Σοβαρά ζητήματα που αφορούν διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (Σ.Α.Λ) διαβίβασε στο Γενικό Εισαγγελέα ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ώστε να εξεταστούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για περιπτώσεις που αφορούν ποσά άνω των €10 εκ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τους ελέγχους στο Σ.Α.Λ., ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η Ελεγκτική υπηρεσία έχει διαβιβάσει αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στη Νομική Υπηρεσία αρκετά εκτενή έκθεση, με μεγάλο αριθμός ευρημάτων και τεκμηρίων της υπηρεσίας, τα οποία έθεσαν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, παρακαλώντας τον λόγω της σοβαρότητάς του να χειριστεί ο ίδιος προσωπικά το θέμα.
«Έχουμε εμπιστοσύνη ότι εφόσον το χειριστεί ο ίδιος θα μπορέσουμε να έχουμε εις βάθος εξέταση αυτού του θέματος, το οποίο κατ` εμάς είναι σοβαρό, αφορά θέματα που έχουν σχέση με ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και ως εκ τούτου δεν χωρεί η παραμικρή χαλάρωση στον τρόπο με τον οποίο θα εξεταστεί αυτή η υπόθεση», ανέφερε.
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το θέμα αφορά εργολαβικά συμβόλαια για πολύ μεγάλα ποσά, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι το αποχετευτικό της Λευκωσίας είναι σε τάξη μεγέθους τριπλάσιο από αυτό της Πάφου.
«Εξετάζουμε μεγάλο αριθμό συμβολαίων που αφορούν μεγάλο αριθμό εργολάβων και κυρίως τον τρόπο που αυτά τα συμβόλαια τύγχαναν διαχείρισης από τους αρμόδιους τεχνοκράτες του Συμβουλίου και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενδείξεις εμείς ως Υπηρεσία, για εμπλοκή αιρετών μελών τους Συμβουλίου», είπε προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ενοχή τεχνοκρατών.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι εναπόκειται στην έρευνα, η οποία ενδεχομένως να ξεκινήσει από την Αστυνομία, για να διαφανεί κατά πόσο προκύπτει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ανέφερε ότι η εικόνα που μέχρι στιγμής υπάρχει δεν παραπέμπει σε εικόνα ανάλογη με αυτή του ΣΑΠΑ.
Αναφορικά με τα ποσά της διασπάθισης, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλα ποσά, κάποιων εκατομμυρίων, τα οποία αφορούσαν απευθείας αναθέσεις εργασιών ασφαλτοστρώσεων και για τα οποία δεν υπάρχουν αναλύσεις. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η υπηρεσία του έχει ζητήσει αναλύσεις και ακόμα τις αναμένει. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν ακόμα να γνωρίζουν ποια από αυτά τα ποσά δεν δικαιολογούνται.
Η άλλη κατηγορία που υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, είναι ποσά τα οποία δόθηκαν στα πλαίσια συμφωνιών, κυρίως φιλικών διακανονισμών ή μέσω διαιτησιών ως αποζημιώσεις σε απαιτήσεις εργοληπτών, για τα οποία η υπηρεσία εξέφρασε την άποψη ότι δεν δικαιολογούνται υπό τις συνθήκες που υπήρχαν σε κάθε συμβόλαιο.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποσό που αφορά τη διασπάθιση χρήματος, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι για όσα έχει αναφέρει πιο πάνω «σίγουρα μιλάμε για ποσά πάνω από €10 εκ.».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη χρονική περίοδο η οποία εξετάζεται στο Σ.Α.Λ., ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι έχουν πάει πίσω περίπου μια δεκαετία ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα συμβόλαια, ενώ έγιναν και προληπτικές παρεμβάσεις σε συμβόλαια που δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα, ώστε να προλάβουν διακανονισμούς που θα ήταν εις βάρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας.
Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η έρευνα προχωρεί και για το Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, στο οποίο η προσπάθεια είναι από τη μια να τύχουν σωστής διαχείρισης εν εξελίξει συμβόλαια για να αποφευχθεί η πιθανότητα να υπάρξει διασπάθιση δημοσίου χρήματος και από την άλλη να υπάρξει εκ των υστέρων έλεγχος σε τετελεσμένες συμφωνίες για να εξεταστεί κατά πόσο σε αυτές υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Αλλαγές στο νόμο που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι έχει γίνει πια παραδεκτό ότι ο τρόπος υλοποίησης δημοσίων έργων, εκτός του Κεντρικού Κράτους, αναντίλεκτα πάσχει γιατί τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και οι δικλείδες ελέγχου οι οποίες υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα, κυρίως για τις επιπλέον εργασίες που ανατίθενται και την υποβολή απαιτήσεων από τους εργολάβους, είναι διάτρητο χωρίς ικανοποιητικούς μηχανισμούς, οι οποίο υπάρχουν στο κεντρικό κράτος αλλά όχι στο ευρύτερο κράτος.
Ανέφερε επίσης ότι η διασπάθιση μπορεί να οφείλεται σε κάποιες περιπτώσεις σε δόλο και κατάχρηση εξουσίας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις στο γεγονός ότι πρόσωπα με μη εξειδικευμένες γνώσεις καλούνταν να χειριστούν θέματα για τα οποία δεν είχαν την τεχνογνωσία.
Τέλος, ανέφερε ότι το Γενικό Λογιστήριο προωθεί στα πλαίσια νομοσχεδίου που ετοιμάζει για την σύναψη και διαχείριση δημοσίων συμβάσεων, κανονισμούς με τους οποίους η διαχείριση των δημοσίων συμβάσεων εκτός του κεντρικού κράτους δεν θα γίνεται με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται σήμερα, αλλά είτε τα έργα θα εκτελούνται από κρατικές υπηρεσίες όπως το Τμήμα Δημοσίων Έργων, είτε αν εκτελούνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα έχουν εισαχθεί δικλείδες για τον έλεγχο των πρόσθετων εργασιών που ανατίθενται και για εξέταση απαιτήσεων οι οποίες υποβάλλονται από τους εργολήπτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει...την κακοκαιρία «Elena» - Χριστούγεννα με κίτρινη προειδοποίηση
• Αυτοί είναι οι τρόποι για να περάσετε «μαγικά» Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις