ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Θα επιστρέψουν τα αυστηρά μέτρα τον Σεπτέμβριο; - Τι θα φέρει το τέταρτο κύμα

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Θα επιστρέψουν τα αυστηρά μέτρα τον Σεπτέμβριο; - Τι θα φέρει το τέταρτο κύμα

Η εξομάλυνση της επιδημιολογικής εικόνας -ακόμη και μετά την άρση των πλείστων περιοριστικών μέτρων- μετά τη γιορτινή περίοδο του Πάσχα έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας στις τάξεις των πολιτών, οι οποίοι νιώθουν να επιστρέφουν μεθοδικά στην κανονικότητα. 

Από πλευράς ειδικών, επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας αλλά και Υπουργείου Υγείας, έχει εκφραστεί συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και χαμόγελα, τονίζοντας όμως πάντοτε τον κίνδυνο πισωγυρίσματος και υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία πως παρά τη βελτίωση, δεν έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοιό. 

Το τελευταίο διάστημα και ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αποκλιμάκωση των μέτρων (έχοντας φτάσει να καταργήσουμε μηνύματα για κατ'εξαίρεση μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ έχουν επαναλειτουργήσει ακόμη και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης 15 μήνες μετά) παραδόξως οι δηλώσεις και αναφορές που αφορούν σε ενδεχόμενο τέταρτο κύμα το φθινόπωρο αυξάνονται. 

Η πραγματικότητα βρίσκεται λογικά κάπου στη μέση αφού γίνεται και μία συντονισμένη προσπάθεια να συνεχίσουν να τηρούνται πρωτόκολλα και μέτρα αποστασιοποίησης παρά την σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Υπάρχει γενικά η τάση στον άνθρωπο -και είναι απόλυτα φυσιολογικό- να χαλαρώνει όταν νιώθει να βγαίνει από ένα 'τέλμα'. 

Από την άλλη οι δηλώσεις και οι 'διαρροές' και αναφορές για τέταρτο κύμα δε μπορούν να περάσουν αψήφιστα. Είναι μάλιστα πολύ νωπά, παραδείγματα χωρών, οι οποίες έφτασαν σε μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη (Χιλή) ή σε σχεδόν καθολική κάλυψη (Σευχέλλες, η χώρα κατ'αναλογία με τη μεγαλύτερη κάλυψη) με τις 2 χώρες να αναγκάζονται να προβούν σε lockdown παρά το 60%+ ή το 90%+ του κοινού που φρόντισε να προστατευθεί, βοηθώντας να χτιστεί το τείχος ανοσίας. 

Εάν λάβουμε υπόψην όλα τα προαναφερθέντα, θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει ήδη ξεκινήσει η 'προετοιμασία' για το σοβαρό ενδεχόμενο του τέταρτου κύματος με τους ειδικούς να προσπαθούν να προειδοποιήσουν. Ο μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας αφορά τις συνεχείς μεταλλάξεις που καθιστούν τον ιό πιο μεταδοτικό και πολλές φορές πιο θανατηφόρο (βλέπε ινδική μετάλλαξη). 

Δεν πρέπει λοιπόν να προκαλέσει εντύπωση, ενδεχόμενο πισωγύρισμα και επιβάρυνση της επιδημιολογικής μας εικόνας να οδηγήσει σε μοτίβο περιοριστικών μέτρων εώς ότου τεθεί εκ νέου υπό έλεγχο η κατάσταση. Άλλωστε, έχει τονιστεί πολλάκις πως ο κυριότερος στόχος και σκοπός των μέτρων είναι η διαφύλαξη του συστήματος υγείας, κάτι που σε τεράστιο βαθμό έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top