Παράδειγμα του θετικού αποτελέσματος της συλλογικής δράσης μεταξύ Αρχών και εθελοντών αποτελεί η απελευθέρωση της μεγάλης πράσινης χελώνας με το όνομα Ιόλη, σύμφωνα με τον Παντελή Χαριλάου, Επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πίσω στο φυσικό της περιβάλλον η 'Ιόλη' - Η χελώνα που διέσωσαν επισκέπτες σε παραλία της περιοχής Λεμεσού.
Η Ιόλη απελευθερώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με τη βοήθεια του Τμήματος Περιβάλλοντος της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων και του Τμήματος Αλιείας.
Σε ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων αναφέρεται ότι «η χελώνα εντοπίστηκε απομονωμένη με αέρα παγιδευμένο στους πνεύμονες της στην παραλία Ζαπάλου, στα Δυτικά των Βάσεων, τον περασμένο Ιούλιο και διασώθηκε από εθελοντές με τη βοήθεια των Αρχών των ΒΒ».
Προστίθεται ότι «μετά από αποκατάσταση στο Κέντρο, του Τμήματος Αλιείας στο Μενεού, η χελώνα απελευθερώθηκε πίσω στη θάλασσα, στην παρουσία της Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Judith Garber, του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Κάδη, αξιωματούχων των Βρετανικών Βάσεων και εθελοντών που είχαν λάβει μέρος στη διάσωση».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η απελευθέρωση της Ιόλης, έλαβε επιπλέον σημασία καθώς σηματοδότησε την Παγκόσμια Ημέρα του Ωκεανού». Ο Παντελής Χαριλάου, Επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων ανέφερε ότι «αυτός ήταν ο τέλειος τρόπος για να ξεκινήσει η χελώνα το ταξίδι της πίσω στο φυσικό της περιβάλλον».
Ταυτόχρονα εξέφρασε χαρά και ικανοποίηση «που είδαμε την επιτυχημένη απελευθέρωση της χελώνας στο Κέντρο Αποκατάστασης στο Μενεού την Τρίτη. Η επιτυχημένη επιστροφή ενός τέτοιου, υπό απειλής εξαφάνισης, συμβολικού ζώου στο φυσικό του περιβάλλον, είναι υπέροχη είδηση».
Ο κ. Χαριλάου ανέφερε ακόμα ότι «μετά από μεγάλη φροντίδα από το Τμήμα Αλιείας, η απελευθέρωση της Ιόλης είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα του θετικού αποτελέσματος της συλλογικής δράσης μεταξύ Αρχών και εθελοντών».
«Χάριν στους περιβαλλοντικά ενημερωμένους χρήστες παραλιών, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στην δύσκολη διάσωση της χελώνας», είπε, τελικά η Ιόλη διασώθηκε με τη βοήθεια της Διοίκησης του Τμήματος Περιβάλλοντος και της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων, σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημείωσε επίσης ότι οι κύριοι στόχοι του Τμήματος Περιβάλλοντος των Βάσεων και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, είναι η συνεχής προώθηση τέτοιων κοινών δράσεων προς όφελος του ενδιαφέροντος διατήρησης του περιβάλλοντος της Κύπρου.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις