Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τα εμβόλια εναντίον του COVID-19, για τα οποία έχουν επισημανθεί από τους ειδικούς. Μπορεί όμως, το ιατρικό ιστορικό του υποψήφιου προς εμβολιασμό, να λειτουργήσει αποτρεπτικά;
Σε σχετική δημοσίευσή τους, οι Δρ Toni Golen και Hope Ricciotti, αρχισυντάκτριες του Harvard Women’s Health Watch, εξηγούν τη σημασία του εμβολιασμού για τους καρδιοπαθείς.
Τα εμβόλια είναι ασφαλή για εμφραγματίες και άλλους καρδιοπαθείς. Όπως επισημαίνουν, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου είτε με αυξημένο κίνδυνο για τέτοια περιστατικά θα πρέπει να εμβολιάζονται το ταχύτερον δυνατό, καθώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για σοβαρή νόσο COVID-19 σε περίπτωση μόλυνσης.
Το πρώτο βήμα, ωστόσο, παραμένει πάντα η συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους.
«Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων», εξηγούν καθώς, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές για τα δύο πρώτα εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna), είναι ασφαλή και αποτελεσματικά κατά 95% έναντι της νόσου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μετά και τις δύο δόσεις εμβολίου.
Κάποιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, ενώ πονοκέφαλος και διάχυτος μυικός πόνος είναι ηπιότερα συμπτώματα που διαρκούν μία με δύο ημέρες. Σοβαρές παρενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, έχουν υπάρξει ωστόσο θεωρούνται πολύ σπάνιες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις