Η μείωση των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά και του βαθμού θετικότητας (που άγγιξε το 1% στη χθεσινή ανακοίνωση, Κυριακή 25/7) δεν ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τους αρμόδιους, αφού οι νοσηλευόμενοι συνεχίστηκαν να αυξάνονται φτάνοντας τους 276.
Συνεχιζόμενη αύξηση λοιπόν στην εισροή πολιτών που χρειάζονται νοσηλεία αφού μέσα στο Σαββατοκύριακο αυξήθηκαν κατά 22. Όπως έχει αναφέρθει πολλάκις και στο παρελθόν, επιδημιολόγοι επιστημονική και συμβουλευτική ομάδα έχουν τα μάτια τους στραμμένα στους επονομαζόμενους 'σκληρούς δείκτες' της πανδημίας που αφορούν εκτός από τις νοσηλείες, τους ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Μάλιστα υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα, βάσει της οποίας μπορεί να συνυπολογιστεί το πόσοι ασθενείς αναμένεται να χρειαστούν νοσηλεία τις προσεχείς μέρες αλλά και το πόσοι θα πάρουν εξιτήριο (πάντοτε εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους). Αυτό είναι και το γεγονός που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο τους αρμόδιους φορείς αφού αποτελεί προτεραιότητα από την έναρξη της πανδημίας, η διαφύλαξη του συστήματος υγείας σαν κόρη οφθαλμού.
Σε αυτό τον τομέα διαχείρισης η Κύπρος φαίνεται να τα έχει πάει εξαιρετικά τους τελευταίους 18 περίπου μήνες προφυλάσσοντας υποδειγματικά τα δημόσια αλλά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με το τέταρτο κύμα και την ινδική μετάλλαξη να αποτελούν τη νέα πρόκληση που 'χτυπά την πόρτα' του Υπουργείου Υγείας αλλά και της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας.
Εισηγήσεις υπάρχουν αρκετές, όμως μέχρι αυτή τη στιγμή ελάχιστες είναι αυτές που συγκεντρώνουν καθολική αποδοχή. Θυμίζουμε πως στις τελευταίες δύο εξαγγελίες χαλαρώσεων δε ζητήθηκε καν η άποψη της επιδημιολογικής ομάδας που έρχεται ξανά στο προσκήνιο μετά από προσωπική επιλογή του Μιχάλη Χατζηπαντέλα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και στους χώρους συγχρωτισμού. Παρά τις διαφοροποιήσεις η επιθετικότητα της ινδικής μετάλλαξης φέρεται να δημιουργεί συνεχώς νέες αλυσίδες μετάδοσης με την μονάδα ιχνηλάτησης να αδυνατεί να ακολουθήσει τις επαφές.
Η επιστημονική ομάδα κρατά κλειστά τα χαρτιά της μέχρι τη σύσκεψη όμως όπως πληροφορείται το ThemaOnline ένα από τα ζητήματα που απασχολούν μερίδα των επιδημιολόγων αφορά την παύση του προγράμματος διενέργειας δωρεάν τεστ αντιγόνου από το Υπουργείο Υγείας (1η Αυγούστου).
Με τα ημερήσια περιστατικά να προσεγγίζουν τα 1000 δεν αποκλείεται να τεθεί σύσταση για παράταση του προγράμματος (τουλάχιστον μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου) αφού ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός πως ανεμβολίαστοι θα αποφεύγουν να επωμιστούν το κόστος κυκλοφορώντας ανεξέλεγκτα στην κοινότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις