Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να χαθούν, μέσα στις πύρινες φλόγες, τέσσερις άνθρωποι, εργάτες του μόχθου και της γης, καθώς κι ένας τεράστιος πράσινος πνεύμονας για την ορεινή Λεμεσό, η οποία συνεχίζει να μετρά τις πληγές της και σαν φοίνικας να προσδοκεί ν’ αναγεννηθεί από τις στάχτες της.
Η μανία της φωτιάς, που θέριεψε το μεσημέρι του Σαββάτου από περιβόλι στον Αρακαπά, άφησε πίσω της μια ανείπωτη τραγωδία με τέσσερις νεκρούς, ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, οικογένειες χωρίς στέγη, καμένα ζώα, υποστατικά και οχήματα, προβλήματα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης και μια απέραντη θλίψη.
Το ΚΥΠΕ μετέβη στις πληγείσες περιοχές της ορεινής Λεμεσού, ξεκινώντας από την Ακαπνού και ακολούθως τον Αρακαπά και την Επταγώνια, και κατέγραψε τα όσα άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα, τόσο μέσα από δηλώσεις ανθρώπων που έζησαν από κοντά τον εφιάλτη, αλλά και μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, που μαρτυρούν την απόλυτη καταστροφή.
Πάντως, τίποτα δεν προμηνύει αυτό που κάποιος θα αντικρίσει καθώς κινείται βόρεια από την έξοδο της Παρεκκλησιάς. Λίγο μετά το Κελλάκι και καθώς ο δρόμος κατηφορίζει επί της λεωφόρου Δημήτρη Χριστόφια, ξεπροβάλλει μια καταθλιπτική, τρομακτική εικόνα, καθώς το πράσινο διαδέχεται στάχτη και αποκαΐδια, ενώ στον αέρα συνεχίζει να μυρίζει η καμένη γη.
Πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και οχήματα, που τις προηγούμενες μέρες έδιναν μια άνιση μάχη με τις πύρινες φλόγες, περιπολούν τις πληγείσες περιοχές, καθώς μικρές αναζωπυρώσεις απειλούν ν’ αποτελειώσουν ό,τι δεν πρόλαβε η καταστροφική φωτιά.
Ο Συντηρητής Δασών Α΄ στο Τμήμα Δασών Λοϊζος Κωνσταντίνου είπε στο ΚΥΠΕ ότι από την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, βλέποντας τις συνθήκες που επικρατούσαν και λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες που συνέδραμαν ώστε αυτή να πάρει τεράστιες διαστάσεις, αποφασίστηκε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο « Ήφαιστος», για τις δασικές πυρκαγιές.
«Κατόπιν συνήλθε η υπουργική ομάδα διαχείρισης κρίσεων. Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών ορίζεται ως υπεύθυνος πυρκαγιάς και πλέον εφαρμόζεται το σχέδιο, όπως προβλέπεται . Με οδηγίες του Διευθυντή γίνεται κατάσβεση της πυρκαγιάς», εξηγεί.
Ήταν, συνεχίζει, μια κατάσταση πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα, «οι άνεμοι που φυσούσαν ευνόησαν πάρα πολύ την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς. Σε μερικές ώρες (η φωτιά) κινήθηκε από τον Αρακαπά μέσα σε οκτώ κοινότητες και κατέκαψε περίπου 55 τετραγωνικά χλμ άγριας βλάστησης και έκανε το έργο της πυρόσβεσης πάρα πολύ δύσκολο».
Όπως είπε, «κατά την διάρκεια της ημέρας (του Σαββάτου), που έπνεαν οι δυνατοί άνεμοι, ήταν πολύ δύσκολο να προσεγγίσουμε, όπως και για τα πτητικά μέσα. Όμως κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν τιτάνιες προσπάθειες από το προσωπικό μας, υπεράνθρωπες, και καταφέραμε μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής να την θέσουμε υπό μερικό έλεγχο, που αυτό σημαίνει ότι περιορίσαμε την εξάπλωση της, σταθεροποιήσαμε την περίμετρο και ξεκινήσαμε να την ασφαλίζουμε για να μην επεκταθεί».
«Κινείτο με τεράστια ταχύτητα. Ήταν ίσως η χειρότερη πυρκαγιά που είχαμε στην Κύπρο μέχρι σήμερα και για μας ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ήταν μια κόλαση πυρός. Αυτό έχουμε να πούμε μόνο», συμπλήρωσε.
Από το πρωί της Δευτέρας, υπέδειξε ο κ. Κωνσταντίνου, η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, ωστόσο σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της. «Υπάρχουν πολύ μικρές αναζωπυρώσεις, οι οποίες δεν εμπνέουν καμία ανησυχία. Πρέπει, όμως, να είμαστε σε εγρήγορση, διότι οι συνθήκες είναι απρόβλεπτες, δεν μπορεί να ξέρει κανείς πως θα εξελιχθεί μελλοντικά», σημείωσε.
Ερωτηθείς μέχρι πότε θα παραμείνουν δυνάμεις πυρόσβεσης στις πληγείσες περιοχές, είπε ότι οπωσδήποτε μέχρι σήμερα, Τρίτη, και πρόσθεσε ότι θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση κι αν κρίνεται πλήρως ασφαλής, οι δυνάμεις θα αποχωρήσουν. «Αν υπάρχει έστω και η παραμικρή αμφιβολία ότι μπορεί να έχουμε νέα εστία θα παραμείνουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεκινήσει ξανά οποιαδήποτε εστία», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση κατά πόσο θα συνεχιστούν προληπτικά περιπολίες, ο Συντηρητής Δασών είπε ότι, μετά που τίθεται υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά, οι δυνάμεις κατανέμονται περιμετρικά και περιπολούν επί 24ώρου βάσεως, εντοπίζοντας κάποιες εστίες οι οποίες είναι ύποπτες για επέκταση και κατασβήνονται, ενώ υπάρχει μια συνεχής κινητοποίηση του προσωπικού «έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε στην φωτιά να ξαναπάρει μεγάλες διαστάσεις και να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο».
Πέραν των βασικών υπηρεσιών πυρόσβεσης, καθοριστική κρίθηκε η συμβολή της Πολιτικής Άμυνας, η οποία για ακόμη μια φορά ανταποκρίθηκε σε μια δύσκολη και εφιαλτική όπως αποδείχθηκε κατάσταση.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η αναπληρώτρια Διευθύντρια της Πολιτικής Άμυνας Λεμεσού Ολύβια Μιχαηλίδου, «συνεχίζουμε να είμαστε σε στενή συνεργασία με τον Επίτροπο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τις κοινοτικές Αρχές, για τη διάθεση ειδών άμεσης ανάγκης στους πληγέντες».
«Ταυτόχρονα, τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα, ομάδες μας διενεργούν περιπολίες για εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων και κατάσβεση τους, αλλά κυρίως και για την επαφή με τους κατοίκους των κοινοτήτων που έχουν πληγεί, ώστε ανά πάσα στιγμή, οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει, να γίνουν οι ανάλογες διευθετήσεις για να μπορέσει να παρασχεθεί η απαιτούμενη βοήθεια», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Μιχαηλίδου είπε πως οι περιπολίες ήταν κατά κύριο λόγο από την Πολιτική Άμυνα των επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας, ωστόσο, «χρειάστηκε να συνδράμει σε αρκετές περιπτώσεις, ενισχυτικά προς το έργο, και η Λευκωσία».
Οι δραματικές ώρες που πέρασαν οι κάτοικοι της περιοχής των κοινοτήτων της ορεινής Λεμεσού, ιδιαίτερα στον Αρακαπά, στην Ακαπνού και στην Επταγώνια, καταγράφονται μέσα από τις δηλώσεις των κοινοταρχών.
Ο κοινοτάρχης Ακαπνού, Χάρης Αναστασιάδης, μας ανέφερε πως το Σάββατο ξημέρωσε μια τραγική μέρα. «Βλέπαμε τις φλόγες, βλέπαμε τον άνεμο, βλέπαμε να πηγαίνει ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά. Δεν ξέραμε τι θα γίνει», είπε.
« Η πυρκαγιά έπιασε πρώτα τα υψώματα πάνω και μετά ξεκίνησε προς τα κάτω, προς το χωριό μας. Για αυτό είμαστε τυχεροί», πρόσθεσε και σημείωσε ότι κάηκαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, θερμοκήπια, υποστατικά, γεωργικές αποθήκες, ενώ δεν υπήρχε ηλεκτροδότηση και ύδρευση.
«Σήμερα (Δευτέρα) που ξύπνησα και είδα την καταστροφή, το θέαμα είναι θλιβερό. Την μαυρίλα που βλέπεις παντού. Τα βουνά από πάνω ήταν όλα πράσινα. Βλέπαμε τα πεύκα, τώρα βλέπουμε μια καταστροφή» συνέχισε και ευχαρίστησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις και όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες για τη βοήθεια τους.
Την ίδια ώρα κάλεσε την Κυβέρνηση να συμπαρασταθεί στους γεωργούς και να τους ενισχύσει οικονομικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχει άνθρωπο που μου είπε ότι έχει 100 χιλιάδες ευρώ ζημιά, μια οικογένεια που όλη η ζήση της είναι η γεωργία και πρέπει άμεσα να τους βοηθήσει».
Ζήτησε, επίσης, από το κράτος, αυστηρότερα μέτρα προς όλους όσοι, εσκεμμένα και μη, προκαλούν με τις ενέργειες τους τέτοιες καταστροφικές πυρκαγιές.
Στην πλατεία της κοινότητας Αρακαπά, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο κοινωνικό παντοπωλείο, βρίσκουμε τον κοινοτάρχη, Βάσο Βασιλείου, ο οποίος συντονίζει τις προσπάθειες της κοινότητας.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, «κάθε μέρα που περνά, κάθε μέρα που βλέπουμε αυτό το μαύρο που βλέπετε και εσείς γύρω μας, μας φαίνεται πιο μαύρο».
«Βιώνουμε μια τραγωδία, αλλά πρέπει να ξαναβρούμε το κουράγιο μας, να ξαναζωντανέψουμε και να ξεκινήσουμε να αναγεννούμε το χωριό μας. Έτσι πρέπει να κάνουμε, έτσι επιβάλλεται» είπε και πρόσθεσε ότι πρώτο μέλημα είναι η επιβίωση των χωριανών, «να μην τους λείψει τίποτε ώσπου να επανέλθει ο Αρακαπάς στην προηγούμενη θέση που βρισκόταν και μετά βλέπουμε για τα βουνά μας που κάηκαν και όλα να τα ξαναφέρουμε πίσω».
Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι εντός της ημέρας θα μπορέσει να ηλεκτροδοτηθεί και να υδροδοτηθεί πλήρως η κοινότητα.
Ερωτηθείς πόσα άτομα έχουν επηρεαστεί από την φωτιά, ο κ. Βασιλείου είπε ότι όλος σχεδόν ο κόσμος έχει επηρεαστεί και πως αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι οικογένειες των έντεκα κατοικιών της κοινότητας που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Σημείωσε ακόμη ότι ο Υπουργός Γεωργίας και ο Υπουργός Εσωτερικών θα βρίσκονται το μεσημέρι της Τρίτης στην κοινότητα, όπου θα γίνει συζήτηση για την κατάσταση, με όλους τους κοινοτάρχες της περιοχής.
Υπογράμμισε, παράλληλα, την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου για προσφορά βοήθειας, αναφέροντας ότι «η αγάπη του κόσμου μας έχει πνίξει στην κυριολεξία». «Δεν περιμέναμε τόση αγάπη από όλη την Κύπρο. Μας στέλνουν είδη πρώτης ανάγκης και είμαι συγκινημένος και θέλω να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους», είπε.
Βαθιά συγκινημένος και ο Κοινοτάρχης Επταγώνιας, Παναγιώτης Τσολάκης, ευχαριστεί για την ανταπόκριση του κόσμου και περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε η κοινότητα.
Όπως μας ανέφερε, το Σάββατο ήταν μια δραματική κατάσταση « ήταν τόσο δυνατός ο αέρας, που σε χρόνο ρεκόρ είχαν αναπτυχθεί τόσες πολλές εστίες φωτιάς που κανένας δεν μπορούσε να τις ελέγξει» .
«Και είχαμε την ατυχία, τα δύο πυροσβεστικά οχήματα του Πυροσβεστικού Σταθμού της Επταγώνιας να έλειπαν στην Παρεκκλησιά (για κατάσβεση φωτιάς)» είπε, ενώ σημείωσε πως, μέχρι την άφιξη τους ήταν πλέον αργά, καθώς η φωτιά επεκτάθηκε σε πολλά σημεία.
«Έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, έκαναν ότι μπορούσαν. Έστειλαν τα πάντα εδώ πέρα, αλλά δεν ελεγχόταν με τίποτε. Ήταν πολύ δύσκολη μέρα και νύχτα», υποδεικνύει ο κ.Τσολάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η φωτιά μεταδιδόταν αστραπιαία «εκατό-εκατό μέτρα, χωρίς να υπάρχει επαφή, διότι όταν αέρας μετέφερε κάτι, αμέσως ξεκινούσε νέα εστία».
Δυστυχώς, σημειώνει, η περιοχή έχει γίνει «κρανίου τόπος», έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 10 κατοικίες, ενώ δυο υπέστησαν ζημιές. Ζημιές υπέστη και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ενώ έχουν καταστραφεί δυο συσκευαστήρια μελισσοκομίας, μία κτηνοτροφική μονάδα, αλλά και ο Πυροσβεστικός Σταθμός.
Ο τελευταίος, υπενθύμισε, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μαζί με τα δυο ιδιωτικά αυτοκίνητα των πυροσβεστών που την ώρα εκείνη βρίσκονταν εκτός για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ σε ερώτηση κατά πόσο θα ξανακτιστεί, ανέφερε πως εταιρεία προσφέρθηκε να αναλάβει τα έξοδα για νέο Πυροσβεστικό Σταθμό στον παρακαμπτήριο δρόμο Κελλακίου – Επταγώνιας.
Σε ερώτηση για την ανταπόκριση του κόσμου της Κύπρου για βοήθεια, ο κ. Τσολάκης λύγισε και με δάκρυα στα μάτια είπε ότι αυτό ήταν άνευ προηγουμένου και ότι δεν έχει ξαναγίνει αυτή η προσπάθεια που γίνεται από όλο τον κόσμο, οργανώσεις, σωματεία, κλπ.
«Με συγκινεί η προσπάθεια του κόσμου, η αλληλεγγύη που έχει ο κόσμος γενικά για να βοηθήσει . Αυτό είναι ανθρώπινο και πιστεύω ανήκει στην ελληνικότητα του κόσμου και στην χριστιανοσύνη. Τα μηνύματα που έχω πάρει και τα τηλεφωνήματα από όλη την περιφέρεια είναι πολύ καλό και μακάρι να είναι όλος ο κόσμος το ίδιο», πρόσθεσε.
Από τη φωτιά δεν γλίτωσε ούτε ο εξοπλισμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, καθώς μετασχηματιστές, καλώδια και ξύλινοι πάσσαλοι παραδόθηκαν στις φλόγες.
Ο αναπληρωτής Διευθυντής της ΑΗΚ στην Επαρχία Λεμεσού, Θάσος Θεοδοσίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ξεκίνησε και συνεχίζεται, γιατί, «πραγματικά μιλούμε για την μεγαλύτερη έκταση ζημιάς που έγινε, εκτός από το γεγονός ότι εμπλέκει όλες αυτές τις κοινότητες, όσον αφορά στην έκταση του δικτύου μας».
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, περίπου 350 πάσσαλοι έχουν καεί, όπως και 15 εναέριοι μετασχηματιστές, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι περιπολίες συνεχίζονται για εκτίμηση της κατάστασης.
«Προσωπικό μας, όχι μόνο της Λεμεσού, αλλά και από τα γραφεία της Λάρνακας, Λευκωσίας και Πάφου, έχουν ενισχύσει τα εναέρια δίκτυα μας και είναι μια γιγαντιαία προσπάθεια, με πάρα πολύ προσωπικό , η οποία εξελίσσεται από το βράδυ του Σαββάτου, κορυφώθηκε χθες (Κυριακή) και συνεχίζεται, ενώ οι πυρήνες των κοινοτήτων έχουν ηλεκτροδοτηθεί», πρόσθεσε.
Η προσπάθεια, συνέχισε ο κ. Θεοδοσίου, θα συνεχίζεται πιθανότατα μέχρι Πέμπτη και Παρασκευή «για να φτάσουμε στους τελευταίους μετασχηματιστές που μπορεί να είναι σε υψώματα βουνών για να φτάσουμε υδραντλίες, να φτάσουμε μεμονωμένα σπίτια του κόσμου που είναι κτισμένα , γιατί αντιλαμβάνεστε είναι τεράστια η ζημιά».
Η φονική πυρκαγιά του Σαββάτου άφησε λαβωμένη για ακόμα μια φορά την μικρή μας πατρίδα, η οποία καλείται να μαζέψει τα κομμάτια της και να βρει το κουράγιο να ξανακτίσει ό,τι γκρεμίστηκε και να αναγεννήσει ότι σκότωσε η πύρινη λαίλαπα. Η συγκινητική ανταπόκριση στο μεγάλο αυτό κακό, ανέδειξε ξανά τις αξίες της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας των ανθρώπων αυτού του τόπου και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας ότι και σε αυτή τη μάχη θα τα καταφέρουμε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις