Αν φαντάζεστε τον εαυτό σας στα βαθιά γεράματα να φτιάχνει παζλ ή να παίζει επιτραπέζια παιχνίδια και να διαβάζει βιβλία, τότε χωρίς να το γνωρίζετε θα έχετε μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους όσον αφορά το… κοφτερό μυαλό. Σύμφωνα με νεότερα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Neurology, εάν κάποιο από τα παραπάνω χόμπι γίνει τρόπος ζωής όταν πια έχουμε πατήσει και τα 80, θα καταφέρουμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ έως και πέντε χρόνια.
Η μελέτη εξέτασε 1.978 ηλικιωμένους με μέση ηλικία τα 80 έτη που δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια στην αρχή της έρευνας. Όταν η έρευνα ξεκίνησε, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη συχνότητα αυτών των δραστηριοτήτων απαντώντας στις εξής ερωτήσεις με μια κλίμακα πέντε σημείων:
«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, πόσο συχνά διαβάσατε κάποιο βιβλιο;»
«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, πόσο συχνά παίξατε παιχνίδια όπως ντάμα, επιτραπέζια παιχνίδια, χαρτιά ή παζλ;»
Ακόμα, κλήθηκαν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τη γνωστική τους δραστηριότητα στην παιδική ηλικία, την ενηλικίωση και τη μέση ηλικία.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη τους για περίπου επτά χρόνια, ποσοτικοποιώντας τα δεδομένα σε κλίμακα όπου το 1 σήμαινε ότι οι συμμετέχοντες κάνουν κάποια από τις παραπάνω δραστηριότητες μια φορά το χρόνο ενώ το 5 σήμαινε ότι τις επαναλαμβάνουν κάθε μέρα ή σχεδόν καθημερινά. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα με υψηλή γνωστική δραστηριότητα σημείωσαν κατά μέσο όρο σκορ 4 που ισοδυναμούσε με συχνή εβδομαδιαία ενασχόληση, σε σύγκριση με μέσο όρο 2,1 για εκείνους με χαμηλή γνωστική δραστηριότητα, που ισοδυναμούσε με αρκετές φορές το χρόνο.
Στην επαναληπτική εξέταση, 457 ηλικιωμένοι με μέση ηλικία τα 89 έτη διαγνώστηκαν με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Όσοι είχαν εντάξει στην καθημερινότητα τους δραστηριότητες που ακονίζουν το μυαλό εμφάνισαν τη νόσο την ηλικία των 94. Αντίθετα, όσοι δεν είχαν εντάξει στη ρουτίνα τους κάποια από αυτές τις δραστηριότητες, εμφάνισαν άνοια με διαφορά πέντε χρόνων, στην ηλικία των 89.
Για να εξετάσουν περαιτέρω την διαπίστωση ότι η χαμηλή αυτή γνωστική δραστηριότητα μπορεί να αποτελεί ένα πρώιμο σημάδι άνοιας και όχι το αντίστροφο, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον εγκέφαλο 695 ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Κυρίως εστίασαν σε δείκτες της νόσους Αλτσχάιμερ όπως το β- αμυλοειδές πρωτεΐνες ταυ. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμία συσχέτιση μεταξύ της έντονης γνωστικής ενασχόλησης και τους δείκτες της νόσου.
Εν τέλει, ο συγγραφέας της έρευνας Robert S. Wilson από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη δεν είχε καμία συσχέτιση με την εκπαίδευση των ατόμων ή την ενασχόληση τους με αυτές τις δραστηριότητες σε νεότερη ηλικία, καθώς οφειλόταν αποκλειστικά στις δραστηριότητες των τελευταίων χρόνων της ζωής τους.
Πηγή: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις