Το ενδεχόμενο περαιτέρω αναστολής των εκποιήσεων πέραν του τέλους Ιουλίου, σε συνδυασμό με το πότε θα συζητηθούν οι 13 προτάσεις νόμου για το θέμα, η συζήτηση των εναρμονιστικών νομοσχεδίων που βάσει των υποχρεώσεων της Κύπρου έναντι της ΕΕ πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές, αλλά και τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που σχετίζονται με τον Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, είναι τα θέματα που τέθηκαν κατά τον προγραμματισμό της πρώτης συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών υπό τη νέα της σύνθεση.
Αρχίζοντας τη συνεδρία, η πρόεδρος της επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αφού καλωσόρισε τα νέα μέλη της επιτροπής είπε πως στόχο είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση των εναρμονιστικών νομοσχεδίων που πρέπει να θεσπιστούν μέχρι το τέλος Ιουλίου. Όπως αναφέρθηκε πρόκειται για τρία νομοσχέδια, τα οποία είχαν κατατεθεί λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις εκλογές και δεν υπήρχε επαρκής χρόνος συζήτησης.
«Η δική μου η πρόθεση είναι να ολοκληρώσουμε όλα τα εναρμονιστικά νομοσχέδια μέχρι 31 Ιουλίου για να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα», είπε η κ. Ερωτοκρίτου.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης είπε πως ενόψει του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι εισήγηση του κόμματος όπως πριν την ολοκλήρωση των εργασιών για τις θερινές διακοπές ή αμέσως μετά να πραγματοποιηθεί μια ειδική συνεδρία της Επιτροπής για να υπάρξει πλήρης και λεπτομερείς ενημέρωση για το Σχέδιο, αν και τα ζητήματα του Σχεδίου δεν αφορούν μόνο στη επιτροπή Οικονομικών.
«Θεωρώ πως (το Σχέδιο) είναι η υπέρτατη προτεραιότητα ως Βουλή την επόμενη περίοδο», είπε και ζήτησε επίσης από την Γραμματεία της επιτροπής ένα ολοκληρωμένο κατάλογο για το σύνολο των εκκρεμοτήτων ενώπιον της Επιτροπής.
Παίρνοντας το λόγο, ο Άριστος Δαμιανού υπέδειξε πως με βάση την πληροφόρηση υπάρχουν δύο Ολομέλειες πλην της συνεδρίας για τις μαύρες επετείους και ότι θα ήταν ορθό να γίνει μια προτεραιοποίηση των ζητημάτων, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μπουν πολλά ζητήματα απλά για να φύγουν από το πινάκιο της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αιτήματα αναβολής ενώπιον της Ολομέλειας.
Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Σωτήρης Ιωάννου είπε πως το κόμμα θα καταθέσει πρόταση νόμου για νέα αναστολή των εκποιήσεων, χωρίς να δώσει καταληκτική ημερομηνία. «Θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα για να μην αφήσουμε κόσμο εκτεθειμένο», είπε.
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Ηλίας Μυριάνθους αναφέρθηκε στις 16 προτάσεις νόμου η συζήτηση των οποίων είχε μετατεθεί από την Ολομέλεια και πρόσθεσε ότι η εξέτασή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί αν είναι δυνατόν πριν το κλείσιμο της Βουλής.
«Αν όχι θα πρέπει η πρόταση ΔΗΚΟ και ΑΕΚΛ για αναστολή εκποιήσεων να πάρει περαιτέρω παράταση μέχρι την έναρξη των εργασιών της Βουλής, το Φθινόπωρο», είπε, προσθέτοντας ότι στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να γίνει μια άτυπη συζήτηση επί των προτάσεων για ενδεχόμενη ενοποίησή τους.
Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, της Δημοκρατικής Παράταξης, είπε πως θα πρέπει να εξεταστεί αν είναι εφικτή η νέα παράταση των εκποιήσεων έτσι ώστε να δοθεί χρόνος να συζητηθούν τα σχέδια που εκπονούνται στο Υπουργείο Οικονομικών για τις ευάλωτες ομάδες και δεδομένης της επισήμανσης από το ΥΠΟΙΚ ότι η μη αλλαγή του πλαισίου των εκποιήσεων αποτελεί κόκκινη γραμμή.
Τέλος, ο Σταύρος Παπαδούρης του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αναφέρθηκε στις προτάσεις νόμου για το πλαίσιο των εκποιήσεων σε συνδυασμό με το θέμα της αδειοδότησης της ΚΕΔΙΠΕΣ από την ΓΔ Ανταγωνισμού ως «κακή τράπεζα» για όλο το τραπεζικό σύστημα και πρόσθεσε πως θα ήταν καλό αν ενεργοποιηθεί η ΚΕΔΙΠΕΣ μέχρι το τέλος Ιουλίου.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις