Συχνό φαινόμενο στους πάσχοντες από σοβαρή COVID-19 είναι η εμφάνιση απειλητικών για τη ζωή θρομβώσεων – Επιστήμονες εντόπισαν τον μηχανισμό πρόκλησής τους, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισής τους
Η φλεγμονή και η θρόμβωση που παρατηρούνται στα πολύ σοβαρά περιστατικά της COVID-19 μπορεί να προκαλούνται από τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τη νόσο, τα οποία ενεργοποιούν την άσκοπη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων στους πνεύμονες.
Πιο αναλυτικά, μια νέα εργασία που δημοσιεύθηκε στο Blood αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για να προστατευθεί από την COVID-19 πυροδοτούν αυξημένη λειτουργία των αιμοπεταλίων, πράγμα το οποίο μπορεί με τη σειρά του να προκαλεί θανατηφόρες θρομβώσεις σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Τα αιμοπετάλια είναι μικρά κύτταρα αίματος, με τάσεις συγκόλησης που σχηματίζουν θρόμβους προκειμένου να σταματήσουν ή να αποτρέψουν την αιμορραγία. Όταν, όμως, απορρυθμίζονται μπορεί να προκληθεί η δημιουργία θρόμβων που μπορεί να οδηγήσει σε σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα.
Η μελέτη αυτή, λοιπόν, πήρε αντισώματα που παράγονται για να καταπολεμήσουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού από ανθρώπους με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 και τα κλωνοποίησαν εργαστηριακά για να τα μελετήσουν. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι τα μικρά μόρια σακχάρων που βρίσκονται στην επιφάνεια αυτών των αντισωμάτων ήταν διαφορετικά από τα αντισώματα των υγιών ατόμων. Και όταν αυτά τα κλωνοποιημένα αντισώματα εισήχθησαν σε κύτταρα αίματος υγιών δοτών στο εργαστηριακό περιβάλλον, παρατηρήθηκε αύξηση στη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων.
Η ερευνητική ομάδα βρήκε, επίσης, ότι είναι πιθανό να μειώσει ή να σταματήσει αυτή την αντίδραση των αιμοπεταλίων στο εργαστήριο, χορηγώντας στο αίμα ενεργά συστατικά από διάφορα φάρμακα που αναστέλλουν είτε την λειτουργία των αιμοπεταλίων είτε τις αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ίσως τα φάρμακα αυτά, που προς το παρόν χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία προβλημάτων του ανοσοποιητικού, να μειώνουν ή να σταματούν την υπερβολική απόκριση των αιμοπεταλίων από τα κύτταρα.
Μια δοκιμή υπό την καθοδήγηση του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου με την ονομασία MATIS ήδη εξετάζει τα φάρμακα αυτά σε κλινικές δοκιμές με ασθενείς σε νοσοκομειακά ιδρύματα της Βρετανίας για να διαπιστώσει αν πράγματι μειώνουν τις σοβαρές θρομβώσεις στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.
Η εργαστηριακή μελέτη ανθρώπινων κυττάρων παρέχει σημαντικά στοιχεία που υποστηρίζουν την επιστημονική βάση για τη δοκιμή MATIS και, ενώ δεν έχουν προκύψει ακόμα αποτελέσματα από αυτή την κλινική δοκιμή, οι δύο επιστημονικές ομάδες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά κατά την εξέλιξή της.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι επειδή αυτές οι μελέτες αιμοπεταλίων στο εργαστήριο αναδεικνύουν σημαντικούς μηχανισμούς που εξηγούν πώς και γιατί μπορεί να συμβούν επικίνδυνες θρομβώσεις σε σοβαρά πάσχοντες από κορωνοϊό και το πιο σημαντικό είναι ότι παρέχουν στοιχεία για το πώς αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Τα φάρμακα που ήδη χρησιμοποιούμε για άλλες διαταραχές θα μπορούσαν να αποτελέσουν εύκολα προσβάσιμες θεραπείες για την COVID-19. Ευελπιστούμε ότι θα μπορούν αφενός να αναστείλουν τη φλεγμονώδη απόκριση και αφετέρου να αποτρέψουν τη σοβαρή νόσο και τις θρομβώσεις», σχολιάζουν σχετικά οι επικεφαλής της εργασίας, Jon Gibbins, καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής και Μεταβολικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Reading και Nichola Cooper, αιματολόγος στο τμήμα NHS Trust του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις