ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ο πλανήτης έχει μπει στο στάδιο ενός «απαρτχάιντ εμβολίων», σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ο πλανήτης έχει μπει στο στάδιο ενός «απαρτχάιντ εμβολίων», σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ο πλανήτης έχει μπει στο στάδιο ενός «απαρτχάιντ εμβολίων», δηλώνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ το διασημότερο άγαλμα παγκοσμίως του Ιησού Χριστού φωτίστηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο υπέρ της εμβολιαστικής ισότητας.

 
Επιπρόσθετα, τέσσερις περιπτώσεις θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca καταγράφηκαν στο διάστημα 23 Απριλίου-6 Μαΐου στη Γαλλία, αναβάλλεται για το επόμενο έτος το Φόρουμ του Νταβός που φέτος θα διεξαγόταν στη Σιγκαπούρη, στη Γερμανία, το Υπουργείο Υγείας εισηγείται κατάργηση της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 από τις 7 Ιουνίου, στην Ιταλία, η Κυβέρνηση Ντράγκι προτίθεται να μεταθέσει στις 11 το βράδυ την απαγόρευση κυκλοφορίας και να την καταργήσει από τις 21 Ιουνίου.
 
ΠΟΥ
 
Ο κόσμος έχει φτάσει σε μια κατάσταση «απαρτχάιντ εμβολίων», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, και δεν διατρέχει πλέον τον κίνδυνο μόνο αυτής της κατάστασης. 
 
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη κοινοχρησίας. Άρα η λύση είναι περισσότερη κοινή χρήση», είπε σε διαδικτυακή εκδήλωση στο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού.
 
Νωρίτερα, κάλεσε τους παρασκευαστές εμβολίων κατά της Covid-19 να διαθέσουν εμβόλια στον μηχανισμό Covax, που δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφερθούν εμβόλια στις πιο φτωχές χώρες, νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, λόγω έλλειψης προσφοράς που προκάλεσαν οι διαταράξεις στις εξαγωγές από την Ινδία. 
 
Βραζιλία
 
Το διασημότερο άγαλμα παγκοσμίως του Ιησού Χριστού φωτίστηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο προκειμένου να σταλεί μήνυμα υπέρ της εμβολιαστικής ισότητας, καθώς η Βραζιλία και αναπτυσσόμενες χώρες δυσκολεύονται να προστατεύσουν τους κατοίκους τους από την COVID-19.
 
Το μήνυμα "Τα εμβόλια σώζουν, Ενωμένοι για τα εμβόλια" προβλήθηκε το Σάββατο στο ύψους 30 μέτρων άγαλμα από την οργάνωση Unidos Pela Vacina, σε συνεργασία με τη διαχειρίστρια αρχή του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή και τη διαφημιστική εταιρεία Ogilvy Brazil.
 
Τον Ιανουάριο, δύο υγειονομικοί έκαναν τις πρώτες δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού στη βάση του αγάλματος, καθώς η Βραζιλία ξεκινούσε την εμβολιαστική εκστρατεία της.
 
Έκτοτε, το 17% των κατοίκων της έχει λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση ενός εμβολίου και το 8% έχει εμβολιαστεί πλήρως. 
 
Η χώρα βρίσκεται στην 30η θέση παγκοσμίως, βάσει των πρώτων δόσεων που έχουν χορηγηθεί και πολύ πίσω από το 59% στο Ισραήλ και το 47% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. 
 
Τον Μάιο του 2020, το άγαλμα είχε πάλι φωτιστεί, σε μια έκκληση προς τους Βραζιλιάνους να φορούν μάσκες, με στόχο την επιβράδυνση της πανδημίας. Η Βραζιλία καταγράφει τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως και τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, με πάνω από 435.000 νεκρούς. 
 
Γαλλία
 
Τέσσερις νέες περιπτώσεις θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, καταγράφηκαν στη Γαλλία από τις 23 Απριλίου μέχρι τις 6 Μαΐου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας.
 
Οι δύο από αυτούς τους ασθενείς πέθαναν.
 
Από την έναρξη των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα έχουν αναφερθεί 34 περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων, οι 11 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρες. Συνολικά, μέχρι τις 6 Μαΐου, είχαν χορηγηθεί περισσότερες από 4.068.000 δόσεις του εμβολίου αυτού, με βάση τα στοιχεία του Γαλλικού Οργανισμού Φαρμάκων (ANSM).
 
Οι τέσσερις νέες περιπτώσεις αφορούν δύο γυναίκες ηλικίας 60-70 ετών και δύο άνδρες ηλικίας 50-60 ετών. Οι επιπλοκές που παρατηρήθηκαν εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση, στους δύο από αυτούς τους ανθρώπους, μια σπλαχνική φλεβική θρόμβωση και μία εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση με πνευμονική εμβολή.

Από τις 19 Μαρτίου το εμβόλιο Vaxzevria της AstraZeneca χορηγείται στη Γαλλία μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.
 
Ελβετία
 
Το Φόρουμ του Νταβός ή Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, το οποίο επρόκειτο φέτος να διεξαχθεί στη Σιγκαπούρη, ακυρώθηκε, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, διευκρινίζοντας ότι το επόμενο θα γίνει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.
 
Ο ακριβής χρόνος και τόπος θα καθοριστούν αργότερα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
 
"Δυστυχώς, οι τραγικές περιστάσεις που εξελίσσονται σε πολλές γεωγραφικές περιοχές, η αβεβαιότητα όσον αφορά τα ταξίδια, οι διαφορετικές ταχύτητες στις εκστρατείες ανοσοποίησης και η αβεβαιότητα όσον αφορά τις νέες παραλλαγές (του SARS-CoV-2) συνδυαστικά καθιστούν αδύνατη τη διεθνή συνάντηση ηγετικών στελεχών των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών απ` όλον τον κόσμο, στην κλίμακα που σχεδιάζαμε" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοργανωτές.
 
Το Φόρουμ, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνει στα μέσα Μαΐου στη Σιγκαπούρη, είχε ήδη αναβληθεί μία φορά, αφού προηγουμένως ακυρώθηκε η καθιερωμένη, ετήσια διεξαγωγή του στο Νταβός της Ελβετίας.
 
Τις τελευταίες ημέρες η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε τους πιο αυστηρούς περιορισμούς που έχει επιβάλει μέχρι τώρα, αφότου ήρε το λοκντάουν. Το υπουργείο Εμπορίου της πόλης-κράτους ανέφερε ότι "αντιλαμβάνεται πλήρως τις προκλήσεις που προκαλεί η συνεχιζόμενη πανδημία", ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με μια συνάντηση ηγετών απ` όλον τον κόσμο.
 
Γερμανία
 
Την κατάργηση της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 από τις 7 Ιουνίου σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν θα είναι εφικτό να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού εντός Ιουνίου, λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων.
 
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υγείας που έχει στη διάθεσή του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), από τις 7 Ιουνίου όλοι οι πολίτες άνω των 16 ετών θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν είτε στα ιατρεία των οικογενειακών γιατρών είτε στα ειδικά εμβολιαστικά κέντρα.
 
"Η εκστρατεία θα συνεχιστεί έως το τέλος του καλοκαιριού", επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο, καθώς δεν θα είναι εφικτό να εμβολιαστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εντός Ιουνίου, λόγω του χρονοδιαγράμματος παράδοσης των επόμενων παραγγελιών εμβολίων. 
 
Στις τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν έως τις 7 Ιουνίου, αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 15 εκατομμύρια εμβολιασμοί και να έχει προχωρήσει η ανοσοποίηση της "Ομάδας 3" στην προτεραιότητα, η οποία περιλαμβάνει εκτός από τα άτομα άνω των 60 ετών, εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, οδηγούς λεωφορείων, εκπαιδευτικούς κλπ.
 
Μέχρι τώρα στην Γερμανία έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, με το 37% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 11,2% να έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία.
 
Ιταλία
 
Η Κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι προτίθεται να μεταθέσει στις 11 το βράδυ (από τις 10 που ξεκινά τώρα) την απαγόρευση κυκλοφορίας και να την καταργήσει ολοκληρωτικά  στις 21 Ιουνίου. Αυτό προέκυψε, σύμφωνα με τον Τύπο, από την συνάντηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς, η οποία ολοκληρώνεται αυτή την  ώρα.
 
Αμέσως μετά, θα αρχίσει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση, για την επισημοποίηση των αποφάσεων. Παράλληλα, όπως διέρρευσε, στις 7  Ιουνίου αναμένεται περαιτέρω μείωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία θα ξεκινά από τα μεσάνυχτα και θα λήγει στις πέντε το πρωί.
 
«Θεωρώ ότι οι τελικές μας αποφάσεις θα λάβουν υπόψη τους την συνολική βελτίωση της κατάστασης από επιδημιολογικής απόψεως. Η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε, είναι εκείνη της  περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων», δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Εργασίας, Αντρέα Ορλάντο. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top