτες ομάδες. Άρα τα πραγματικά δεδομένα είναι μετά την έγκριση του φαρμάκου που βλέπουμε ποιες είναι αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες», είπε.
 
Επίσης, είπε πως παρακολουθείται η σχέση κινδύνου και οφέλους, το οποίο πρέπει πάντα να υπερτερεί, για να προσθέσει ότι στην περίπτωση που ο κίνδυνος υπερτερεί, τότε το φάρμακο σταματά να χορηγείται.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι «η αξιοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών στηρίζεται στην εγκυρότητα των αναφορών», σημειώνοντας πως «στην Κύπρο και γενικά στην Ευρώπη, τα συστήματα φαρμακοεπαγρύπνησης είναι θεσμοθετημένα με βάσει των νομοθεσιών, οι οποίες είναι πλήρως εναρμονισμένες με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Ο Τομέας Φαρμακοεπαγρύπνησης των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων κάθε μήνα. Οι πληροφορίες ανεπιθύμητων ενεργειών προέρχονται είτε από τους επαγγελματίες υγείας είτε από πολίτες», σημείωσε.

Συμπλήρωση της Κίτρινης Κάρτας

Αναφορικά με τον τρόπο που γίνονται οι αναφορές μέσω της Κίτρινης Κάρτας, η κ. Παναγιωτοπούλου εξήγησε ότι «η συμπλήρωση της Κίτρινης Κάρτας είναι απλή και υπάρχει στην ιστοσελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. Υπάρχει πλήρης προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Όπως είπε «η διαδικασία που τηρείται μετά από την συμπλήρωση της Κίτρινης Κάρτας είναι ότι συμπληρώνεται από τον επαγγελματίας υγείας, από τον ασθενή και από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και μέσω της πλατφόρμας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, είναι υποχρεωμένες οι Υπηρεσίες να αναφέρουν όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες».

Σημείωσε ότι «όταν μαζευτούν αυτές, μεταφέρονται σε μια δεξαμενή πληροφοριών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και εκεί αξιολογούνται και καταλήγουν σε ορισμένα συμπεράσματα».
 
Η κ. Παναγιωτοπούλου είπε πως η διαδικασία αυτή αφορά σε όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μηδενός εξαιρουμένου, και εκείνα που κυκλοφορούν μόνο στην Κύπρο.

«Εάν εντοπιστεί ένα σοβαρό πρόβλημα, τότε ξεκινά μια ενδελεχής έρευνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αν επιβεβαιωθεί η παρενέργεια, τότε υπάρχει ένας οργανισμός που ενεργοποιείται άμεσα και μπορεί να γίνουν μικρές αλλαγές στο φύλλο οδηγιών του φαρμάκου μέχρι και πλήρη απόσυρση του φαρμάκου από την αγορά», σημείωσε.
 
Υπογράμμισε δε πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι με την συμπλήρωση της Κάρτας έχουμε ανεπιθύμητη ενέργεια», για να συμπληρώσει πως «για να εξακριβωθεί πρέπει να περάσει από όλο αυτό τον μηχανισμό».
  
Τόνισε ακόμα ότι «η εμφάνιση ασθενειών μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, ο χρονικός συσχετισμός δεν σημαίνει συσχετισμό με τον εμβολιασμό».
  
Παρεξήγηση με τις τεχνολογίες των εμβολίων

Ο Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για θέματα εμβολίων, Χρίστος Πέτρου, αναφέρθηκε  στις τεχνολογίες των εμβολίων, λέγοντας πως έχει δημιουργηθεί «μια μεγάλη παρεξήγηση λόγω κακής πληροφόρησης που έχουν οι ασθενείς από διάφορα Κέντρα».

Διευκρίνισε ότι τα εμβόλια γενικά τα οποία αναπτύσσονται είναι αρκετές δεκάδες και ανήκουν στην τεχνολογία του ιικού φορέα, την τεχνολογία του RNA, την τεχνολογία του αδρανοποιημένου ιού και την τεχνολογία της πρωτεϊνικής υποομάδας.

Εξήγησε ότι από τα εμβόλια των ζωντανών ή αδρανοποιημένων ιών, δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο, για να σημειώσει ότι αυτή είναι η κατηγορία, η οποία κάθετα αντενδείκνυται για άτομα ανοσοκατασταλμένα, μεταμοσχευμένα, κλπ.

«Δεν έχουμε τέτοιο εμβόλιο στην Κύπρο, δεν έχουμε τέτοιο εμβόλιο στην Ευρώπη και δεν πρέπει  να υπάρχει σύγχυση με τα εμβόλια του ιικού φορέα, όπως είναι το εμβόλιο της AstraZeneca, της Johnson&Johnson και της Sputnik. Τα εμβόλια εγκρίνονται μόνο όταν τα οφέλη υπερισχύουν των κινδύνων και είναι συνέχεια και μια ζυγαριά και είδαμε χθες το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο ξαναζυγίστηκε», είπε.
 
Δεν σηκώνει υπομονή ή αναβολή ο εμβολιασμός


Ο κ. Πέτρου τόνισε πως πρέπει να κάνουμε όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο και άμεσα.

Σημείωσε πως «είναι καλό να προσερχόμαστε άμεσα για εμβολιασμό, χωρίς να σκεφτόμαστε και ξανασκεφτόμαστε», δίδοντας το παράδειγμα του Ισραήλ, όπου σύμφωνα με κάποια δεδομένα που δημοσιεύτηκαν χθες, δείχνουν ότι οι καμπύλες έπεσαν όλες, γιατί έχει προχωρήσει ο εμβολισμός.

«Δεν σηκώνει υπομονή ή αναβολή ο εμβολιασμός των ευάλωτων, για κάποιους μήνες και μέχρι να έρθει το εμβόλιο της επιλογής τους. Η αναμονή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», διεμήνυσε ο κ. Πέτρου.

Για την ΟΣΑΚ ο εμβολιασμός είναι το κλειδί της επιτυχίας

Ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, επεσήμανε ότι λόγω της έξαρσης της μετάδοσης του ιού, υπάρχει και αρκετή πίεση στο Σύστημα  Υγείας, σημειώνοντας πως «ο πρώτος στόχος της ΟΣΑΚ είναι να προστατεύσουμε το Σύστημα Υγείας της χώρας μας, αφού η αύξηση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες σίγουρα μειώνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στους χρόνιους ασθενείς».

«Ο επόμενος στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες. Άρα χαιρετίζουμε την σύσταση της ειδικής επιτροπής, η οποία μελετά τον εμβολιασμό των χρόνιων ασθενών μας. Η μεγαλύτερη έγνοια είναι να εμβολιάσουμε τους ασθενείς μας, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού  κινδύνου», υπογράμμισε ο κ. Κουλούμας.
 
Όπως είπε «έχουμε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, για παράδειγμα η μη ύπαρξη αρχείου ή μητρώου ασθενών, αλλά τώρα με την προσπάθεια που έγινε, έχουμε καταφέρει να καταρτίσουμε καταλόγους».

«Για εμάς ο εμβολιασμός είναι το κλειδί της επιτυχίας. Αυτό που λέμε ως ΟΣΑΚ είναι ότι σεβόμαστε τους θεσμούς, τους ειδικούς, σεβόμαστε τους επιστήμονες και πρέπει να ακολουθούμε τις συστάσεις και τις αποφάσεις τους. Και πρέπει να σεβαστούμε και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Και αυτό που έχει γίνει τώρα με την αξιολόγηση των περιστατικών, έχει ενισχύσει την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca το οποίο επαναξιολογήθηκε», είπε.

Ακολούθως, έστειλε μήνυμα προς όλους τους πολίτες ότι «δεν πρέπει να καθυστερήσουμε τον εμβολιασμό και να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή μας», καλώντας  όλους να δείξουν σοβαρότητα, έτσι ώστε πραγματικά το ταχύτερο δυνατό να επιτύχουμε τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top