Μαύρη μέρα και η χθεσινή (Δευτέρα 16 Αυγούστου) αφού σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας άλλοι 5 συνάνθρωποι μας έχασαν τη μάχη με τον ιο στα νοσηλευτήρια.
Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν σαφώς μεγαλύτερος από την… ‘νεκρή’ Κυριακή του Δεκαπενταυγούστου αφού έφτασαν τις 44.374 με θετικό το γεγονός ότι το ποσοστό θετικότητας έπεσε ξανά κάτω από την ποσοστιαία μονάδα.
Οι 234 νοσηλευόμενοι δείχνουν μία μερική αποσυμφόρηση στα νοσηλευτήρια όμως οι 85 ασθενείς που συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση εντείνουν την ανησυχία ενώ πλέον οι αρμόδιοι φορείς τίθενται αντιμέτωποι και με το φαινόμενο των post-covid ασθενών.
Πρόκειται για ασθενείς που ενώ έχουν νοσήσει με κορωνοιό έχουν πάψει να θεωρούνται μολυσματικοί όμως παρ’όλα αυτά 14 εξ’αυτών συνεχίζουν να βρίσκονται διασωληνομένοι σε ΜΕΘ. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μία μικρή βελτίωση στους δείκτες καθώς και την πτωτική τάση στον αριθμό των νοσηλευόμενων όμως θα πρέπει να τηρηθεί στάση αναμονής αφού με τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινού να βρίσκεται σε περίοδο διακοπών αλλά και με πολλούς εξ’αυτών να μην έχουν υποβληθεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο τις τελευταίες μέρες η εικόνα δεν είναι καθαρή.
Άλλωστε είχε τονιστεί επανειλημμένα η ανησυχία ενόψει της περιόδου των διακοπών αφού ο νούμερο 1 εχθρός είναι ο συγχρωτισμός. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κομβικές αφού εάν η βελτιστοποίηση συνεχιστεί τότε θα μπορούμε να θεωρήσουμε πως η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο σε πρώτη φάση συνεχίζοντας με τα υφιστάμενα μέτρα αλλά και το πλάνο που έχει εκπονηθεί για την απόκρουση του τέταρτου κύματος.
Σε διαφορετική περίπτωση θα τεθούν επί τάπητος νέες εισηγήσεις για αυστηροποίηση ή νέα περιοριστικά μέτρα με σκοπό να μπει φρένο στη διασπορά. Υπάρχουν όμως όπως φαίνεται και μέτρα τα οποία ανεξαρτήτως της εξέλιξης της πανδημίας θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν για αρκετό καιρό ακόμη.
Σε πρώτη φάση η χρήση προστατευτικής μάσκας -ιδιαίτερα σε ότι αφορά εσωτερικούς χώρους- πρέπει να θεωρείται εκ των ουκ άνευ από τη στιγμή που αποτελεί ένα από τα κυριότερα μέτρα ανακοπής της διασποράς. Το έτερο σημαντικό όπλο πρέπει να θεωρείται η χρήση του Safepass. Η οριζόντια και καθολική προσκόμιση του παρέχει μία δικλείδα ασφαλείας δίνοντας τη δυνατότητα και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να έχουν τις ίδιες δυνατότητες προσβασιμότητας.
Παρέα με την κοινωνική αποστασιοποίηση αλλά και την τακτική χρήση αντισηπτικού αλλά και το πλαφόν ατόμων που μπορούν να συγχρωτιστούν -ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους- θα είναι μερικά από τα μέτρα που θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν. Όταν πλέον δοθεί η δυνατότητα για επιστροφή σε συνωστισμό χωρίς μέτρα και αποστάσεις και σε κλειστά υποστατικά θα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουμε ξεμπερδέψει μια και καλή με την πανδημία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις