ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Καραγιάννης: «Δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις μολύνσεις στα σχολεία - Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στους εμβολιασμένους»

Καραγιάννης: «Δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις μολύνσεις στα σχολεία - Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στους εμβολιασμένους»

Διανύοντας το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού με τη μετάλλαξη Δέλτα να επικρατεί, αυξάνεται η αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης που θα ενισχύσει τα ήδη υπάρχοντα αντισώματα των δόσεων του εμβολίου.

Το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας και καθηγητής Μικροβιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, μίλησε στο ΡΙΚ1, στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» τονίζοντας πως εδώ και καιρό υπάρχει η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης βασισμένοι στο γεγονός ότι άτομα στα γηροκομεία που είχαν εμβολιαστεί πρώτα, άρχισαν να παρουσιάζουν μολύνσεις .

«Αυτό ήταν μια ένδειξη ότι τουλάχιστον σε ηλικιωμένα άτομα η ανοσία που παράγεται από τα εμβόλια δεν διαρκεί για πολύ λόγω γήρανσης ως επί το πλείστο», είπε ο κύριος Καραγιάννης.  

«Στη προσπάθεια να θωρακίσουμε τα άτομα αυτά πρέπει να γίνει μια Τρίτη δόση», πρόσθεσε.

«Αναγκαίο είναι να θωρακιστούν και οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι ίσως λόγω της κατάστασης τους να μην αντέδρασαν θετικά στο εμβόλιο., είναι εντελώς εκτεθειμένοι αλλά και οι ευάλωτες ομάδες που εμβολιάστηκαν στις αρχές του χρόνου»

«Θα πρέπει να υπάρξει και ένα ηλικιακό όρια αυτών που πρέπει να πάρουν την τρίτη δόση»

Όπως φαίνεται σε ηλικιωμένα άτομα από τον τρίτο μήνα και μετά παρουσιάζεται πτώση των επιπέδων των αντισωμάτων.

Στο Ισραήλ στο οποίο ξεκίνησαν εδώ και καιρό τη χορήγηση της τρίτης δόσης δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα αλλά αντιθέτως φαίνεται ότι υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των αντισωμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από τον τρίτο εμβολιασμό.

«Η ανοσία η οποία παράγεται με την τρίτη δόση είναι ικανή να αποτρέψει κατά 4 φορές τις μολύνσεις και τις νοσηλείες κατά 6 φορές. Είναι και ασφαλές και δίνει και μεγαλύτερη προστασία», επισήμανε ο κύριος Καραγιάννης.

Όσο αφορά τα σχολειά το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, ανέφερε πως το Φθινόπωρο θα παρουσιάζονταν προβλήματα στα σχολεία με το συγκεκριμένο στέλεχος αν δεν είχαμε εμβολιαστική κάλυψη η οποία να ενεργεί σαν ασπίδα.

«Έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί αλλά όχι στο ρυθμό στον οποίο θα έπρεπε να είχαμε επιτύχει μέχρι στιγμής. Ελπίζω το επόμενο δεκαπενθήμερο πριν την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία να υπάρξει περεταίρω αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης», είπε ο Καραγιάννης.

Καταλήγοντας ο Πέτρος Καραγιάννης εξέφρασε την ελπίδα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων να υπάρξει αποφυγή μολύνσεων στα σχολεία. Ταυτόχρονα τόνισε όμως πως δεν θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε εντελώς αφού μολύνσεις θα υπάρξουν.

«Δεν θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε εντελώς.  Θα έχουμε μολύνσεις οι οποίες ελπίζω να μην οδηγήσουν στη δημιουργία μακρών αλυσίδων και μεταφορά του ιού στα σπίτια στα οποία ο ιός θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα και σε εμβολιασμένους», είπε συγκεκριμένα.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top