ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίδακτρα γηγενών φοιτητών στα αγγλικά πανεπιστήμια για τους Ευρωπαίους με δικαίωμα διαμονής στο ΗΒ

Δίδακτρα γηγενών φοιτητών στα αγγλικά πανεπιστήμια για τους Ευρωπαίους με δικαίωμα διαμονής στο ΗΒ

Οι Κύπριοι και λοιποί επίδοξοι φοιτητές που είναι υπήκοοι χωρών-μελών της ΕΕ θα έχουν δικαίωμα να πληρώνουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν στα πανεπιστήμια της Αγγλίας οι γηγενείς φοιτητές για κύκλο σπουδών που αρχίζει από το φθινόπωρο του 2021, εφόσον έχουν αποκτήσει ή έχουν κάνει έγκυρη αίτηση για δικαίωμα διαμονής στο Ην. Βασίλειο.

Τα δίδακτρα των γηγενών φοιτητών σε αρκετές περιπτώσεις είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα δίδακτρα για τους διεθνείς φοιτητές, στους οποίους πλέον μετά από το Brexit υπάγονται και οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ.

Ο επικαιροποιημένος οδηγός του Συμβουλίου Διεθνών Φοιτητικών Υποθέσεων ΗΒ (UKCISA) αναφέρει πως για να δικαιούται ένας Ευρωπαίος υπήκοος να σπουδάσει σε αγγλικό πανεπιστήμιο με τα «γηγενή δίδακτρα» θα πρέπει να είναι «άτομο με προστατευμένα δικαιώματα».

Όπως επεξηγείται, αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχει αποκτήσει το καθεστώς του «εγκατεστημένου» (settled) ή «προεγκατεστημένου» (pre-settled) κατοίκου, κάτι που προϋποθέτει ότι ήταν κάτοικος Ην. Βασιλείου πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Τα ίδια προστατευμένα δικαιώματα εξασφαλίζει και η έγκαιρη και έγκυρη αίτηση απόκτηση του settled ή του pre-settled status, έστω και αν ακόμα δεν έχει διεκπεραιωθεί από τις βρετανικές αρχές.

Τα υπόλοιπα απαραίτητα κριτήρια είναι να υπάρχει τριετής διαμονή στο Ην. Βασίλειο ή σε χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (όπως η Κύπρος) για τρία χρόνια πριν από την έναρξη του κύκλου σπουδών, χωρίς όμως ο κύριος λόγος διαμονής σε αυτή τη χώρα να είναι η πλήρης φοίτηση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Πρέπει επίσης ο κύκλος σπουδών που θα αρχίζει το φθινόπωρο του 2021 να διεξάγεται επί βρετανικού εδάφους.

Προσωρινή εξαίρεση υπό προϋποθέσεις ώστε οι επίδοξοι φοιτητές υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών να δικαιούνται τα χαμηλότερα δίδακτρα γίνεται έως το 2028 για παιδιά που έχουν γονέα με βρετανική υπηκοότητα.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός περιέχει ειδική κατηγορία που επιτρέπει τη χρέωση των γηγενών διδάκτρων σε παιδιά Τούρκων εργαζομένων στο Ην. Βασίλειο, εφόσον τα παιδιά αυτά ζούσαν στη χώρα πριν από το τέλος του 2020.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top