Στη σύγχρονη κοινωνία είναι γενικώς αποδεδειγμένο πως η πλειοψηφία των γυναικών δίνει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και σταδιοδρομία ή άλλες προσωπικές υποχρεώσεις, παρά στη δημιουργία οικογένειας και στην απόκτηση ενός παιδιού, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 35 ή ακόμη και 40 ετών. Κάποιες φορές, μπορεί επίσης να καθυστερούν την απόκτηση οικογένειας λόγω μη εύρεσης του σωστού συντρόφου.
Έχοντας όμως ξεπεράσει την πιο γόνιμή τους περίοδο, που είναι μεταξύ των ηλικιών 20-30, πολλές γυναίκες είναι πιθανόν είτε να μην γνωρίζουν, είτε να αγνοούν τις δυσκολίες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν μελλοντικά κατά την προσπάθεια τεκνοποίησης (όταν αυτές το αποφασίσουν). Γι’ αυτό χρειάζεται σωστή ενημέρωση και πρόληψη από νεαρή ηλικία, έτσι ώστε να περιοριστούν τυχών προβλήματα υπογονιμότητας που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.
Αν είσαι γυναίκα και θα ήθελες να αποκτήσεις παιδιά σύντομα, ή στα επόμενα χρόνια της ζωής σου, αλλά δεν είναι στις προτεραιότητές σου αυτή τη στιγμή τότε μπορείς να διαβάσεις πιο κάτω, όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτό το θέμα και τα μέτρα που συστήνετε να λάβεις για να αποτρέψεις την υπογονημότητα σου.
Να έχεις στο μυαλό σου, ότι με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να αποφασίσεις να κάνεις παιδί αλλά να μην μπορείς να συλλάβεις. Το βιολογικό σου ρολόι υπάρχει και χτυπά.
Γονιμότητα και Ηλικία
Περίπου το ένα τρίτο των ζευγαριών πιθανόν να αντιμετωπίσει προβλήματα στη σύλληψη, όταν η γυναίκα είναι 35 ετών και άνω. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, μια γυναίκα 20 ετών έχει πιθανότητα 20% να συλλάβει στη διάρκεια ενός κύκλου, ενώ μια γυναίκα 40 ετών έχει μόλις 5%. Δυστυχώς, σε κάποιες γυναίκες η γήρανση των ωοθηκών ξεκινά από πιο μικρή ηλικία, αιτία της πρόωρης εμμηνόπαυσης λόγω κληρονομικότητας.
Ποιότητα και ποσότητα ωαρίων
Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, μειώνεται τόσο η ποσότητα, όσο και η ποιότητα των ωαρίων που παράγει, με κίνδυνο να αλλοιωθεί το γενετικό υλικό. Εξ’ αυτού, γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν προβλήματα μειωμένης γονιμότητας, αλλά και αυξημένο κίνδυνο αποβολών ή και την πιθανότητα να αποκτήσουν ένα μωρό με προβλήματα όπως το σύνδρομο Down.
Το κάπνισμα προκαλεί διαταραχές
Επίσημα στοιχεία έρευνας που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι περίπου το 13% της γυναικείας υπογονιμότητας οφείλεται στο κάπνισμα. Επιπλέον, οι γυναίκες που καπνίζουν φτάνουν στην εμμηνόπαυση νωρίτερα από τη μέση γυναίκα. Συνεπώς, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στις προσπάθειες μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδιά.
Διατροφή και υγιής φυσική κατάσταση
Η ισορροπημένη διατροφή, η ήπια άσκηση και το φυσιολογικό σωματικό βάρος παρέχουν καλύτερες πιθανότητες σύλληψης, αφού συμβάλλουν στη βελτίωση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι γυναίκες οι οποίες έπασχαν στο παρελθόν από ανορεξία, βουλιμία ή από σοβαρή μορφή παχυσαρκίας ενδέχεται να έχουν ορμονικές αστάθειες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ακανόνιστη έμμηνο ρύση και άλλα προβλήματα σχετικά με τη γονιμότητα.
Ασφαλές σεξ
Η προστασία κατά τη σεξουαλική επαφή δεν βοηθά μόνο στην αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά προσφέρει και ασφάλεια από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, τα οποία θεωρούνται βασικές αιτίες της υπογονιμότητας. Τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες πρέπει να κάνουν ασφαλές σεξ, διότι τα ΣΜΝ μπορεί να προκαλέσουν φραγή των σαλπίγγων, προστάτη και άλλα προβλήματα που μειώνουν τη γονιμότητα. Συνεπώς, η χρήση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης είναι εξαιρετικά σημαντική.
Άγχος και γονιμότητα
Το υπερβολικό άγχος πιθανόν να δημιουργεί προβλήματα υπογονιμότητας, αφού μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, πολλά όργανα του σώματος υπερλειτουργούν και αυξάνεται η παραγωγή κάποιων χημικών ουσιών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το έντονο άγχος μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών της γυναίκας και κατά συνέπεια, να προκαλέσει καθυστέρηση ή αναστολή της ωορρηξίας. Δραστηριότητες μείωσης του στρες, όπως διαλογισμός, άσκηση ή θεραπεία, μπορούν να βοηθήσουν, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε να απολαμβάνουμε τη ζωή και να αγαπάμε και να προσέχουμε το σώμα μας.
Πρόληψη με κρυοσυντήρηση ωαρίων
Όπως και σε κάθε ιατρικό πρόβλημα, η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων αποτελεί τη βέλτιστη λύση για τη διατήρηση γονιμότητας και είναι ένας τρόπος να «παγώσει» το βιολογικό ρολόι της γυναίκας και να διατηρηθούν τα νεότερα και πιο υγιή ωάρια.
Στην Κύπρο, η Cryos International, η μεγαλύτερη παγκόσμια τράπεζα σπέρματος και ωαρίων, παρέχει την υπηρεσία κρυοσυντήρησης ώριμων ωαρίων για ιατρικούς ή κοινωνικούς λόγους, ενισχύοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας στον τομέα θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μέσω του σχεδίου επιχορήγησης €2,000, για μόνιμους κάτοικους Κύπρου, δικαιούχους του ΓεΣΥ.
Κατά τη διαδικασία της κρυοσυντήρησης, τα ωάρια μιας γυναίκας λαμβάνονται, καταψύχονται και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση, επιτρέποντας σε νεαρές γυναίκες να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους πριν εξαντληθεί η ωοθηκική τους εφεδρεία. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα των ωαρίων παραμένει αμετάβλητη στον χρόνο, επιτρέποντας στη γυναίκα να τα χρησιμοποιήσει μελλοντικά.
Διαβάστε περισσότερα για την κατάψυξη ωαρίων και για να αξιοποιήσετε το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας στο: cryos.cy/eggfreezing
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις