ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Απορρίφθηκε η προσφυγή για την απάτη με τα rapid - Θα κόστιζε πάνω από 1.8 εκ. στο κράτος

Απορρίφθηκε η προσφυγή για την απάτη με τα rapid - Θα κόστιζε πάνω από 1.8 εκ. στο κράτος

Δεν κατάφερε να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, σε σχέση με τη συμμόρφωση της στους όρους για κατακύρωση παροχής και προμήθειας rapid test η εταιρεία ΜΕΦΑΛ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΤΔ, εναντίον της οποίας εκκρεμούσε καταγγελία που έγινε στην αστυνομία από τη γενική διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας.

Η καταγγελία που έγινε τον περασμένο Μάιο, αφορούσε την μη συμμόρφωση με τους όρους του διαγωνισμού και την προσπάθεια παραπλάνησης του υπουργείου, αφού προέκυπτε διαφορά στα έγγραφα που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά κατά την υποβολή των προσφορών στο κρατικό σύστημα, με τα προϊόντα που επιχειρήθηκαν να παραδοθούν στο υπουργείο.

Μάλιστα η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνοντας γνώση του γεγονότος αρνήθηκε να παραλάβει την παρτίδα με τα 1,2 εκ rapid test που θα στοίχιζαν 1,8 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος.

Η ταυτόχρονη προσφυγή της εταιρείας κατά του Υπουργείου στην Αναθεωρητική Αρχή, απορρίφθηκε όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Τhemaonline, με απόφαση της Αρχής, ημερομηνίας 24/8/21, παραθέτοντας τρεις διακριτικούς λόγους αιτιολόγησης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση το όριο ανίχνευσης θα πρέπει να καθορίζεται στα 1,5χ103,5 TCID 50/ml, γεγονός που θα πρέπει να τεκμηριώνεται με την προσκόμιση, από μέρους του προμηθευτή, με την προσκόμιση στοιχείων και την υποβολή σχετικής κλινικής μελέτης.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι υπήρξε γραπτή διαβεβαίωση από πλευράς του κατασκευαστή, εντούτοις όπως επισημαίνει η Αρχή, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς για σκοπούς τεκμηρίωσης με την εν λόγω απαίτηση οι όροι του διαγωνισμού δεν αρκούνται σε δήλωση από τον κατασκευαστή.

Ένας ακόμη λόγος που σχετίζεται με την απόρριψη της προσφοράς είναι η μη ικανοποίηση της απαίτησης που περιγράφεται στις προδιαγραφές της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας η οποία αναφέρει πως πρέπει να παρέχονται είτε στο κιβώτιο των τεστ, είτε σε ξεχωριστή συσκευασία, θετικός και αρνητικός μάρτυρας, διευκρινίζοντας ότι κάθε 50 δοκιμές θα πρέπει να παρέχονται τουλάχιστον ένας θετικός και ένας αρνητικός μάρτυρας.

Οι αιτητές έκαναν αναφορά για παραπλάνηση από πλευράς του υπουργείου, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι στο κιβώτιο των 20-30 τεστ που παρέδωσαν ήταν λογικό να μην υπάρχει ένας θετικός και ένας αρνητικός μάρτυρας.

Το επιχείρημα που προβλήθηκε από μέρους τους δεν έγινε εντούτοις δεκτό, αφού και πάλι η Αρχή διαπιστώνει πως πρώτον, η εταιρεία στερείται έννομου συμφέροντος μιλώντας για παραπλανητικό όρο, λόγω της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό, ενώ επισημαίνει πως νομιμοποιούνταν να ζητησουν διευκρινίσεις εάν έκριναν ότι η διατύπωση ουσιαστικά δεν ήταν ξεκάθαρη ή παραπλανητική.

Δεύτερον, κρίθηκε ότι ούτως η αλλιώς η προδιαγραφή ούτε δυσνόητη, ούτε παραπλανητική ήταν, καθώς αναφέρεται στην προσκόμιση ενός θετικού και ενός αρνητικού είτε στο κιβώτιο των 20-30 τεστ, είτε σε ξεχωριστή συσκευασία, όροι οι οποίοι επίσης δεν ικανοποιήθηκαν από τον προσφοροδότη, αφού δεν προσέφεραν κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Η Αρχή δικαίωσε μόνο στον ένα από τους τρεις λόγους απόρριψης την εταιρεία ΜΕΦΑΛ, που σχετιζεται με την συμπερίληψη των προϊόντων στη λίστα της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια της υγείας, ομως υπογραμμίζει εν συνεχεία ότι η απόρριψη της προσφοράς έγινε για τρεις συνολικά λόγους και καταλήγει ότι το γεγονός πως ένας από τους λόγους της απόρριψης της προσφοράς δεν ευσταθεί, δεν επηρεάζει την γενική απόρριψη της προσφοράς.

Η αποτυχία του προσφοροδότη να τεκμηριώσει τους λόγους προσφυγής στην Αναθεωρητική Αρχή, υποδεικνύει ότι το Υπουργείο και η Γενική Διευθύντρια Χριστίνα Γιαννάκη, έδρασαν άμεσα και συντονισμένα, απορρίπτοντας την παραλαβή της προσφοράς για λόγους που κρίθηκαν ότι ευσταθούν και τεκμηριώνονται, γλιτώνοντας από το κράτος ζημιές 1,8 εκατομμυρίων και επιπλέον έξοδα αποζημιώσεων, εάν η προσφυγή της ΜΕΦΑΛ κρινόταν επιτυχής.

Το βασικότερο όμως, είναι η διασφάλιση της ορθής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, καθώς η διοχέτευση μιας προβληματικής παρτίδας στην αγορά θα μπορούσε να κοστίσει και να μετρηθεί σε πολλά ψευδώς θετικά κρούσματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top