Το Safepass φαίνεται να έχει ριζώσει για τα καλά στις ζωές μας και σύμφωνα με τις εξαγγελίες αλλά ακολουθώντας το μοτίβο σε ολόκληρο τον πλανήτη αναμένεται να μας συνοδεύει για αρκετό καιρό ακόμη.
Η οριζόντια -πλέον- χρήση του (αφού η προσκόμιση του θεωρείται απαραίτητη σχεδόν σε κάθε εσωτερικό χώρο, εξωτερικό χώρο, υποστατικό ή δραστηριότητα) έχει δημιουργήσει μεγάλο ντόρο γύρω από την χρησιμότητα του, αφού πέραν των αντιδράσεων (ειδικότερα από μερίδα ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί) μεγάλες είναι και οι συζητήσεις γύρω από τη ‘νομιμότητα’ ή συνταγματικότητα του.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Δεχόμαστε καθημερινά διάφορα ερωτήματα ως προς την πρακτική του εφαρμογή καθώς η αυστηροποίηση των ελέγχων -με σκοπό να μπει φρένο στην τεράστια διασπορά- με μερικά εξ’αυτών να τονίζουν το οξύμωρο της κατάστασης.
Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που δεχόμαστε αφορά το κατά πόσο θεωρείται νόμιμο ή συνταγματικό (ή αν προτιμάτε καλύτερα σε ποιο βαθμό υποχρεούμαστε) να επιδείξουμε μαζί με το Safepass μας και την ταυτότητα για να λάβουμε το πράσινο φως για είσοδο σε κάποιο υποστατικό ή δραστηριότητα.
Όπως μας αναφέρθηκε και από το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας η… απλοϊκή εξήγηση του ζητήματος μπορεί να βρεθεί στο τελευταίο διάταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ημερομηνία έκδοσης 30/7/2021) και συγκεκριμένα στη σελίδα 2600, άρθρο 84.
Όλα τα πρόσωπα τα οποία εισέρχονται ή/και διακινούνται σε χώρους για τους οποίους απαιτείται η προσκόμιση είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού από τη Δημοκρατία για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής θετικής τους διάγνωσης, οφείλουν να φέρουν μαζί τους δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, ως πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο, όταν αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές και/ή από τους ιδιοκτήτες ή/και διευθυντές ή/και διαχειριστές που έχουν υπό τον έλεγχό τους την επιχείρηση ή/και υποστατικό ή/και τα εξουσιοδοτημένα από αυτούς πρόσωπα, δυνάμει του Κανονισμού 48.
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι βάσει του άνωθεν αποσπάσματος κάθε πολίτης υποχρεούται -μαζί με το Safepass- να φέρει μαζί του (και να επιδείξει εάν αυτό του ζητηθεί) την πολιτική του ταυτότητα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν παρ’όλα αυτά είναι αρκετά όμως εμείς σαν δίλημμα θα κρατήσουμε το ακόλουθο.
Αφενός για να μπορεί να υπάρξει επαρκής έλεγχος είναι λογικό και επόμενο να πρέπει παρέα με το Safepass να δείξεις την πολιτική σου ταυτότητα (αφού σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει διαφορετικά η ταυτοποίηση) και αφετέρου προκύπτει το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων αφού πλέον ‘πρόσβαση’ στην ταυτότητα του πολίτη θα μπορούν να έχουν πέραν της Αστυνομίας και οι υπεύθυνοι/ιδιοκτήτες υποστατικών ή ασφαλείας κάθε χώρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις