ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Covid-free καλοκαίρι και έξαρση το φθινόπωρο - Νέα μέτρα, καμπανάκι και ανησυχία

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Covid-free καλοκαίρι και έξαρση το φθινόπωρο - Νέα μέτρα, καμπανάκι και ανησυχία

Συνεχίζεται το... σκωτσέζικο ντους στις τάξεις της ψυχολογίας των πολιτών αφού η κατάσταση με την εξέλιξη της πανδημίας συνεχίζει να θεωρείται εξαιρετικά ευμετάβλητη. 

Από το καθολικό lockdown στην περίοδο των Πασχαλινών εορτών, περάσαμε στην έναρξη της φάσης αποκλιμάκωσης. Η γεωμετρική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε συνάρτηση με τους γοργούς ρυθμούς εφαρμογής του εμβολιαστικού πλάνου ξεκίνησε να δημιουργεί τις προσδοκίες για επάνοδο στην απόλυτη κανονικότητα. 

Του Ανδρέα Κόκκινου

Οι χαλαρώσεις συνέχισαν (μέχρι και προχθές, Τετάρτη 16 Ιουνίου) να μοιράζονται απλόχερα, με αρκετές εξ'αυτών να δίνονται εκτάκτως και χωρίς να έχουν προαναγγελθεί (όπως η αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση, ή η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα) αφού θεωρήθηκε πως η μείωση των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και η παράλληλη ανακούφιση των νοσηλευτηρίων -που δέχτηκαν για ένα διάστημα ασύμμετρες πιέσης φέρνοντας καμπανάκι- ευνοούν την περαιτέρω αποκλιμάκωση. 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Θα επιστρέψουν τα αυστηρά μέτρα τον Σεπτέμβριο; - Τι θα φέρει το τέταρτο κύμα

Πλέον με την καθημερινότητα να προσεγγίζει σε διάφορους τομείς την προ πανδημίας κανονικότητα και τους πολίτες να 'ξεδίνουν' μετά την τεράστιο ψυχολογική κόπωση και ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν λόγω των συνεχόμενεων αυστηρών περιοριστικών μέτρων, πρόλαβε να δημιουργηθεί κλίμα ευφορίας, βλέποντας φως στην άκρη του τούνελ. 

Τις τελευταίες ημέρες παρ'όλα αυτά γίνονται συνεχείς αναφορές στο ενδεχόμενο καθόδου τέταρτου κύματος (νέας, δηλαδή, έξαρσης κρουσμάτων) με το φθινόπωρο να σηματοδοτεί την 'επιστροφή' της πανδημίας σε προηγούμενους ρυθμούς. Υπό το φόβο των στελεχών και μεταλλάξεων που δημιουργήθηκαν ή θα δημιουργηθούν (με πρώτη και 'καλύτερη' την ινδική) αλλά και με την αλλαγή του καιρού (κάτι που προυποθέτει την επαναφορά σε κλειστούς χώρους, κλειστά παράθυρα και γενικότερα κακό εξαερισμό χώρου και συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και υποστατικά) οι ειδικοί προειδοποιούν πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον Covid-19.

Η στασιμότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες και το μειωμένο ενδιαφέρον για ραντεβού εμβολιασμού φαίνεται να βάζουν 'στον πάγο' τους φρενήρεις ρυθμούς που παρατηρήθηκαν προ-μηνός, όμως παρ'όλα αυτά η χώρα μας φαίνεται να αγγίζει το πολυπόθητο 65% της κάλυψης.

Ακόμη και έτσι, το τείχος ανοσίας δε θεωρείται βέβαιο πως αρκεί για να προστατέψει από ενδεχόμενο νέο κύμα αφού υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα (Σευχέλλες, Χιλή) χωρών που παρά την μεγάλη -εώς τεράστια- κάλυψη παρουσίασαν έξαρση και προχώρησαν σε νέο lockdown. 

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται ενώπιον μας, είναι καθαρά πόσο έτοιμοι θα παρουσιαστούμε σε τυχόν -απευκταία- έξαρση της πανδημίας στο νησί, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί σε ποιο βαθμό θα μας επηρεάσει. Η λήψη μέτρων καθώς και η ενδεχόμενη αυστηρότητά τους θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέγεθος του πλήγματος που μπορεί να προκαλέσει το ερχόμενο φθινόπωρο με τους ειδικούς να βρίσκονται ήδη σε μελέτη επί τω έργω. 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top