Πάγωμα επικρατεί στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελεύθερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, μετά τη δημοσίευση του νέου πλαισίου κανόνων ηλεκτρικής ενέργειας από της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), αφού οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές χαρακτηρίζουν το εμπορικό πλαίσιο ασαφές και κακογραμμένο, που δεν τους επιτρέπει να καταρτίσουν αξιόπιστα επιχειρηματικά σχέδια.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ελεύθερη και Ανταγωνιστική Αγορά Ενέργειας Παύλος Λιασίδης χαρακτήρισε το νέο πλαίσιο άρτιο τεχνικά, λανθασμένο ωστόσο από εμπορικής απόψεως .
«Από τεχνικής απόψεως πρέπει να πούμε ότι είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, τεχνικά οι κανόνες της αγοράς είναι δεδομένων των συνθηκών ότι καλύτερο μπορούσαμε να περιμένουμε. Τουλάχιστον είναι πλήρεις, δεν αφήνουν κενά, είναι σαφής. Η εμπορική πτυχή των κανόνων αγοράς παρουσιάζει εντελώς διαφορετική εικόνα, στην εμπορική πτυχή αυτοί οι κανόνες έχουν αποτύχει», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου που εκπροσωπεί περίπου 13 επιχειρήσεις που φιλοδοξούν να μπουν στην κυπριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ότι οι εμπορικοί κανόνες που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο, αφήνουν πάρα πολλές ασάφειες. Δημιουργούν πρόσθεσε την εντύπωση ότι συντάχθηκαν από μια ομάδα πολύ καλών και έμπειρων μηχανικών, ωστόσο φαίνεται ότι στην ομάδα τους δεν υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι να έχουν γνώση της αγοράς.
«Αυτό οδηγεί σε μια δυσκολία για τους ιδιώτες που θέλουν να μπουν στην αγορά να καταρτίσουν αξιόπιστα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία θα παρουσιαστούν σε τράπεζες και άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, αλλά και να νιώσουν και οι ίδιοι την ασφάλεια που χρειάζονται για να προβούν σε τέτοιου είδους επενδύσεις», ανέφερε.
Οι νέοι κανόνες δημιουργούν μικρομάγαζα και στρεβλώσεις της αγοράς
Πρόσθεσε ότι επειδή η εμπορική πτυχή των κανόνων αγοράς είναι τόσο κακογραμμένη, αφήνει και πολλά παράθυρα ανοικτά, τα οποία ο ιδιωτικός τομέας θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει για να προσαρμοστεί στους κανόνες που τίθενται. Αυτό, ανέφερε, δημιουργεί τον κίνδυνο να δημιουργηθούν τελικά κάποιες στρεβλώσεις και κάποιες καταστάσεις τις οποίες κανένας δεν θέλει.
Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι στους φορείς αθροιστικών υπηρεσιών (aggregators) έχει τεθεί ως ανώτατο όριο που μπορούν να διαχειρίζονται τα 20 Μegawatt (MW), ένα όριο το οποίο μαζί με μια σειρά από άλλους περιορισμούς, οδηγεί στο να δημιουργηθούν «μικρομάγαζα» τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν από μόνα τους στις απαιτήσεις των νέων κανόνων αγοράς διότι δεν θα έχουν την υποδομή για να ανταποκριθούν.
«Το αποτέλεσμα θα είναι είτε να πάμε στον εκφυλισμό της αγοράς, σε μια φούσκα της αγοράς, είτε να πάμε στο φαινόμενο μια ιδιωτική εταιρεία να ιδρύσει πολλές εταιρείες οι οποίες να είναι ξεχωριστοί φορείς αθροιστικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να δημιουργήσουν την αναγκαία μάζα που θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν. Και τα δύο είναι κακά αν συμβούν, αλλά οι κανόνες αγοράς αφήνουν αρκετά περιθώρια», ανέφερε.
Εξήγησε ότι ο αθροιστικός φορέας για να λειτουργήσει χρειάζεται να έχει ένα μέγεθος για να μπορεί να ανταποκριθεί στους κανόνες της αγοράς, να έχει υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονικό προσωπικό κτλ και τα 20 MW δεν είναι αρκετά για κάτι τέτοιο.
Η εμπορική πτυχή, πρόσθεσε είναι λάθος, αφού δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες της αγοράς και υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε στρεβλώσεις, σε καταστάσεις που δεν τις θέλει κανένας συν το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργήσουν στο μέλλον εστίες πιθανής διαφθοράς, δηλαδή αφήνουν περιθώρια να εκμεταλλευτούν αυτές τις περιστάσεις κάποιοι επιτήδειοι.
Ασαφές το κόστος της εφεδρείας
Ένα άλλο θέμα που τίθεται από τους δυνητικούς επενδυτές είναι το θέμα της παροχής εφεδρείας ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, παραμένει εν πολλοίς μονοπώλιο της ΑΗΚ. Αποτέλεσμα, οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις να μην γνωρίζουν ακριβώς το κόστος της εφεδρείας που θα παρέχει η ΑΗΚ και αυτό δεν τους επιτρέπει να καταρτίσουν λεπτομερή επιχειρηματικά σχέδια για να απευθυνθούν σε χρηματοδοτικούς οργανισμούς.
Όπως εξήγησε ο κ. Λιασίδης, υπήρξαν συζητήσεις με μεγάλο τραπεζικό οργανισμό για κάποια έργα και από τη στιγμή που υπάρχει ένας «άγνωστος Χ»,για το κόστος της εφεδρείας, δεν ήταν δυνατό να παρουσιαστεί αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο στο συγκεκριμένο τραπεζικό οργανισμό για χρηματοδότηση.
Ωστόσο οι επιχειρηματίες αναμένουν πλέον την αποτύπωση του πλαισίου το οποίο δημοσιεύτηκε σε λεπτομερείς κανόνες, μετά την παραπομπή του στη συμβουλευτική επιτροπή όπως προβλέπει ο νόμος. Θεωρούν ότι υπάρχουν κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις που μελετούνται, ωστόσο εκφράζουν την πεποίθηση ότι σήμερα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα απ` ότι όταν ήταν πιο σαφείς οι κανόνες της αγοράς.
Εν αναμονή των λεπτομερών κανόνων από την Συμβουλευτική Επιτροπή, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ελεύθερη και Ανταγωνιστική Αγορά Ενέργειας εκφράζει την απογοήτευσή του αφού πλέον δεν θα μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους στη διαμόρφωσή τους.
Σημειώνεται ότι η ΡΑΕΚ ήρθε σε διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Το θέμα είναι ότι ενώ έπρεπε να μετέχουμε και να εξηγήσουμε τις ανησυχίες μας σε λεπτομέρεια στην Επιτροπή που θα ασχοληθεί με τους λεπτομερείς κανόνες, δυστυχώς κάποιοι αποφάσισαν να μην μετέχουμε», ανέφερε ο κ. Λιασίδης.
Στην Συμβουλευτική Επιτροπή συμμετέχουν 13 μέλη κυρίως εκπρόσωποι της ΑΗΚ, ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς και κυβερνητικοί παράγοντες.
Συντηρητικοί οι επενδυτές, ζητούν διορθωτικές κινήσεις Οι επιχειρηματίες ηλεκτρικές ενέργειας θεωρούν ότι δεν διευκολύνεται στο βαθμό που θα έπρεπε η εισαγωγή του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θεωρούν ότι θα πρέπει απαραιτήτως να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
«Αν η ίδια σπουδή που υπήρξε για τις τεχνικές πτυχές των κανόνων επιδεικνυόταν και για τις εμπορικές πτυχές τότε θα είχαμε ένα πολύ καλό πλαίσιο για να δουλέψουμε όλοι και να αναπτυχθεί ο κλάδος και να γίνουν σοβαρές επενδύσεις. Αν δεν γίνουν διορθωτικές κινήσεις, οι σοβαρές εταιρείες θα είναι πολύ συντηρητικές στις επενδύσεις τους και δεν θα είναι του είδους που οραματιζόμασταν αρκετοί από εμάς», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι ενώ υπήρχαν αρκετές επενδύσεις που ήθελαν να μπουν στην αγορά, οι νέοι κανόνες της αγοράς έφεραν ένα πάγωμα στους επενδυτές που στην πλειοψηφία τους είναι κοινοπραξίες κυπριακών και ξένων εταιρειών.
Οι επιχειρήσεις φιλοδοξούν να μπουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υπό διάφορες μορφές για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είτε από συμβατικά καύσιμα είτε από ΑΠΕ, είτε ως προμηθευτές ρεύματος είτε ως φορείς αθροιστικών υπηρεσιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις