Δεν θα διακινδυνεύσουΝτη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικού Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) και τη δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων με συνθήματα, αλλά θα προχωρήσουν με σωστές μελέτες για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρει η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σχολιάζοντας τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη της ΠΕΟ για το θέμα της αναλογιστικής προσαρμογής των συντάξεων σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης στα 63 έτη ηλικίας.
«Αυτό που λανθασμένα αναφέρεται ως «πέναλτι 12% στη σύνταξη» είναι στην πραγματικότητα η αναλογιστική προσαρμογή της σύνταξης κάθε συνταξιούχου ανάλογα με τη χρονική στιγμή που επιλέγει να λάβει τη σύνταξή του, μεταξύ του 63ου και 68ου έτους», αναφέρει σε ανακοίνωση η Υπουργός Εργασίας.
Αναφέρει επίσης ότι «εφόσον το έτος κανονικής συνταξιοδότησης έχει καθοριστεί από την Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ το 2012 ως το 65ο έτος, έχουν περιληφθεί νομοθετικές διατάξεις ώστε για κάθε μήνα που κάποιος επιλέγει να λάβει τη σύνταξή του πιο νωρίς, η σύνταξη μειώνεται κατά 0,5%».
Αντίστοιχα, συνεχίζει, «για κάθε μήνα που επιλέγει να λάβει τη σύνταξη του πιο αργά, η σύνταξη αυξάνεται κατά 0,5%».
Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, «η πιο πάνω αναλογιστική προσαρμογή εφαρμόστηκε από το ΑΚΕΛ το 2012 και επιπρόσθετα, με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΑΚΕΛ από το 2012 έχουν προστεθεί διατάξεις στη νομοθεσία ώστε από το 2023 θα αυξάνεται κατά έξι μήνες το όριο συνταξιοδότησης και θα φτάσει σταδιακά στο 67ο έτος».
Επιπλέον, η Υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι «όποιοι εισηγούνται την κατάργηση της αναλογιστικής προσαρμογής και συνεπώς τη μείωση του ορίου αφυπηρέτησης για όλο τον πληθυσμό, δηλαδή το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ», χρειάζεται να απαντήσουν στα ερωτήματα κατά πόσον «κατά το 2011-2012, όταν το ΑΚΕΛ ήταν Κυβέρνηση, για ποιους λόγους είχε αποφασίσει, καταρτίσει και εφαρμόσει τις νομοθετικές διατάξεις τις οποίες σήμερα εισηγείται να καταργηθούν» και πότε το ΑΚΕΛ «είχε λάθος, το 2012 ή σήμερα»
Επίσης, η κ. Αιμιλιανίδου ερωτά το ΑΚΕΛ όταν είχε αποφασίσει αυτό και η ΠΕΟ να αυξηθεί το όριο αφυπηρέτησης σταδιακά στο 67ο έτος, «πότε είχαν λάθος, το 2012 ή σήμερα».
Αναφέρει επίσης ότι «με βάση όλες τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει από το 2011 μέχρι σήμερα, τις οποίες οι εισηγητές της μείωσης του ορίου αφυπηρέτησης γνωρίζουν πολύ καλά, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν θα είναι βιώσιμο και θα καταρρεύσει εάν παράλληλα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αντί το όριο αφυπηρέτησης να αυξάνεται, αποφασιστεί η μείωσή του» και διερωτάται «πως θα χρηματοδοτηθεί η πρότασή τους για μείωση του ορίου αφυπηρέτησης με κόστος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανά έτος».
Τέλος, η Υπουργός Εργασίας αναφέρει πως το όλο θέμα έχει συζητηθεί στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και προσθέτει έχει αναφέρει ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων το οποίο έχει ήδη τροχοδρομηθεί και θα συζητηθεί ξανά μετά το Πάσχα με γνώμονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τη δυνατότητα της καταβολής των συντάξεων καθώς και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων από το Ταμείο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις