ΠΑΡΑ-THEMA

Δυο στρατόπεδα ή ένα; Ο διχασμός πολιτών και το ένα και μοναδικό αδιαπραγμάτευτο υπέρτατο αγαθό

Δυο στρατόπεδα ή ένα; Ο διχασμός πολιτών και το ένα και μοναδικό αδιαπραγμάτευτο υπέρτατο αγαθό

Πέρασε ένας χρόνος και κάτι, απο τότε που η λέξη Πανδημία και η λέξη Κορωνοϊος ενσωματώθηκε για το καλά στο λεξιλόγιο μας.

Ζήσαμε στιγμές που ακόμα και αν κάποιος θα το έλεγε θα τον βγάζαμε τρελο. Νιώσαμε συναισθήματα που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν, φόβος , αγωνία, θλίψη, θυμός, χαρά, αυτογνωσία, αγάπη.

Της Έλενας Τσιακούπη

 Δοκιμάστηκαν συμπεριφορές, υπομονές, αντοχές, αξίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Τα μέτρα κάποιους τους έδωσαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, τους άλλους γύρω τους, να έρθουν κάποιοι πιο κοντά με τα άτομα που ζούνε μαζί και άλλους τους έδωσαν την ευκαιρία να αποφασίσουν τι θέλουν ή όχι στη ζωή τους.

Υπήρξαν στιγμές απογοήτευσης, φόβου για το άγνωστο για το μέλλον τόσο οικονομικά όσο και σε θέματα υγείας.

Υπήρξαν αντιδράσεις, για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτό της ελευθερίας. Υπήρξαν όμως και άνθρωποι που κατανόησαν το πιο αυτονόητο, αυτό που πολλοί έχουν ως δεδομένο και δεν είναι. Το υψιστό, υπέρτατο αγαθό. Το δικαίωμα στη ζωή.

Οπως αναφέρεται και σε μια εργασία ενός φοιτητή :

"Η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και συνάμα προστατεύεται απο το νόμο ως τέτοιο, με την ανάλογη επιμέλεια και βαρύτητα. Το πιο επώδυνο έγκλημα που μπορεί να διαπραχθεί εντός του οργανωμένου κοινωνικού συνόλου ήταν και παραμένει η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής. Στη ζωή μας υπάρχουν πολλά αντικείμενα, γεγονότα και αξίες που λογίζονται ως αγαθά.

 Η ευτυχία, η αγάπη, η αξιοπρέπεια, η ελευθερία είναι ιδανικά που ορίζουν και διαμορφώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά κανένα δε θεωρείται θεμελιωδέστερο της ζωής. Η ζωή είναι η απόλυτη αξία, η οποία περικλύει όλες τις άλλες και είναι λογικά, χρονικά και οντολογικά προγενέστερη όλων. Προηγείται κατ'αξία ιεραρχικά απο όλα τα άλλα , αφού είναι το θεμελιο-πυρήνας των ατομικών και ο υπαρκτικός λόγος όλων των υπερατομικών έννομων αγαθών.

Οι υπόλοιπες έπονται. Δε μπορεί κανείς να είναι ελεύθερος ή ευτυχής πριν γεννηθεί, ούτε αξιοπρεπής εαν δεν είναι οντότητα υπαρκτή σε χώρο και χρόνο."

Η πανδημία έφερε μια σειρά απο μέτρα που για κάποιους θεωρούνται στέρηση ελευθερίας, για κάποιους όμως είναι το υπέρτατο δικαίωμα στη ζωή. Η αξία της ζωής δεν διαπραγματεύεται και προστατεύεται απο το νόμο. Για αυτό και κάθε κράτος οφείλει σε περιπτώσεις πανδημίας ή απειλής της ανθρώπινης ζωής να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο , σε αυτή τη φάση την δημόσια υγεία.  Το αγαθό της δημόσιας υγείας υπερέχει όλων, είναι υπέρτατο και μη διαπραγματεύσιμο. Δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του.  

Αυτό προέχει, γιατί απλούστατα χωρίς αυτό όλα παραλύουν, έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Χωρίς δημόσια υγεία ούτε οικονομία υφίσταται, ούτε παραγωγή μπορεί να διατηρηθεί, ούτε τράπεζες βεβαίως να επιβιώσουν. Και αυτό το ζήσαμε όχι μια αλλα τρεις φορές με το lockdown.

Τα lockdown αναγκάστηκαν να αποφασιστούν σε όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς η μετάδοση του ιου απειλούσε ζωές ( το υπέρτατο αγαθό). 

Οι επιδημιολόγοι συνεχώς έκαναν εκκλήσεις για τα πιο απλά  "Φοράτε μάσκα, πλένετε συχνά χέρια, κρατάτε απόσταση" . Και όμως μερίδα πολιτών μη τηρώντας τα βασικά μέτρα, έφερε κράτη και κυβερνήσεις μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα με συνέπειες πιο εκτενέστερες απο αυτά που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί.

Αυτή η μερίδα πολιτών, συνομοσιολόγων κτλ , στέρησε τη ζωή σε εκατοντάδες πολίτες ,παρέλυσε οικονομικά κράτη και δημιούργησε το διχασμό. 

Οι αντιδράσεις σε ένα σημείο είναι λογικές, καθώς ζούμε πρωτόγνωρα γεγονότα, ωστόσο οι αντιδράσεις που με την συμπεριφορά τους προκαλούν και εμποδίζουν τη μη σωστή λειτουργία ενός κράτους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

Είτε είσαι εμβολιασμένος, είτε είσαι ανεμβολιάστος. Είτε θες να εμβολιαστείς είτε όχι, αυτο είναι δικαίωμα σου και είναι σεβαστό. Δε θα σε κρίνει κανείς για αυτό. Αυτό όμως που θα σου καταλογιστεί και για το οποίο θα κριθείς, είναι η ασυνέπεια σου με τη συμπεριφορά σου απέναντι στη δημόσια υγεία και απέναντι στο δικαίωμα να ζήσει ένας άλλος συνάνθρωπος σου. Μην εμβολιαστείς αν δεν θέλεις, αυτό έχει να κάνει με την δική σου ζωή, ωστόσο μην προκαλείς με τη συμπεριφορά σου, δηλαδή να κυκλοφορείς χωρίς μάσκα, να μην κάνεις rapid test, να μην κρατάς αποστάσεις, να μην πλένεις συχνά τα χέρια όταν έρχεσαι σε επαφή με άλλο κόσμο. Διότι σε αυτο το σημείο θεωρείσαι εν δυνάμει απειλή για την υγεία ενός συνανθρώπου σου.

Τελικά ποιο στρατόπεδο θα διαλέξεις πριν αντιδράσεις; Για ποια ελευθερία σου μιλάς και ανθρώπινα δικαιώματα όταν δίπλα σου και εξαιτίας σου χάνεται μια ζωή; 

Να μην ξεχνάμε πως σε μια δημοκρατική χώρα, τα δικαιώματα μας σταματούν εκεί που ξεκινούν τα δικαιώματα του άλλου και όπως αναφέρεται στην αρχή, το υπέρτατο αγαθό και δικαίωμα είναι η ζωή. 

Μη στερείς τη ζωή ενός άλλου για λίγες στιγμές διασκέδασης. Οσο πιο συντομα όλοι βοηθήσουμε ο ένας τον αλλο στη ζωή, τόσο πιο σύντομα θα επιστρέψουμε στους ρυθμούς διασκέδασης του παρελθόντος.

Τελικά στο τέλος της ημέρας ποιο στρατόπεδο θα διαλέξεις; Είτε εμβολιαστείς είτε όχι. Το κοινό στρατόπεδο για ένα καλύτερο μέλλον για όλους ή το διχασμό που απλά θα παρατείνει όλο αυτό που ζουμε;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top