ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Χαλαρώσεις πάνω στις χαλαρώσεις - Έρχονται νωρίτερα τα νέα μέτρα;

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Χαλαρώσεις πάνω στις χαλαρώσεις - Έρχονται νωρίτερα τα νέα μέτρα;

Τα ευχάριστα από τις καθιερωμένες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας συνεχίστηκαν και κατά τη χθεσινή ημέρα (Δευτέρα 17/5) αφού εντοπίστηκαν μόλις 167 νέα περιστατικά κορωνοιού στο νησί μας.

Όλα αυτά μάλιστα, μέσα από 62,304 δειγματοληπτικούς ελέγχους κάτι που στέλνει το ποσοστό θετικότητας για άλλη μια μέρα κάτω από το 0,3% (0,27%). Ένας άνδρας ηλικίας 56 ετών έχασε χθες τη μάχη στο Γενικό Νοσοκομείου Λεμεσού για να γίνει το 347ο θύμα της Κύπρου στη μαύρη λίστα της πανδημίας. 

Πέραν όμως των καθημερινών ανακοινώσεων χθες είχαμε και τη σηματοδότηση της έναρξης των χαλαρώσεων και νέας άρσης περιοριστικών μέτρων αφού η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρθηκε από τις 11 το βράδυ στις 12 (μεσάνυχτα) ενώ το SafePass -επί της ουσίας- καταργήθηκε σχεδόν για όλους τους εξωτερικούς χώρους. 

Δεν αποκλείεται μάλιστα, στην περίπτωση που η ραγδαία βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας συνεχιστεί, οι επόμενες χαλαρώσεις να κάνουν την εμφάνιση τους και πριν την 1η Ιουνίου. Πέραν λοιπόν της μείωσης των ημερήσιων περιστατικών, αυτό που φέρνει συγκρατημένα χαμόγελα, είναι η μερική αποφόρτιση των νοσηλευτηρίων αφού οι νοσηλευόμενοι -και ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση- αποτελούν τον σκληρό δείκτη της πανδημίας. 

Το επόμενο στάδιο λοιπόν πιθανότατα θα εμπεριέχει και την ολοκληρωτική κατάρρευση της απαγόρευσης κυκλοφορίας (κέρφιου), κάτι που από μόνο του σηματοδοτεί και την επαναφορά στην κανονικότητα. Οι αριθμοί που αφορούν συναθροίσεις -είτε πρόκειται για οικίες, είτε για υποστατικά- αναμένεται να αυξηθούν, ενώ πολύ σημαντική πρέπει να θεωρείται πιθανή κατάργηση της μάσκας -ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους- με την πάροδο του χρόνου. 

Το εμβολιαστικό πλάνο ομολογουμένως κινείται με πολύ γοργούς ρυθμούς, κάτι που φαίνεται να λειτουργεί ευεργετικά και στη συνολικότερη επιδημιολογική εικόνα. Αναμένουμε λοιπόν την εμβολιαστική κάλυψη να φτάσει σε ποσοστά που θα ευνοούν την ανοσία της αγέλης (γύρω στο 65%) με την ελπίδα να συνεχιστεί η εικόνα των τελευταίων ημερών. 

Παρ'όλα αυτά ειδικοί και μέλη της επιστημονικής ομάδας δεν εφησυχάζουν κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο φόβο της ινδικής μετάλλαξης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top