Την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας στη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (ΜΕD 7), τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση περί λύσης δύο κρατών.
«[Θ]α ήθελα να επαναδιατυπώσω την ισχυρή δέσμευσή μας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, πάντα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που είναι απολύτως δεσμευτικά για όλες τις πλευρές και απόλυτα ευθυγραμμισμένα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε, «συζήτηση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει όχι μόνο από την Κύπρο ή την Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά και από κάθε μέλος της ΕΕ, διότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
«Δεν θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει μια εποικοδομητική συζήτηση επί του θέματος εάν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ξεκινήσουν από αυτή την θέση», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τη Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει ανοικτή στη θετική ατζέντα «κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για να χρησιμοποιήσω τις φράσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Μαρτίου». «Και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα ζητήματα της ατζέντας της Συνόδου, τα οποία περιλαμβάνουν τη διαχείριση της πανδημίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU), την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, το ευρωπαϊκό πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, την μετανάστευση, και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Λιβύης.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την ομιλία του, στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου, αναφέρθηκε στη σημασία ενίσχυσης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της διαρκούς αποκλιμάκωσης και του σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο.
«Αυτός πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των σχέσεών μας με την Τουρκία. Η αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο παραμένει ισχυρή όσο ποτέ και εμείς δεσμευμένοι σε μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, βάσει της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις