Η τρίτη δόση είναι εθελοντική και δεν θα έχει επιπτώσεις σε όποιον δεν την κάνει είτε στο safepass είτε στο greenpass του, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας λέγοντας ότι το πρωί επισκέφθηκε γηροκομείο στους Αγίους Ομολογητές όπου οι ηλικιωμένοι έκαναν την τρίτη δόση κατά του Covid 19. Είναι προσωπική επιλογή τους, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την διάσκεψη Τύπου για τα αποτελέσματα έρευνας για την στάση της κοινωνίας έναντι του εμβολιασμού, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται το αν θα ξεκινήσει και πώς, ο εμβολιασμός και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, πλην των ηλικιωμένων, και θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.
Πλαστά πιστοποιητικά και γιατροί
Για να επιβάλλει ποινές ο ΠΙΣ σε γιατρούς πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και αυτό είδαν πριν μερικές εβδομάδες στην Νομική Υπηρεσία, ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλας απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις στους γιατρούς που δίνουν ψεύτικα πιστοποιητικά. «Περιμένουμε τις εισηγήσεις του ΠΙΣ για να εγκριθεί από την Βουλή», σημείωσε.
Για τις πειθαρχικές ποινές ο Υπουργός Υγείας είπε ότι και άλλα σώματα που αφορούν τον τομέα της υγείας, όπως οι φαρμακοποιοί, δεν έχουν τέτοιες ποινές. Μίλησε για καταγγελίες ασθενών που δεν εξυπηρετήθηκαν από φαρμακεία «για λόγους που είναι ανεπίτρεπτοι», ανέφερε λέγοντας ότι «και αυτοί οι επαγγελματίες που έχουν άδειες από το κράτος, πρέπει να λογοδοτούν με κάποιο τρόπο».
Στόχος με την Νομική Υπηρεσία, συνέχισε, είναι να υπάρχουν αυστηρές ποινές και να επιβάλλονται σε όλους τους επαγγελματίες που παρανομούν.
Ερωτηθείς στη συνέχεια είπε ότι η μια καταγγελία αφορούσε φαρμακείο που δεν εξυπηρέτησε ασθενή γιατί το μείγμα 2 φαρμάκων που ήθελε δεν ήταν αρκετά κερδοφόρο και χρειάστηκε να πάει σε 4 φαρμακεία για να εξυπηρετηθεί. Το περιστατικό, είπε, μετέφερε ο ίδιος στην Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακοποιών.
Μητροπολίτης Μόρφου
Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου κάνουν ζημιά, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία χάρη στους Μητροπολίτες, κάτι που δεν είχαμε τα τελευταία χρόνια».
Υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, πρόσθεσε, έχει οδηγηθεί στο δικαστήριο ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου και για τον Μητροπολίτη Μόρφου ο Γιώργος Σαββίδης τον ενημέρωσε πως «θα εφαρμοστούν οι νόμοι, όπως εφαρμόζονται για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Έρευνα
Το 20 – 30% των ατόμων που νόσησαν με Covid θα έχουν συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στα παιδιά το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο, ανέφερε ο ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής,Κωνσταντίνος Τσιούτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Δεν υπάρχει διαφορά κινδύνου ανάλογα με το φύλο αλλά διαφορά συμπτωμάτων που απαντώνται σε γυναίκες και άντρες, όπως είπε. Έφερε ως παράδειγμα πως στις γυναίκες εμφανίζονται συχνά συμπτώματα η τριχόπτωση (περίπου 2 μήνες μετά από σοβαρή νόηση),η διαταραχή κύκλου. Στους άντρες, πρόσθεσε, η επάνοδος είναι πιο αργή.
Όλα αυτά θα καταγραφούν με 18 δείκτες πριν και μετά την νόηση καλύπτοντας υγειονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό κομμάτι, σημείωσε και το μέλος της επιτροπής Κωνσταντίνος Φελλάς. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι με βάση και την νέα έρευνα θα μελετήσουν το πώς μπορούν να παρέχουν επιπλέον θεραπεία στους μετά Covid ασθενείς.
Σε μια περίοδο πανδημίας είναι φυσιολογικό οι πολίτες να χάνουν τον προσωπικό τους έλεγχο και καταλήγουν σε απλοϊκές θεωρίες για να διαχειριστείς την καθημερινότητά του, ανέφερε ο κ. Φελλάς απαντώντας σε άλλη ερώτηση. Η επιστήμη αναθεωρεί συνεχώς τα δεδομένα και ενέχει ένα είδος απαισιοδοξίας, γι’ αυτό και ο κόσμος στην προσπάθειά του να «πιαστεί από κάτι πιο σταθερό» αναζητεί σανίδα σωτηρίας σε τίτλους ειδήσεων και είναι επιρρεπής στην παραπληροφόρηση, πρόσθεσε.
Μια μικρή μερίδα πολιτών δεν διαχωρίζει το υγειονομικό από το πολιτικό κομμάτι και το εντάσσει στην γενικότερη κριτική έναντι της κυβέρνησης, εξήγησε ο κ. Φελλάς απαντώντας άλλη ερώτηση για τα ευρήματα της έρευνας.
Για το αν άργησε η έρευνα αφού ο διχασμός στην κοινωνία υπάρχει εδώ και καιρό, ο Κωνσταντίνος Φελλάς είπε ότι βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, χαιρέτισε την διεξαγωγή της έρευνας λέγοντας ότι έγινε στην κατάλληλη χρονική περίοδο για να ενισχύσει την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης.
Θεωρεί σημαντική επίσης την συνεργασία με τους ασθενείς, την ΟΣΑΚ, και την επιστημονική ομάδα.
Στην ερώτηση για φάρμακο έναντι της πανδημίας, ο καθηγητής Χρήστος Πέτρου είπε ότι δεν υπάρχει από το στόμα θεραπεία κατά του κορωνοϊού ακόμη, οι έρευνες είναι οριακά στην φάση δύο. Η συζήτηση για θεραπεία για μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι πανάκεια, είναι περιορισμένη θεραπεία και αφορά ενδονοσοκομειακή θεραπεία για όσους έχουν μέτρια προς σοβαρή συμπτωματολογία. «Δεν κάνει για όλους».
Έχουμε τα εμβόλια, πρόσθεσε, και τα όποια φάρμακα θα έρθουν μετά συμπληρωματικά.
Ερωτηθείς για τον ΟΚΥΠΥ Και τον σχεδιασμό για επαναλειτουργία όλων των τμημάτων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι έχει επικοινωνήσει τις τελευταίες ημέρες με την ηγεσία του ΟΚΥΠΥ και τον ενημέρωσαν πως έχουν αρχίσει τον σχεδιασμό για επαναφορά των νοσοκομείων σε κανονικές συνθήκες. Συμφώνησαν, ανέφερε, την ερχόμενη εβδομάδα να στείλουν γραπτώς τον σχεδιασμό αυτό.
ΟΣΑΚ και ΓεΣΥ
Σε ερώτηση προς τον Δημήτρη Λαμπριανίδη της ΟΣΑΚ για την αντιπαράθεση μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ποια είναι η θέση της ΟΣΑΚ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης των ασθενών απάντησε ότι η απόφαση για να ξεκινήσει το ΓεΣΥ ήταν απαραίτητη. Ήταν μια χαλάρωση που έπρεπε να δοθεί για να ξεκινήσει η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στη χώρα μας, πρόσθεσε. «Πλέον όμως τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία», κατέληξε.
Στα σκαριά δομές για τους post-COVID ασθενείς
Στα σκαριά δομές για τους post-COVID ασθενείς, δηλώνει ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα
Τα αποτελέσματα της μελέτης που αναμένεται ότι θα αρχίσει το αμέσως επόμενο διάστημα και θα αφορά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στα άτομα που μολύνονται και παρουσιάζουν στη συνέχεια προβλήματα στην υγεία και την καθημερινότητά τους, παρουσιάζουν δηλαδή αυτό που η επιστήμη ονομάζει ως “post-COVID ή long-COVID” σύνδρομο, αναμένει το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να προχωρήσει στο σχεδιασμό και τη λειτουργία δομών για τους ασθενείς αυτής της κατηγορίας.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, «όταν οι ειδικοί μας έχουν αυτή την έρευνα θα την αξιοποιήσουμε, επειδή ήδη στο Υπουργείο κάνουμε σκέψεις για να προσφέρουμε τις απαραίτητες επιπρόσθετες υπηρεσίες σε αυτούς τους ασθενείς. Είναι μια σκέψη την οποία θα εφαρμόσουμε όταν είμαστε έτοιμοι και στη βάση των ευρημάτων της έρευνας, αλλά και των εισηγήσεων που θα μας κάνουν οι ειδικοί μας».
Η μελέτη, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας, θα διενεργηθεί από μέλη της ομάδας ειδικών-συνεργατών της ΟΣΑΚ και συγκεκριμένα από τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά, τον Επίκουρο Καθηγητή Κωνσταντίνο Τσιούτη και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χρίστο Πέτρου και θα αφορά όλο το φάσμα των μακροχρόνιων επιπτώσεων του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και στην ψυχολογία, αφού όπως διαπιστώνεται διεθνώς αλλά και στην Κύπρο, η μόλυνση από τον ιό προκαλεί στο 30% των ανθρώπων που μολύνονται μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία, αλλά και στην ποιότητα ζωής τους.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «περίπου 30% αυτών που περνάνε από τον κορωνοϊό, θα καταλήξουν να έχουν στη συνέχεια χρόνια συμπτώματα». «Κάποιος μετά την αποδέσμευσή του από την απομόνωση και με την πάροδο τριών τεσσάρων εβδομάδων, θεωρείται ότι παρουσιάζει το post-COVID σύνδρομο, το οποίο παρατηρείται και στα παιδιά, και επειδή με την τελευταία έξαρση είχαν μολυνθεί πολλά παιδιά, αρχίσαμε να το βλέπουμε και αυτό στα ιατρεία μας».
Δεν υπάρχουν διαφορές στα φύλα, είπε ο δρ Τσιούτης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «εκείνο που παρατηρώ εγώ τουλάχιστον από την εμπειρία μου, είναι κάποια αρκετά σοβαρά επακόλουθα στις γυναίκες, όπως είναι η τριχόπτωση και αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο άσχημο είναι και πόσο επηρεάζει την ψυχολογία των γυναικών αυτό το πράγμα. Στις γυναίκες βλέπουμε επίσης και διαταραχή του κύκλου τους. Αυτό σίγουρα προκαλεί ανησυχία και ορμονικές διαταραχές. Στους άντρες δεν υπάρχει κάτι που να ξεχωρίζει, εκτός από του ότι η επάνοδος τους είναι πιο αργή και τους παίρνει περισσότερο χρόνο να επανέλθουν. Όλα αυτά τα πράγματα θα τα δούμε στη μελέτη και θα βάλουμε και δείκτες για την ποιότητα ζωής και την κοινωνική πτυχή».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέχεια της πανδημίας, ο επικεφαλής της ΣΕΕ ανέφερε ότι «είναι δύσκολο και αδύνατο να προβλέψεις τη συνέχεια. Για τα εμβόλια, δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί επαναληπτική ή επαναληπτικές δόσεις. Την αλήθεια τώρα την μαθαίνουμε, άρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια». Επεσήμανε πως «το εμβόλιο συνεχίζει και προστατεύει από σοβαρή νόσηση και θανάτους. Ναι μεν βλέπουμε ότι η συνολική αποτελεσματικότητα αρχίζει και πέφτει, ναι μεν βλέπουμε ότι καταλήγουν και εμβολιασμένοι στο νοσοκομείο, αλλά η αποτελεσματικότητα είναι ψηλή. Τώρα προχωράμε στην χορήγηση 3ης δόσης για να ενισχύσει την προστασία των ανθρώπων που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, για να προλάβουμε να μην ρισκάρουμε να κολλήσουν και να κινδυνεύσουν». Ωστόσο, τόνισε, «η διάρκεια της πανδημίας δεν εξαρτάται από τον εμβολιασμό. Η μορφή της πανδημίας έχει
ήδη αλλάξει. Αν θυμηθούμε τα δεδομένα που είχαμε πέρσι και τα συγκρίνουμε με αυτά που ζούμε σήμερα θα καταλάβουμε. Δεν είναι σωστό να προετοιμαζόμαστε για ένα τέλος που δεν ξέρουμε πότε θα έρθει».
Στα αποτελέσματα της πρώτης παγκύπριας κοινωνικής μελέτης που διεξήχθη το προηγούμενο διάστημα και παρουσιάστηκαν σήμερα, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς. Τα αποτελέσματα, είπε, «μας δείχνουν ένα διχασμό στην κοινωνία μας και οι τρεις εμείς που συμμετείχαμε σε αυτή την έρευνα, από τον περασμένο Φεβρουάριο λέγαμε και τονίζαμε παντού ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επέλθει διχασμός μεταξύ των πολιτών και να χωριστούμε σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις συμμετεχόντων ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο Κράτος και την Κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, ο Καθηγητής ανέφερε ότι «σε μια περίοδο πανδημίας είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να χάνουν τον προσωπικό τους έλεγχο και όταν χάνεις τον έλεγχο, όταν περνάς μια περίοδο κρίσης είναι επακόλουθο να πιαστείς από τίτλους. Εξ ορισμού η επιστήμη είναι απαισιόδοξη και αναθεωρεί τα δεδομένα συνεχώς. Υπάρχει μια κατηγορία συνανθρώπων μας, οι οποίοι θέλουν να κρατιούνται από κάτι και δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτή τη νέα καθημερινότητα. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι το πολιτικό κομμάτι μπορεί να διαχωριστεί από το κοινωνικό κομμάτι. Κάποιοι συμπολίτες μας βλέπουν το τι συμβαίνει σε πολιτικό επίπεδο και αφήνουν να επηρεάζονται και για την πανδημία σε σχέση με τις πολιτικές αποφάσεις και την διαχείριση της. Έχουν αποφασίσει ότι δεν εμπιστεύονται το Κράτος επειδή δεν μπορούν να απομονώσουν το ένα θέμα της πανδημίας, από τα υπόλοιπα θέματα. Μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις