Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η νύχτα της 11ης Μαΐου με τη «συν-συζήτηση» των Γιώργου Μπαμπινιώτη και Δημήτρη Νανόπουλου, ήταν κυριολεκτικά μια πρωτοφανής επιτυχία με πολλά μηνύματα.
Τα ονόματα των δύο εκ των κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων και διανοητών, σε συνδυασμό με το ερεθιστικό για σκέψη και προβληματισμό θέμα «Κόσμος – Νους – Γλώσσα» ήταν αρκετά για να πλημμυρίσει το Πανεπιστήμιο Frederick από κόσμο που είχε την ευκαιρία να απολαύσει μια μοναδική συζήτηση με εξαιρετική προφορική γλώσσα χωρίς σημειώσεις, σε συνθήκες απόλυτης συγκέντρωσης στα όσα κατατέθηκαν από τους δύο πρωταγωνιστές.
Υπήρχαν στιγμές, που αναρωτιόσουν αν βρίσκεσαι σε βραδιά ποίησης, σε εμπνευσμένη διδασκαλία γλώσσας ή σε προετοιμασία ενός ταξιδιού στο διάστημα!
Τελικά, ήταν όλα αυτά μαζί και άλλα τόσα, καθώς η νύχτα κύλησε από την αρχή μέχρι την τελευταία στιγμή της με ομιλητές και ακροατήριο, σε πλήρη αρμονία.
Η βραδιά ξεκίνησε με τον περιεκτικό χαιρετισμό του Πρύτανη καθηγητή Γιώργου Δημοσθένους, ο οποίος με λίγα λόγια παρουσίασε τους προσκεκλημένους και σκιαγράφησε τα οράματα του Πανεπιστημίου Frederick.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος κος Μιχάλης Φρειδερίκου ο οποίος στο καλωσόρισμά του, τόνισε μεταξύ άλλων την αποστολή του Πανεπιστημίου Frederick ως ενός Ιδρύματος ανοιχτού στην κοινωνία των πολιτών που σε δύσκολες εποχές όπως οι σημερινές, επιμένει να αποδίδει υψηλή ποιότητα σε όλα τα επίπεδα και να «αντιστέκεται» στην κρίση απαντώντας με αξίες που μπορούν να στηρίξουν την κοινωνία αποτελεσματικά.
Ακολούθησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κος Κώστας Καδής με ένα σύντομο χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, το ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα σε περιόδους αναταράξεων και κρίσεων λέγοντας πως μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις η κοινωνία των πολιτών μπορεί να βγαίνει πιο πλούσια και πιο ισχυρή.
Αμέσως μετά, οι δύο διαπρεπείς καθηγητές πήραν τις θέσεις τους.
Πότε με διακριτικό χιούμορ, πότε με εμφατικό λόγο, κάποιες φορές με σχεδιασμένες διακοπές του ενός προς στον άλλον, συνέθεσαν για δύο σχεδόν ώρες ένα διανοητικό ταξίδι που αγκάλιασε και εναρμόνισε τις θετικές με τις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Ανέδειξαν από τη μια το «άπειρο» του σύμπαντος ή και των συμπάντων ακόμα, αλλά, κατάφεραν να υποδείξουν και την τεράστια σημασία της ανθρώπινης παρουσίας και του πολιτισμού μέσα σε αυτό το αχανές.
Ισορροπούσαν διαρκώς μεταξύ της γλώσσας και της εξελικτικής διαδρομής των εννοιών από τη μια, και της φυσικής επιστήμης που τελικά δεν μπορεί να υπάρξει και να ανθίσει χωρίς τη δημιουργική φαντασία από την άλλη.
Το αποτέλεσμα ήταν το αδιάπτωτο ενδιαφέρον του κοινού.
Όταν τελείωσαν τον μεταξύ τους διάλογο, ο Πρύτανης Γιώργος Δημοσθένους, άνοιξε τη συζήτηση στο ακροατήριο, το οποίο σαν έτοιμο από καιρό υπέβαλλε ερωτήματα και θέσεις που δικαίωσαν στο απόλυτο τις προσδοκίες όλων για μια ολοκληρωμένη εκδήλωση υψηλού επιπέδου.
Οι δύο κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες – διανοητές εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο που βρήκαν, πρόθυμα κουβέντιασαν με το ακροατήριο.
Είναι χαρακτηριστικό, πως λόγω της συζήτησης, η εκδήλωση έκλεισε δύο ώρες αργότερα από το προβλεπόμενο αλλά οι περισσότεροι ήθελαν «κι’ άλλο»!
Ο ψίθυρος που γέμισε τον αέρα στους διαδρόμους, τις σκάλες και τους προαύλιους χώρους κατά την αναχώρηση, ήταν ένας αντίλαλος μεγάλης ικανοποίησης από όσους βρέθηκαν εκεί.
Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας κος Φίλιππος Πατσαλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κ. Γεώργιος Τάσου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Γιώργος Γεωργίου, Πρόεδρος των Οικολόγων και βουλευτής κος Γιώργος Περδίκης, άνθρωποι των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών.
Πάνω απ’ όλα, εκατοντάδες συμπολίτες μας που απέδειξαν με τον πλέον ισχυρό τρόπο πως όχι μόνο διψούν για ποιοτικές εκδηλώσεις, αλλά τις αγκαλιάζουν έμπρακτα με παρουσία και γόνιμη συμμετοχή.
Η συζήτηση, μεταδόθηκε απ’ ευθείας από το 1ο πρόγραμμα του ΡΙΚ ενώ όλες οι τηλεοράσεις και εκπρόσωποι των εφημερίδων ήταν εκεί.
Το Πανεπιστήμιο Frederick, θα συνεχίσει σε αυτά τα μονοπάτια, προσφέροντας εκδηλώσεις-παρεμβάσεις που υποστηρίζουν τη φιλοσοφία του Ιδρύματος για τον ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας στην ευρύτερη κοινωνία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις