Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι Κύπριοι για τα θέματα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρία RAI Consultants, για λογαριασμό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η δημοσκόπηση καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, τη δυσαρέσκεια του κόσμου για τον τρόπο επιλογής των μαθημάτων στο Ενιαίο Λύκειο και για τα κριτήρια διορισμού των εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα δείχνει ότι το κοινό θεωρεί πολύ σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να είναι δεκτικοί σε αλλαγές.
Αν μπορούσαν να αλλάξουν κάτι, θα έδιναν περισσότερη προσοχή στις μεθόδους διδασκαλίας μέσα στις σχολικές αίθουσες, καθώς και στη διδακτέα ύλη, ούτως ώστε τα παιδιά να μην χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα.
Από την έρευνα φαίνεται, επίσης, ότι τα παιδιά δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενα στο σχολείο και ότι στα ιδιαίτερα μαθήματα δεν «καταφεύγουν» μόνο οι μαθητές που φοιτούν σε δημόσια σχολεία αλλά και οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων.
Η έρευνα διενεργήθηκε παγκύπρια από την εταιρία RAI, κατά την περίοδο 24 Μαρτίου – 8 Απριλίου 2015, με δείγμα 1002 τηλεφωνικές συνεντεύξεις.
Το ζητούμενο μέσα από την έρευνα, ήταν να φανεί πώς βλέπει ο μέσος πολίτης την παρεχόμενη εκπαίδευση στην Κύπρο και να διαπιστωθεί κατά πόσο γνωρίζει τα σημαντικά θέματα που απασχολούν το εκπαιδευτικό σύστημα.
Η εν λόγω έρευνα μπορεί να εκληφθεί και ως μια διαβούλευση με το ευρύ κοινό ούτως ώστε να φανούν οι αδυναμίες του συστήματος και να δημιουργηθούν εκείνες οι πολιτικές που θα φέρουν αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την αύξηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη δημόσια παιδεία.
Κατά την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων, αξιολογήθηκαν κυρίως οι πτυχές της έρευνας που αφορούν στις τρέχουσες μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ώστε να φανεί κατά πόσο αυτές ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του Κύπριου πολίτη.
Έτσι, τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα είναι ένα μέρος εκείνων των παραγόντων που αφορούν στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικοί για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε επίσης η άποψη του κοινού για θέματα που αφορούν στο σχολικό περιβάλλον (κτηριακές εγκαταστάσεις, διαχείριση περιστατικών εκφοβισμού, τήρηση κανονισμών κ.ά.) και τη διδακτέα ύλη (διδασκαλία για άλλες κουλτούρες, έμφαση σε μαθήματα που ενισχύουν επαγγελματικές δεξιότητες κ.ά.).
Θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον, μια σε βάθος ποιοτική ανάλυση του συνόλου των αποτελεσμάτων της έρευνας που θα συμβάλει στη βελτίωση των πολιτικών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και στη χάραξη νέων, με στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Παράλληλα, η έρευνα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και ευρύτερου προβληματισμού με όλους τους εμπλεκόμενους.
Όσον αφορά το διορισμό των εκπαιδευτικών στη βάση ποιοτικών κριτηρίων, ποσοστό 62% του κοινού το θεωρεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την αξιολόγηση του έργου και της ποιότητας των εκπαιδευτικών.
Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, με ποσοστό 60%, δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το υφιστάμενο σύστημα διορισμών, ενώ για το 27% η ικανοποίηση κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα.
Μόλις το 10% του δείγματος δηλώνουν ικανοποιημένοι από το υφιστάμενο σύστημα διορισμών.
Το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε νέους τρόπους διδασκαλίας ως πολύ σημαντικό παράγοντα στην αξιολόγηση του έργου και της ποιότητας των εκπαιδευτικών.
Από την άλλη, μόνο το 13% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την υφιστάμενη κατάσταση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει από μέτρια ικανοποιημένο έως καθόλου ικανοποιημένο.
Συγκεκριμένα, το 45% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο και 37% μετρίως ικανοποιημένο με την υφιστάμενη ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε νέες μεθόδους διδασκαλίας.
Ποσοστό 63% του κοινού, αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να είναι δεκτικοί σε αλλαγές. Αντίθετα, ποσοστό 57% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί γενικά δεν είναι δεκτικοί σε αλλαγές και άλλο ένα ποσοστό της τάξης του 30% εκφράζει μέτρια ικανοποίηση από την υφιστάμενη κατάσταση.
Όσον αφορά στις επιλογές μαθημάτων που μπορούν να κάνουν οι μαθητές στο Λύκειο, ποσοστό 63% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το εκπαιδευτικό σύστημα.
Ωστόσο, μόλις το 14% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το σύστημα επιλογής μαθημάτων στο Ενιαίο Λύκειο.
Το ποσοστό που δηλώνει δυσαρεστημένο από το εν λόγω σύστημα επιλογής μαθημάτων στο Λύκειο, ανέρχεται στο 36%.
Μέτρια ικανοποίηση δηλώνει ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 46%.
Ερωτώμενοι για το τι θα άλλαζαν στην εκπαίδευση και γενικότερα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, ένα ποσοστό 21% αναφέρει ότι πρέπει να δίνεται περισσότερη προσοχή στους μαθητές εντός της αίθουσα διδασκαλίας, καθώς και στην διδακτέα ύλη, ούτως ώστε τα παιδιά να μην χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα.
Άλλοι (19%) προτείνουν αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας, πέραν των συμβατικών, ώστε η εκπαίδευση να είναι πιο σφαιρική.
Κάποιοι άλλοι, ποσοστό 18% θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά κριτήρια στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ενώ ένα 14% εισηγείται την κατάργηση του Ενιαίου Λυκείου.
Μεταξύ των πολλών αυθόρμητων εισηγήσεων συγκαταλέγονται, επίσης, η αυστηρή πειθαρχία στους σχολικούς κανόνες (11%), μείωση της διδακτέας ύλης (9%), συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, περισσότερη ασφάλεια στο χώρο του σχολείου κ.ά.
Τα αγγλικά είναι κυρίως το μάθημα που ενισχύουν με ιδιαίτερα οι Κύπριοι μαθητές, σε όλες σχεδόν τις ηλικίες, είτε φοιτούν σε δημόσιο, είτε σε ιδιωτικό σχολείο.
Φαίνεται όμως, ότι κατά τη φοίτηση στο Λύκειο, τα μαθηματικά παίρνουν το προβάδισμα στα ιδιαίτερα ενώ παρατηρείται αύξηση των ιδιαίτερων στα ελληνικά, τους υπολογιστές, τη λογιστική, τη χημεία.
Ενώ παρατηρείται περίπου η ίδια εικόνα ως προς τα πιο δημοφιλή ιδιαίτερα μαθήματα των μαθητών που φοιτούν σε δημόσιο και σε ιδιωτικό σχολείο, τα ποσοστά παρουσιάζονται λίγο χαμηλότερα στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων.
Επίσης, ο αριθμός των μαθητών που δεν κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα και φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό μαθητών που φοιτούν σε δημόσιο σχολείο.
Ένας στους τρεις γονείς με παιδιά 6-18 χρονών, νοιώθουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι χαρούμενα στο σχολείο.
Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 45% για παιδιά ηλικίας 13-18, ενώ το ποσοστό αυτό είναι πιο χαμηλό σε όσους έχουν παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Οι γονείς θεωρούν ότι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίος τα παιδιά τους δεν είναι χαρούμενα στο σχολείο είναι το άγχος και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, λόγω και των ιδιαίτερων μαθημάτων, όπως επίσης και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού από το καλοκαίρι του 2014 ξεκίνησε την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας με στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και τη δημιουργία καλύτερων προοπτικών εκπαιδευτικής και επαγγελματικής επιτυχίας των νέων μας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Διορισμού των εκπαιδευτικών, του συστήματος Αξιολόγησης και του συστήματος Επιμόρφωσής τους.
Στη μεταρρυθμιστική αυτή προσπάθεια εντάσσεται και η βελτίωση της δομής και του περιεχομένου του σχολικού προγράμματος, δηλαδή του Ωρολογίου προγράμματος και ο εκσυγχρονισμός των Αναλυτικών προγραμμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις