ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Ενδιάμεσος σταθμός για προσάρτηση τα δύο κράτη - Δεν τίθεται θέμα προσάρτησης απαντά ο Τατάρ

Ακιντζί: Ενδιάμεσος σταθμός για προσάρτηση τα δύο κράτη - Δεν τίθεται θέμα προσάρτησης απαντά ο Τατάρ

Η λύση δύο κρατών είναι μια ρητορική που το περιεχόμενό της δεν μπορεί να συμπληρωθεί και αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό στον δρόμο που οδηγεί στην προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία, δήλωσε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Ακιντζί μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι η ρητορική για λύση δύο κρατών είναι η ίδια με τις γνωστές θέσεις του μακαρίτη Ραούφ Ντενκτάς. Χαρακτήρισε δε «θολή» ακόμα την στάση των Ελληνοκυπρίων στο θέμα της πολιτικής ισότητας και πρόσθεσε ότι δεν περιμένει αποτέλεσμα από την Γενεύη με αυτή την στάση.
 
Κληθείς να σχολιάσει την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στο τέλος του μήνα, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι η διαδικασία που είχε εκτροχιαστεί, τέθηκε ξανά στις ράγες της κατά την συνάντηση του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 2019, «όμως δεν επωφεληθήκαμε πολύ από τα αποτελέσματα εκείνης της συνάντησης».
 
«Δεν υπάρχει τελεία στην διπλωματία, υπάρχει άνω τελεία. Αλλά αν η τουρκική πλευρά δεν αλλάξει την στάση της για δύο κράτη στη Γενεύη, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα ενόσω συνεχίζεται η θολούρα των Ελληνοκυπρίων στο θέμα της πολιτικής ισότητας. Δεν υπάρχει κοινό έδαφος».  
 
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε καλή εξέλιξη το ότι Μπαρμπαρός και τα άλλα πλοία αποτραβήχτηκαν στα λιμάνια. «Καταβάλλεται προσπάθεια να κτιστεί καλή σχέση με την ΕΕ. Όμως, στην ΕΕ δεν υπάρχει μια στάση που αγκαλιάζει την Τουρκία. Και η Τουρκία βιώνει δυσκολίες από την άποψη της δημοκρατίας. Ακολουθείται μια πολιτική με την ΕΕ του τύπου ‘ούτε μαζί σου, ούτε χωρίς εσένα’. Και το κυπριακό πρόβλημα αντικρίζεται σε αυτό το πλαίσιο ώστε να μην έρθει σε σημείο να αποκόψει τις σχέσεις, να συνεχίσουν οι σχέσεις. Όμως, όλες μας οι δυσκολίες εξαρτώνται από το Κυπριακό. Κανείς δεν μπορεί να δει, να ζήσει αυτό το πρόβλημα όπως το ζούμε εμείς. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να αποφεύγουμε την λύση, αλλά να την αγκαλιάσουμε πιο πολύ».
 
Απαντώντας σε ερώτηση στο θέμα της προσάρτησης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν κάποιες πραγματικότητες και κάποια πράγματα που θα συμβούν, προσθέτοντας ότι τα όσα ζήσαμε ρίχνουν φως στα όσα θα συμβούν.

«Για παράδειγμα, μεταφέρεται συνεχώς πληθυσμός εδώ, αυξάνεται η οικονομική μας εξάρτηση, ακόμα και το νερό μας εξαρτήθηκε από εκεί [την Τουρκία]». Δεν αντιτίθεται, πρόσθεσε, στην μεταφορά νερού, «όμως είπα να μην ξοδεύουμε άδικα το δικό μας νερό, να στηρίξουμε τους δικούς μας πόρους. Είπα ότι σε εμάς πρέπει να είναι η κάνουλα. Το ίδιο είναι και το θέμα του ηλεκτρισμού. Υπάρχει πολιτιστική πίεση».
 
Ο τέως ηγέτης των Τ/κ πρόσθεσε ότι τα κόμματα της Τουρκίας άρχισαν να ιδρύουν οργανώσεις στα κατεχόμενα και μίλησε και πάλι για παρεμβάσεις παραπέμποντας στις «προεδρικές εκλογές» και όπως είπε «σε καμία άλλη περίοδο της ιστορίας δεν υπήρξε μια τέτοια παρέμβαση. Δεν ήταν αρκετό αυτό, υπήρξε παρέμβαση και στο συνέδριο ενός κόμματος. Τα ζούμε όλα αυτά. Αυτά είναι κάτι πέραν από σημάδια».
 
Μήπως μπορεί να κηρυχθεί επισήμως η προσάρτηση, διερωτήθηκε. «Στη σημερινή συγκυρία είναι δύσκολο, όμως βλέπω ότι η πορεία είναι βήμα με βήμα προς τα εκεί. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί στην Τουρκία που από παλιά σκέφτονταν να λύσουν το Κυπριακό με προσάρτηση. Υπήρξαν κάποιοι που είπαν θα κάνουμε την προσάρτηση με ένα δημοψήφισμα».
 
Παραπέμποντας στα αποτελέσματα έρευνας που η Γενί Ντουζέν είχε δημοσιεύσει με τον διαχωρισμό Τ/κ και εκ Τουρκίας εποίκων, ο κ. Ακιντζί παρατήρησε ότι εκεί φάνηκε ότι ο πληθυσμός που εγκαταστάθηκε στα κατεχόμενα από την Τουρκία βλέπει ως πρόεδρο της δημοκρατίας του τον ηγέτη στη δική του χώρα.
 
«Επομένως, αν διεξαχθεί δημοψήφισμα, είναι λίγο πολύ γνωστό ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Θα ζημιώσουν και οι Ελληνοκύπριοι από αυτό, διότι θα είναι γείτονες με σύνορα με την Τουρκία. Η λύση δύο κρατών είναι μόνο μια ρητορική και μάλιστα παλιά ρητορική. Ακολουθείται μια πολιτική όπως η πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία που κάποτε έβαλε τους Ελληνοκύπριους στην ΕΕ».
 
Το αίτημα για δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη δεν είναι τίποτε άλλο από κωλυσιεργία μιας μεταβατικής περιόδου, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι κατά την γνώμη του «είναι η δήλωση για έναν ενδιάμεσο σταθμό καθώς στρώνονται οι πέτρες του δρόμου που πάνε προς την προσάρτηση, δεν υπάρχει κάτι έμπρακτο».
 
Ερωτηθείς αν ζήτησε τις απόψεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ προτού αναχωρήσει για την Γενεύη, ο κ. Ακιντζί διερωτήθηκε κατά πόσο θα ακούσει τις δικές του απόψεις ο κ. Τατάρ που κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να φύγει ο ίδιος από την ηγεσία της κοινότητας και τον ανακήρυξε ανεπιθύμητο.
  
Δεν ακολουθούμε πολιτική προσάρτησης, απαντά ο Τατάρ
Οπωσδήποτε δεν ακολουθούμε την πολιτική της προσάρτησης στην Τουρκία, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απαντώντας στις δηλώσεις Ακιντζί. Μιλώντας στην διαδικτυακή τηλεόραση της Κίπρις ποστασί σήμερα ο κ. Τατάρ είπε ότι όλα είναι εικασίες.
 
«Το 95% του λαού μου θέλει τα δύο κράτη. Τα δύο κράτη υπάρχουν και μέσα σε αυτό που λένε ομοσπονδία, όμως δεν μπορέσαμε ποτέ να το πάρουμε αυτό. Πλέον λέμε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και πρέπει να το αποδεχτεί αυτό ο κόσμος. Ψηλώσαμε τον πήχη απ’ αυτή την άποψη. Επομένως, αυτή η πολιτική δεν έχει σχέση με την προσάρτηση και η Τουρκία δεν έχει μια τέτοια πρόθεση. Σε καμία συνάντηση στην οποία συμμετείχα στην Τουρκία δεν ακούστηκε καν αυτή η λέξη προσάρτηση. Ουδέποτε έχουμε μιλήσει για προσάρτηση. Εδώ υπάρχει ένα χωριστό κράτος. Το κράτος εδώ διοίκησε τον εαυτό του. Πρέπει να συνεχίσουμε τον δρόμο μας ως τδβκ. Οπωσδήποτε δεν έχουμε μιαν πολιτική που λέγεται προσάρτηση. Αυτή είναι μόνο μια αρλούμπα και μια σύγχυση. Είναι παρεμπόδιση των θαρραλέων βημάτων που κάνουμε».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top